Iránec bol mučený v tichej, bielej miestnostiCnn/
StoryEditor

Mučili ho v bielej miestnosti a v absolútnom tichu. Nevedel som si spomenúť na tvár otca či mamy, hovorí muž

Nikola Michalkova05.01.2023., 10:00h

Muž z Iránu si prežil mučenie, ktoré by zažiť nikto z nás nechcel. Mučili ho v tichej, bielej miestnosti a v rozhovore priznal, že už nie je tým, čo kedysi.

Lajkuj Brainee.sk na

Amira Fakhravara mučili ešte v roku 2004. V miestnosti zažíval skutočný horor. Biele mučenie (mučenie v bielej miestnosti) je typ techniky psychologického mučenia. Jeho cieľom bolo, aby sa človek cítil úplne izolovaný od všetkých a všetkého, píše sa na portáli Unilad. 

Všetko bolo biele

Väzeň je držaný v cele a je obklopený bielymi stenami. Miestnosť je úplne utlmená a zbavená všetkých podnetov, ktoré by prichádzali zvonku. Nielen miestnosť je bielej farby, ale dokonca aj jedlo je väzňom podávané v takmer rovnakej farbe. Biele mučenie sa používalo v Iráne Iránskou revolučnou gardou v tajnom centre zadržania. Väzni, ktorí boli v tomto centre držaní, boli väčšinou novinári, ktorí spochybňovali režim v Iráne prostredníctvom prejavov či písaných textov. 

image

Rusi zradili na Ukrajine detské mučiarne, z ktorých mrazí. Deti vyhladovali, znásilňovali a psychicky týrali

Nevideli iné farby ako bielu

Muž, ktorý biele mučenie zažil, ešte v roku 2008 porozprával pre portál CNN o svojom čase, ktorý strávil v mučiarni. Opísal, že bitie a zlomené kosti, ktoré utrpel predtým, neboli také strašné ako tento typ mučenia. „Nevideli sme žiadnu farbu, celá väznica, podlaha, naše oblečenie, aj svetlo celých 24 hodín – všetko bolo biele. Dokonca aj naše jedlo bola biela ryža,“ hovorí. „Nemohli sme vidieť žiadnu farbu či počuť hlasy.“

Iránska revolučná garda prinútila vtedajšieho študenta medicíny vložiť pod dvere biely papier v prípade, ak by potreboval ísť na toaletu. Boli podniknuté kroky, aby sa minimalizoval akýkoľvek zvuk po celý čas, strážcovia museli nosiť vystužené topánky, aby nevydávali zvuk. 

image

Biele mučenie - mučenie v bielej miestnosti

Upklyak/Freepik

Muž v tejto miestnosti strávil niekoľko mesiacov. „Bol som tam osem mesiacov a po tejto dobe som si nedokázal spomenúť na tvár môjho otca a mojej mamy. Keď ma z väzenia prepustili, nebol som normálny človek.“ 

Pre portál CNN povedal, že bol zatknutý ako 17-ročný po tom, čo kritizoval režim v Iráne prostredníctvom prejavov či písaných textov. Farkhavar priznal, že strávil päť rokov sťahovaním sa medzi väzeniami v Iráne, kde bol mučený. S bielym mučením začali v januári 2004 a ukončili ho v auguste toho roku. 

Nakoniec dokázal mučeniu utiecť a odletieť do Spojených štátov, aby začal nový život. Ako sám povedal, nedal si pokoj, kým neuvidel zmenu režimu, ktorý v Iráne fungoval.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 17:47