Stovky ľudí sa zúčastnili otvorenia prvého legálneho obchodu s marihuanou na rekreačné účely v New Yorku.Twitter/rebeccagnews/
StoryEditor

Stovky ľudí a vlna zelenej radosti. Pozri sa, ako to vyzerá v prvom legálnom obchode s marihuanou v New Yorku

iDnes.czČTK31.12.2022., 09:00h

Stovky ľudí sa zúčastnili otvorenia prvého legálneho obchodu s marihuanou na rekreačné účely v New Yorku. Ten sa otvoril po viac ako roku od schválenia tohto druhu predaja v referende.

Lajkuj Brainee.sk na

Predaj marihuany na rekreačné účely schválili obyvatelia štátu New York v marci minulého roka. Pridali sa tak k dvadsiatke amerických štátov, kde je to tiež možné. Udeľovanie licencií predajcom zo strany úradov ale trvalo dlhšie, než sa predpokladalo.

Štát udelil prvých 36 licencií mimovládnym organizáciám alebo ľuďom, ktorí boli v minulosti trestaní za držanie tejto omamnej látky. Počíta však aj s licenciami pre čisto komerčné subjekty.

Konečne kvalita

„Je to historický moment. Pre nás, ktorí kupujeme a fajčíme trávu, je to veľmi dôležité, pretože si kupujeme kvalitu namiesto náhodnej zmesi marihuany, v ktorej nikto nevie, čo je,“ povedal agentúre AP jeden zo zákazníkov, ktorým musí byť najmenej 21 rokov.

Prevádzkovateľ prvého obchodu tvrdí, že už má 2-tisíc rezervácií. „Sme úplne nadšení, že sme prví a dúfame, že vytvoríme model, ktorí budú ostatní nasledovať,“ uviedol šéf mimovládnej organizácie Housing Works Charles King. 

Odvod pomôže mnohým ľuďom

Zo ziskov z predaja marihuany chce organizácia financovať svoju sociálnu činnosť. Podľa agentúry AP táto humanitárna mimovládna organizácia pomáha ľuďom nakazeným vírusom HIV.

image

Konope ako budúcnosť poľnohospodárstva. Najnovšie má prispieť aj k riešeniu klimatickej krízy

Za míľnik označil otvorenie prvého obchodu aj starosta New Yorku Eric Adams. Ten sľúbil bojovať proti predajcom marihuany bez licencie. 

Z legálnych obchodov budú mať prospech aj verejné financie vďaka odvodu vo výške 13,5 percenta z príjmov z predaja marihuany, píše agentúra Reuters. Peniaze majú ísť na sociálne bývanie, školstvo či na financovanie programov na zlepšenie psychického zdravia.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:18