Policajti stoja pri prehľadávanom objekte počas razie voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger.Boris Roessler/Tasr
StoryEditor

V Nemecku zatkli 25 extrémistov. Plánovali násilný prevrat a nastoliť monarchiu

ČTKdtt07.12.2022., 11:00h

Nemecká polícia v stredu pri rozsiahlej razii zatkla 25 ľudí patriacich k extrémistickej pravicovej skupine Ríšski občania, ktorá podľa vyšetrovateľov plánovala prevrat a ozbrojené útoky proti štátu.

Lajkuj Brainee.sk na

Členovia Ríšskych občanov chceli podľa prokuratúry zvrhnúť štátne zriadenie a nahradiť ho svojim, ktorého základy už mali pripravené uvádza iDnes.cz. Nemecká prokuratúra uviedla, že skupina sa snažila získať pre svoj plán aj príslušníkov nemeckej armády. Medzi zadržanými je člen elitnej armádnej jednotky Komando špeciálnych síl (KSK), ktorej časť už v roku 2020 ministerstvo obrany zrušilo kvôli podozreniam z pravicového extrémizmu.

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann označil záťah za protiteroristickú operáciu na obranu demokracie. „Demokracia sa vie brániť: Od rána prebieha rozsiahla protiteroristická operácia. Spolková prokuratúra vyšetruje možnú teroristickú sieť v prostredí Ríšskych občanov. Existuje podozrenie, že bol plánovaný ozbrojený útok na ústavné orgány,“ napísal.

image

Zatkli 25 členov extrémistického hnutia.

Reuters/

Skupina podľa vyšetrovateľov existuje najneskôr od novembra 2021. Jej ústredným orgánom je „rada“, ktorá má podobne ako bežné vlády svoje rezorty, od spravodlivosti, cez zahraničné veci po zdravotníctvo. „Členovia rady sa od novembra 2021 pravidelne skryto schádzali, aby naplánovali prevzatie moci v Nemecku a vytvorenili vlastné štátne štruktúry,“ uviedla prokuratúra.

Policajti zo špeciálnych jednotiek v rámci razie prehľadali 137 objektov v jedenástich spolkových štátoch. Okrem iného dom v berlínskej rezidenčnej štvrti Wannsee či lovecký kaštieľ v Bad Lobensteine. Pátranie podľa denníka Bild prebiehalo aj v tridsiatke nehnuteľností napríklad v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Hesensku či Dolnom Sasku.

Príslušníci hnutia, ktoré nemecké úrady vedú ako domácu teroristickou organizáciou, chceli podľa Bildu po prevrate zostaviť novú vládu. Vládny aparát mal byť zriadený ako kniežatstvo podľa monarchistických zásad a rozdelený na rôzne ministerstvá. Do vedenia úradov mali byť dosadení ľudia s vplyvnými pozíciami v sociálne či finančne silných oblastiach verejného života.

image

KFC je v Nemecku pod paľbou kritiky. Ľudí počas výročia krvavej Krištáľovej noci lákalo na syrové kura

Vojenská odnož skupiny mala „odstrániť“ demokratický právny štát aj na úrovni obcí či okresov. Skupina si bola vedomá toho, že počas preberania moci budú umierať ľudia. „Avšak tento scenár chápala ako nevyhnutný medzikrok na dosiahnutie vytúženej zmeny systému na všetkých úrovniach‘,“ dodalo štátne zastupiteľstvo.

Stanica Deustche Welle uvádza, že z celkom 25 zatknutých pochádzalo 24 z Nemecka. Jeden muž je pôvodom z Ruska. Jedného podozrivého potom zadržala polícia v Rakúsku a jedného v Taliansku.

image

(Ne)známe zaujímavosti o hre Wolfenstein: Tvorcu inšpiroval film, vďaka nej si hráči zamilovali FPS a stealth žánre

Hnutie Ríšski občania (v nemeckom origináli Reichsbürger) je tvorené radom malých organizácií. Jeho členovia neuznávajú autoritu súčasného vládneho systému. Mnohí z nich preto odmietajú platiť dane a usilujú sa o vrátenie nemeckých hraníc späť do stavu z roku 1937.

Hnutie na niektorých miestach dokonca vyhlásilo svoje vlastné územie pomenované ako „Druhá nemecká ríša“ alebo „Slobodné Prusko“. Ríšski občania sa do hľadáčika polície dostali v októbri 2016 po tom, čo jeden z ich členov v Bavorsku zastrelil policajta.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:59