Explózie hlási celá Ukrajina.Evgeniy Maloletka/Tasr
StoryEditor

Čaká nás najhoršia zima od druhej svetovej vojny. Putin chce, aby sme zamrzli v tme, hovorí Kličko

ahaČTK24.11.2022., 12:30h

Celá Kyjevská oblasť je po ruských raketových útokoch bez prúdu a vody. Starosta mesta Vitalij Kličko pripúšťa, že mesto možno bude čiastočne evakuované.

Lajkuj Brainee.sk na

Kličko v rozhovore pre Bild uviedol, že Kyjev kvôli blackoutom spôsobeným ruskými útokmi zrejme čaká „najhoršia zima od druhej svetovej vojny“. Obyvatelia trojmiliónového mesta sa podľa neho musia pripraviť na rozsiahle výpadky a nízke teploty. Pripustil, že v najhoršom prípade „budeme musieť evakuovať časť mesta“. Úrady by sa tomuto scenáru podľa neho chceli vyhnúť. Obvinil aj ruského prezidenta, že chce útoky na civilnú infraštruktúru donútiť Kyjevanov k úteku.

„Zostaňte v krytoch! Letecký poplach pokračuje,“ napísal na telegrame starosta Kličko. „Kvôli ostreľovaniu boli prerušené dodávky vody,“ uviedol neskôr starosta a dodal, že pri útokoch zomreli najmenej traja ľudia a ďalších deväť bolo zranených. „Putin chce terorizovať ľudí, aby zamrzli v tme,“ podotkol Kličko. „Podľa mňa sa ale ľudí len viac naštvú. Neumrieme, neutečieme, ako by si Putin prial,“ povedal Kličko a vyzval Nemecko, aby urýchlene dodalo humanitárnu pomoc vrátane generátorov a teplého oblečenia.

Explózie hlásili aj Odeská a Mykolajivská oblasť na juhu Ukrajiny, Záporožská a Dnepropetrovská oblasť na juhovýchode a aj západoukrajinská Ľvovská a Vinnycká oblasť. Výbuchy zaznamenali aj obyvatelia Poltavskej oblasti, podľa tamojšieho guvernéra Dmytra Lunina ale zafungovala obrana v Kremenčuku. Podľa BBC je bez prúdu aj približne polovica Moldavska. „Masívny blackout v Moldavsku po rukom útoku na ukrajinskú energetickú infraštruktúru,“ oznámil na Twitteri vicepremiér Andrei Spinu.

image

Do bojov na Ukrajine sa chystá zamiešať tretia strana. Ktorej armáde "generál Zima" pomôže viac?

Po masívnych ruských úderoch hlásia problémy aj dve ukrajinské atómové elektrárne. Pracovníci Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne kvôli výpadku prúdu odstavili množstvo blokov, píše agentúra Reuters. „S elektrárňou je všetko v poriadku. poškodená bola sieť, takže nie je kde vyrábať elektrinu,“ uviedol hovorca Enerhoatomu o Juhoukrajinskej jadrovej elektrárni, ktorá sa nachádza v Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny. K podobnému kroku pristúpili pracovníci Chmelnyckej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza na západe Ukrajiny. „Bloky Chmelnyckej jadrovej elektrárne boli odpojené od energetickej sústavy,“ uviedol oblastný šéf Serhij Hamalij podľa agentúry Ukrinform.

image

Nový útok zasiahol kritickú infraštruktúru v Ľvove. Rusko potvrdilo, že pokračuje v masívnom útoku na Ukrajinu

Na Ukrajine fungujú štyri jadrové elektrárne s 15 reaktormi. Dve z nich, Rovenská a Chmelnycká, sú umiestnené v oblasti Volyne, ďalšie dve, Záporožská a Juhoukrajinská, na juhu Ukrajiny. Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili na začiatku marca ruské invázne sily, pričom prevádzku stále zaisťujú Ukrajinci. Obe strany sa navzájom vinia z ostreľovania zariadenia, ktoré je najväčším svojho druhu v Európe.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:32