5G otvára nové možnosti Internetu vecí (IoT)Brainee X Canva/
StoryEditor

Vďaka 5G sieťam je budúcnosť o čosi bližšie. Pozreli sme sa, aké inovatívne a netradičné využitia ponúka

HNonline.sk26.10.2022., 00:00h

To, čo sme nedávno mohli vidieť len v sci-fi filmoch, sa vďaka 5G sieťam postupne stáva realitou. Mobilné siete piatej generácie sú nielen rýchlejšie a bezpečnejšie než ich 4G predchodcovia, ale zároveň ponúkajú veľké množstvo úplne nových možností využitia. Pozreli sme sa na tie najzaujímavejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Advertisement

5G sieť si na Slovensku, podobne ako v iných krajinách, prešla turbulentnými začiatkami, keď v nej konšpirátori videli hrozbu a nový nástroj na ovládnutie jednotlivcov i celého sveta. V skutočnosti ponúka skôr úplne nové možnosti ovládania najrôznejších strojov v reálnom čase na diaľku a otvára tak v biznise, priemysle či zdravotníctve doteraz úplne nepoznané možnosti.

Ako bežný používateľ si vďaka 5G užiješ rýchlosti pripojenia ako v pevnej sieti, lepšiu stabilitu aj odozvu siete, takže zničenie klávesnice pri prehre kvôli pomalému pripojeniu a vysokému oneskoreniu nehrozí. Ešte viac radosti však 5G prinesie firmám a inštitúciám.

image

5G je oproti predchodcovi neporovnateľne rýchlejšie

Brainee X Canva/

Internet vecí novej generácie

5G štandard posunul na novú úroveň celý Internet vecí (IoT), ktorý prepája zariadenia, objekty a ľudí s internetom. „5G otvára možnosti ďalšej generácie IoT, kde už rôzne zariadenia nemusia byť optimalizované na nízku spotrebu elektrickej energie, ale prioritou je, aby mohli medzi sebou rýchlo komunikovať,” vysvetľuje Martin Luknič, IoT špecialista spoločnosti Orange Slovensko.

Konkrétnym príkladom využitia bolo ovládanie reálneho auta na diaľku práve cez 5G sieť. V aute boli namiesto vodiča kamery, ktoré cez 5G odosielali signál vodičovi s volantom. Ten  pritom sedel úplne inde a vzdialený od auta. „Práve tam bola kľúčovou rýchla odozva siete. Keby bola čo i len na úrovni jedinej sekundy, tak pri tej rýchlosti by vodič nebol schopný včas reagovať a auto by zákonite havarovalo,” vysvetľuje Luknič, prečo je práve 5G s jeho rýchlou odozvou nevyhnutné pre podobné prípady.

image

5G prináša zásadné zmeny

Brainee X Canva/

Bezpečnosť na hudobnom festivale

Praktických príkladov inovatívneho využitia 5G v praxi je viac. Spoločnosť Orange napríklad na tohtoročnom festivale Grape priniesla AI Vision - umelú inteligenciu, ktorá na základe anonymizovaných záznamov z 5G kamier identifikovala nebezpečné predmety a situácie.

„Vďaka inteligentnej 5G kamere sme mohli pomôcť usporiadateľom predchádzať rizikovým situáciám. Napríklad boli zadefinované zóny, v rámci ktorých bola odoslaná alarmová notifikácia vždy, keď sa na danom mieste zoskupilo viacej ľudí, ako bol požadovaný stav,” vysvetlil Peter Bäuml, manažér IT riešení pre firemných zákazníkov Orangeu.

image

5G je zároveň šetrnejšie k životnému prostrediu

Brainee X Canva/

Tieto zariadenia sú schopné takzvaného machine learningu, a dokážeš ich naučiť rozpoznávať čokoľvek, čo potrebuješ, aby poznali a vedeli ťa na to upozorniť. Dokážu odlíšiť človeka, autá, bicykel, nôž, fľašu či zabudnutú tašku. „Vďaka 5G kamerám presne vieme, koľko ľudí prišlo na Grape na bicykli,” dodáva s úsmevom Luknič.

Pokiaľ ťa netradičné a inovatívne spôsoby využitia 5G a mobilných technológii zaujímajú, pozri si rozhovor s Petrom Bäumlom a Martinom Lukničom. Vo videu sa okrem iného dozvieš o využití 5G, IoT a rozšírenej reality v priemyselnom prostredí a zdravotníctve. Čoskoro sa totiž nad našimi hlavami môžu objaviť autonómne medicínske drony s 5G chipmi. Viac sa dozvieš vo videu nižšie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:49