Predstavenie napájania solárnymi kolektormiBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Solárne napájanie vysielačov? Tento slovenský operátor dokazuje, že to so životným prostredím myslí vážne

Natívny obsah13.10.2022., 00:00h

Orange nám na dvoch vysielačoch predstavil ich ekologické napájanie solárnymi kolektormi. Tie nielen šetria energiu, ale zároveň výrazne prispejú k ochrane životného prostredia.

Lajkuj Brainee.sk na

Je skoro ráno a my stojíme za dedinou niekoľko kilometrov od Piešťan. Pred nami sa týči vysielač, ktorých nájdeš po celom Slovensku tisíce, no tento je niečím predsa len špecifický. Napájaný je totiž solárnymi kolektormi, vďaka čomu dokáže znížiť zaťaženie prírody o stovky kilogramov oxidu uhličitého ročne. Stojí za ním slovenský operátor Orange.

Ten ako jediný spomedzi operátorov v našej krajine realizuje hromadnú výstavbu vysielačov so solárnym napájaním. Masívnosť postupného napájania technológie však z neho robí lídra aj spomedzi okolitých krajín.

image

Predstavenie napájania solárnymi kolektormi

Orange Slovensko

Unikát

Orange využíva alternatívne obnoviteľné zdroje energie už niekoľko rokov. Jeden z ich vysielačov dokonca poháňa veterná turbína. Menšie solárne kolektory pri vysielačoch využíval operátor aj v minulosti, vtedy však slúžili len na samochladenie.

Napájanie celého vysielača slnečnou energiou je v slovenskom priestore unikátom. Prvé kolektory sa pri nich začali objavovať v júli tohto roku, v septembri operátor prekonal métu 100 vysielačov a momentálne ich má už 180. 

„V prvej fáze tohto projektu sa orientujeme na stožiare v extravilánoch miest a obcí. Ich výstavbu plánujeme už v najbližších mesiacoch výrazne akcelerovať a každý rok ich dať do prevádzky približne 250,“ povedal pri predstavení Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.

image

Predstavenie napájania solárnymi kolektormi

Orange Slovensko

Zníženie uhlíkovej stopy

Nasledovať budú aj vysielače v mestách a obciach či na strechách budov. Nie všetky sú síce vhodné na tento druh napájania, no podľa generálneho riaditeľa môže slnečná energia poháňať až dve tretiny z nich. Keďže ich má Orange po celej krajine 2600, zásadne mu to môže pomôcť znížiť uhlíkovú stopu, dopad na životné prostredie a zároveň aj náklady na energie.

„Podľa našich prepočtov dokážeme každý z týchto vysielačov napájať zo slnka v objeme 3,3 MWh ročne, čo predstavuje zníženie našej uhlíkovej stopy približne na úrovni 455 kg CO2. Pri stovkách vysielačov to predstavuje zníženie o desiatky tisíc kilogramov oxidu uhličitého každý rok,“ upresnil generálny riaditeľ Orangeu.

image

Orange predstavil solárne napájanie vysielačov

Brainee/miroslav Kamody/

Ako to funguje?

Šesť vzájomne poprepájaných solárnych kolektorov priamo napája vysielač, vďaka čomu dokáže ušetriť takmer 25 percent jeho dennej spotreby. Všetko záleží od toho, na čo všetko sa samotný vysielač využíva (pokiaľ šíri už aj 5G signál, ušetrená spotreba energie sa pohybuje na úrovni desať percent). 

To možno na prvý pohľad nevyzerá ako veľa, no v prípade napájania tisícky vysielačov Orange ročne ušetrí 3,7 GWh elektrickej energie a zároveň prinesie šetrenie životného prostredia na úrovni 900 kiloton CO2. To je porovnateľné s vysadením takmer 40-tisíc stromov.

Návratnosť investície do jednej solárne napájanej základňovej stanice je 6 až 7 rokov. Životnosť kolektorov je však násobne dlhšia a pohybuje sa na úrovni štvrťstoročia. Okrem toho je celý systém zabezpečený tak, že v prípade krádeže sa zlodeji nebudú mať z čoho tešiť - panely chráni technológia, ktorá znemožňuje ich ďalšie používanie.

image

Ukážka šetrenia elektriny pri napájaní solárnymi kolektormi

Brainee/Miroslav Kamody

Nulové emisie do roku 2040

Orange je na skvelej ceste do roku 2025 znížiť svoje emisie oxidu uhličitého o 30 % v porovnaní s rokom 2015, kedy sa zaviazal prispieť k ochrane životného prostredia. Využívanie energie zo slnka totiž ani zďaleka nesúvisí len s aktuálnou energetickou krízou a potrebou znižovania prevádzkových nákladov.

image

Predstavenie napájania solárnymi kolektormi

Orange Slovensko

„Pri napojení dvoch tretín vysielačov na solárne kolektory by naša celková ročná úspora mohla predstavovať až osem percent z našej celkovej spotreby elektrickej energie,“ povedal manažér pre sieťovú infraštruktúru Orange Matej Babiak. Výhodou celého projektu je, že v prípade potreby je tu stále priestor na osadene ďalších kolektorov, vďaka čomu by celková úspora mohla ešte viac narásť.

Okrem toho chce operátor na prvých dvesto vysielačoch čoskoro osadiť inteligentné lítiové batérie, do ktorých sa bude uschovávať nahromadená energia. Toto riešenie už aktuálne testujú priamo v teréne a vo výsledku sa postará až o takmer polovicu celej spotreby prevádzky vysielača.

image

Napájanie vysielačka kolektormi

Brainee/Miroslav Kamody

Takto sa ešte viac zefektívni využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Tie by do roku 2025 mali tvoriť viac ako 50 percent energetického mixu skupiny. „Ako skupina chceme do roku 2040 v súlade s Parížskou dohodou dosiahnuť čisté nulové emisie oxidu uhličitého,“ doplnil Gatza. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:42