Archívna snímka. Martin Baumann/TASR
StoryEditor

Možno zvážim štátnu návštevu, reaguje Čaputová na pripojenie fiktívneho Královeckého kraja

iDnes.cz07.10.2022., 09:30h

Satirickú kampaň za pripojenie Kaliningradskej oblasti k Česku spustil zrejme koncom septembra jeden z poľských parodických účtov na Twitteri.

Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentka Zuzana Čaputová pochválila recesistickú akciu na sociálnych sieťach, ktorá v reakcii na ruské referendá na okupovaných ukrajinských územiach imaginárne pripojila ruskú Kaliningradskú oblasť k Česku. Píše portál iDnes.cz.

Na recesiu, ktorá sa rozbehla pred niekoľkými dňami na českých a poľských sociálnych sieťach, reagovali aj iní politici či niektoré inštitúcie i mestá. 

„Možno zvážim štátnu návštevu. Alebo aj nie. Dobrá práca, naši českí priatelia, demaskovaná absurdita ruských fiktívnych referend na Ukrajine,“ napísala vo štvrtok Čaputová na Twitteri.

Satirická kampaň

Rovnako účet, ktorý je podľa agentúry APA oficiálnym účtom Ukrajiny, ocenil túto recesistickú akciu. „Tento vtip je oveľa lepší ako ten ruský,“ skonštatoval.

Súčasná recesistická akcia je reakciou na nedávny postup Ruska, ktoré narýchlo usporiadalo medzinárodne neuznané hlasovania v tých častiach Ukrajiny, ktoré ovláda alebo okupuje. Po tom, ako sa veľká časť ľudí podľa ruských úradov vyslovila za pripojenie k Rusku, ich Moskva anektovala.

image

Ruský aktivista prečítal báseň proti vojne na Ukrajine. Následne ho mala moskovská polícia zbiť a znásilniť činkou

Satirickú kampaň za pripojenie Kaliningradskej oblasti k Česku spustil zrejme koncom septembra jeden z poľských parodických účtov na Twitteri, ktorého príspevok následne zdieľal europoslanec Tomáš Zdechovský, a po ňom mnoho ďalších. 

Neskôr vznikol aj účet, teda web propagujúci návštevu oblasti aj petície na vyhlásenie referenda o pripojení Kaliningradu, po česky Královca, k Česku. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:56