Ilustračné foto.Evgeniy Maloletka/Tasr
StoryEditor

Otrava alkoholom, cirhóza, samovražda. Zmobilizovaní Rusi nestíhajú ísť na front

ČTK04.10.2022., 13:00h

Ruská mobilizácia naráža na prekážky. Okrem chýbajúceho vybavenia, výcviku a vôbec miesta, kde sa majú tisíce mužov počas náboru ubytovať, sa pridružili ďalšie problémy. A to také, že sa muži pred nástupom na front zúfalo opíjajú, ale aj to, že predčasne umierajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Urale zomreli dvaja zmobilizovaní vojaci. Na svojom webe to v pondelok uviedlo ruské periodikum Kommersant s odvolaním sa na oblastnú ombudsmanku Taťjanu Merzljakovovu. Smrť jedného z mobilizovaných mohla súvisieť s epileptickým záchvatom počas otravy alkoholom, uviedla ombudsmanka. Druhý zmobilizovaný podľa poslanca Maxima Ivanovova spáchal samovraždu. Ďalšieho vojaka poslali z cvičiska domov, kde „vzápätí zomrel na cirhózu pečene,“ dodal Kommersant.

Overiť tieto informácie zatiaľ nie je možné, poznamenala ruská redakcia BBC, podľa ktorej ide o prvé prípady úmrtí zmobilizovaných vojakov ešte pred ich odchodom na Ukrajinu.

image

Putin má minimálne troch dvojníkov, tvrdí šéf ukrajinskej spravodajskej služby

Ruské ministerstvo obrany v pondelok v aplikácii Telegram zverejnilo prvé dojmy zmobilizovaných vojakov po tom, čo dorazili do Donbasu na východe Ukrajiny. „Vidíme, že sa ľudia znova naučili usmievať sa, neprišli sme tak nadarmo,“ prehlásil podľa ministerstva jeden z vojakov. „Keď som uvidel ľudí, civilistov, uvidel som v ich očiach nádej,“ dodal druhý. 

image

Miesto, kde nacisti začali s masovým vyvraždovaním Židov. V kyjevskom Babom Jare za noc zabili vyše 33-tisíc ľudí

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu 21. septembra a vzápätí sa desiatky tisíc Rusov v brannom veku pokúsili utiecť z krajiny. Počet utečencov pred mobilizáciou podľa britskej rozviedky prekročil početný stav vojsk, ktoré na Putinov rozkaz pred 222 dňami vtrhli na Ukrajinu a rozpútali tak najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:00