Báseň kritizovala bábkové vlády Kremľu na východe Ukrajiny.Nexta/Twitter
StoryEditor

Ruský aktivista prečítal báseň proti vojne na Ukrajine. Následne ho mala moskovská polícia zbiť a znásilniť činkou

Nikola Michalkova06.10.2022., 10:00h

Polícia v Moskve vtrhla do bytu Artyoma Kamardina, zbili jeho aj jeho priateľku a znásilnili ho činkou, tvrdí jeho právnik.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruský aktivista mal byť znásilnený a zbitý moskovskou políciou po tom, čo vtrhli do jeho bytu. Stať sa tak malo deň po tom, čo recitoval poéziu, ktorá mala kritizovať bábkovú vládu Kremľa na Ukrajine. 

Zostáva zadržaný

Artyom Kamardin, 31-ročný ruský aktivista zatknutý za čítanie poézie, podľa slov jeho právnika Leonida Solovyeva zostáva vo väzbe po hospitalizácii s otrasom mozgu, pomliaždeninami, škrabancami a poraneniami hrudníka. 

V utorok sa Solovyev vyjadril, že polícia v pondelok večer vtrhla do Kamardinovho bytu, pričom príslušníci polície zbili nielen jeho, ale aj jeho priateľku Alexandru Popovovu a priateľa Alexandra Menjukova. 

Znásilnili ho

Polícia podľa informácií od právnika ho mala znásilniť činkou a vyhrážať sa znásilnením jeho priateľky. „Policajti ho zbili a následne mu strčili činku do konečníka,“ uvádza sa na portáli Moscow Times. 

Nezávislé správy SOTA uvádzajú, že podľa lekárskej správy mala jeho priateľka utrpieť otras mozgu, poranenie hlavy, bedier, nôh a odreniny. 

Čítali báseň

Polícia takisto zadržala dvoch ďalších poetov, Nikolaia Dainekoa a Yegora Shtovbu, ktorí spolu s Kamardinom recitovali báseň 25. septembra na pamätníku sovietskeho básnika Vladimira Mayakovského. 

Ruskí aktivisti mali čítať poéziu, ktorá zosmiešňovala kremeľské bábkové vlády na východe Ukrajiny. 

image

Ruský aktivista bol znásilnený políciou za to, že prečítal báseň proti vojne na Ukrajine.

Sota/

Polícia nekomentuje

Podľa portálu Daily Telegraph, moskovská polícia odmietla komentovať obvinenia z násilia. Kamardin bol odvtedy videný vo videu, kde sa verejne ospravedlnil za jeho správanie. „Kajám sa pred ruským ľudom za to, čo som povedal minulú noc na Triumfovom námestí,“ uvádza sa na portáli Vice. 

Kanály, ktoré toto video zverejnili, majú podľa Moscow Times prepojenia na ruské bezpečnostné služby. Vo videu sa mali objaviť aj ďalší účastníci recitálu na kolenách. 

Čelí obvineniam

Kamardin za svoje činy teraz čelí obvineniam z „podnecovania nenávisti alebo nepriateľstva hrozbou násilia.“ Spolu s ním týmto obvineniam čelia aj ostatní básnici, ktorí sa na recitovaní zúčastnili. V prípade, že im vinu dokážu, im hrozí až šesťročné väzenie. 

Natalia Zviagina, riaditeľka Amnesty International pre Rusko hovorí: „Podrobnosti o zatknutí a mučení Artoma Kamardina sú hrozné dokonca aj proti priepastným štandardom ľudských práv v dnešnom Rusku.“

image

Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou

„Vyzerá to tak, že ruskí policajti veria, že majú imunitu pre všetky druhy porušovania ľudských práv proti ľuďom, ktorí sú proti ruskej vojne na Ukrajine.“

„Svet nesmie odvrátiť zrak, ale skôr pripomenúť ruskému vedeniu, že zodpovední budú postavení pred súd za všetky zločiny podľa medzinárodného práva vrátane vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine a porušovania ľudských práv v Rusku,“ uzatvára. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:10