Štefan Pantl dostal za svoje ohavné činy doživotie.Rtvs/najväčšie Kriminálne Prípady Slovenska/
StoryEditor

Monštrum s ľudskou tvárou. Bratislavčan svoje obete brutálne znásilnil a potom uškrtil

Michal Čiernik25.09.2022., 09:00h

Príbeh jedného z najbrutálnejších násilníkov a vrahov na Slovensku. Mladý Bratislavčan nebral „nie“ ako odpoveď a za svojimi úchylnými chúťkami išiel doslova cez mŕtvoly.

Lajkuj Brainee.sk na

Zabijak a úchylný násilník Štefan Pantl bol bratislavským postrachom žien na konci sedemdesiatych rokov. Keď práve nemal agresívne chvíľky, viedol celkom rodinný život so svojou manželkou a synom. Keď sa v ňom však ozvali zvieracie pudy, nepoznal medze. Kým Pantl vraždil po prvý raz, mal za sebou radu sexuálnych napadnutí a znásilnení. Tie sa mu však vďaka zastrašovaniu prepiekli, a tak vo svojom vyčíňaní pokračoval ďalej. Tento, ako aj ďalšie ohavné zločiny, zmapoval seriál Slovenskej televízie Najväčšie kriminálne prípady Slovenska.

Zmlátil ju, keď ho chcela ísť udať na políciu

V januári v roku 1979 v jednom z bytov na Dolných honoch sa Štefan zabával na narodeninovej párty. 31-ročnú oslávenkyňu Annu síce nepoznal, na oslavu sa však dostal cez spoločného známeho. Annin brat Miro sa s priateľkou Aničkou vybrali do obchodu po ďalšie víno a nechali Annu so Štefanom samých. To násilník hneď využil a požiadal ju, aby sa s ním vyspala. Po tom, ako odmietla, jej priložil nôž ku krku a vyhrážal sa jej smrťou. „Tak ma zabi, ale ja to neurobím.  A Miro s Aničkou dosvedčia, že si to bol ty,“ povedala mu Anna. „Tak zabijem aj ich,“ reagoval Pantl.

image

Tu znásilnil kamarátku svojej sestry.

Rtvs/najväčšie Kriminálne Prípady Slovenska/

Po tom, ako sa dvojica vrátila späť, Štefan sa celú situáciu snažil obrátiť na žart. Nahnevaný Miro ho však vyhodil. Keďže mala Anna policajnú stanicu blízko bytovky, hneď sa snažila celý incident osobne nahlásiť. Na stanicu však neprišla. Pantl ju na ulici prepadol a vyhrážal sa, že ju aj jej brata zabije. Po tom, ako jej hlavu omlátil o železné zábradlie, sa zo strachu rozhodla nevypovedať.

V parku znásilnil spolužiačku svojej sestry

Ukázalo sa, že rok predtým Pantl napadol ďalšie obete. Po romantických chvíľach strávených vo vinárni sa Štefan a Marta vydali na prechádzku popri Dunaji. Prišli až ku vtedajšiemu kúpalisku Lido za Starým mostom, kde spolužiačku svojej sestry brutálne znásilnil. V priebehu toho istého roka mal sexuálne napadnúť ďalšie tri ženy, žiadna to však neohlásila.

Najohavnejší čin však spáchal vo svojom byte na Bezručovej ulici

Noc z dvanásteho na trinásteho septembra v roku 1979 sa stala osudnou pre dve nič netušiace kamarátky Oľgu a Vlastu. Spolu s kamarátom Karolom popíjali v kaviarni v hoteli Krym. Tam sa k nim pridal aj Karolov kamarát Štefan Pantl. Po pekne strávenom večere sa Pantl rozhodol Vlastu pozvať k sebe domov na víno. Tá súhlasila, ale len pod podmienkou, že pôjde aj Oľga. Vtedy ešte netušili, že urobili osudovú chybu.

image

Svoje obete uškrtil.

Rtvs/najväčšie Kriminálne Prípady Slovenska/

Pantl to postupne skúšal na obe ženy, tie ho však rázne odmietli a išli spať. Vrah sa však nevzdal. Oľgu, ktorá spala v obývačke, znásilnil a opaskom od župana zaškrtil. Potom sa vybral za Vlastou do spálne. Ju surovo zmlátil a niekoľkokrát znásilnil. Po čine ju doviedol do obývačky, kde ju donútil, aby sa na intímnych miestach dotýkala mŕtvej Oľgy.

image

Zabíjal deti, prostitútkam vypichoval oči. Andrej Čikatilo, známy ako rostovský mäsiar, zabil vyše 50 ľudí

Vlastu chcel zabiť pri železničnom násype

O pol piatej ráno vzal Vlastu až k podniku Umelka, kde sa vtedy nachádzal železničný násyp. Vlaste sa však podarilo vyšmyknúť a dala sa na útek. „Rozbehla sa veľmi rýchlo, myslel som, že mi ujde, ale mal som šťastie, pretože zakopla a spadla,“ opísal Pantl. Vlastu následne zaškrtil palicou, s ktorou ju údajne ešte raz znásilnil.

image

Ako sa cítili ľudia, ktorí niekoho usmrtili? Výpovede mužov, ktoré približujú pocit zo zabitia

Dostal doživotie

Telo Oľgy tiež odniesol k železničnému násypu a miesto činu upratal. Keď Pantlova manželka Božena prišla do jeho bytu, nič podozrivé nezbadala. Vrah to však psychicky neustál a svojej žene sa priznal. Božena či už z lásky, alebo strachu ho pred políciou kryla. Násilník sa však krátko po zadržaní ku všetkému priznal. Štefan Pantl bol za svoje činy odsúdený na trest smrti, popravili ho ako 27-ročného 30. júla 1981.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:05