Kanadskí hokejisti čelia obvineniam zo znásilnenia.Jason Franson/Tasr
StoryEditor

Z národného športu medzinárodná hanba. Kanadskí hokejisti čelia obvineniam zo znásilnenia

Michal Čiernik17.08.2022., 16:00h

Čo si ako prvé predstavíš, keď sa spomenie Kanada? Javorový sirup, Rangers v červených klobúkoch a hokej. Áno, tento zimný šport prirovnávajú v Kanade skoro k náboženstvu. Poslednú dobu sa však kanadský hokej zmieta v problémoch.

Lajkuj Brainee.sk na

V máji športová televízna sieť TSN informovala, že Hockey Canada, Kanadská hokejová federácia, zaplatila 3,5 milióna kanadských dolárov (2,7 milióna eur) za urovnanie súdneho sporu so ženou, ktorá obvinila osem členov kanadského juniorského tímu zo sexuálneho napadnutia v roku 2018.

Incident sa mal odohrať v kanadskom Londone počas akcie Hockey Canada Foundation Gala & Golf event. Ide o charitatívnu akciu, ktorá mala byť aj oslavou zlatej medaily kanadskej reprezentácie z juniorských majstrovstiev.

Podľa zistení denníka The Globe and Mail pochádzajú milióny za urovnanie súdneho sporu z multimiliónového fondu z hokejových registračných poplatkov vrátane tých pre deti.

image

Naši chlapci podľahli na prebiehajúcom šampionáte Kanaďanom vysoko 11:1.

Jason Franson/Tasr

Od roku 1989 dotyčné osoby fond údajne použili na zaplatenie 8,9 milióna dolárov (približne 6,8 milióna eur), aby urovnali až 21 obvinení zo sexuálneho obťažovania. Išlo teda o opakované zlyhanie zo strany hokejovej federácie, ktorá chcela umlčať obete a zneužila fond, ktorý mal slúžiť na rozvoj a podporu športu v krajine.

Odrazilo sa to na prebiehajúcich Majstrovstvách sveta do 20 rokov

Keď kanadské mestá Edmonton a Calgary organizovali juniorský šampionát v roku 2012, na turnaj prišlo viac ako 445-tisíc divákov.  Teraz je však edmontonská 18-tisícová hala Rogers Place poloprázdna. Alebo prázdna úplne. “Obmedzenia sú síce preč, ale turnaj vyzerá ako v bubline,” znie z kanadského denníka The Globe and Mail, ktorý šampionát pozorne sleduje.

Na prvé tri zápasy prišlo 1 635 divákov. Zápas Slovákov s Čechmi videlo 430 ľudí a prvý domáci duel Kanady proti Lotyšsku necelých 3-tisíc. Nechýbajú len priaznivci na tribúne, ale aj sponzori na ľade a mantineloch. Počas zrušeného decembrového turnaja sme mohli vidieť logá veľkých značiek ako Nike, Chevrolet, Scotiabank alebo Tim Hortons, tie však už s turnajom nechcú spolupracovať, takže ľadová plocha je netradične “čistá”.

“V krajine, o ktorej mnohí tvrdia, že ju definuje hokej, majú fanúšikovia tri povinné rituály: finále Stanleyho pohára, hokejový turnaj mužov a žien na olympiáde a juniorský šampionát mužov,” vysvetľuje Ian Austen z New York Times.

A hoci sú správy o sexuálnych útokoch šokujúce, zďaleka nie sú podľa reportéra The New York Times ničím novým. Zdá sa však, že súčasný škandál otriasol vierou niektorých Kanaďanov v hokej. Vždy bol pre nich národným športom a pocitom hrdosti, no teraz je medzinárodnou hanbou.

image

Feministky protestujú! Žiadajú odvolanie ministrov podozrivých zo znásilnení

“Edmonton je mesto plné zanietených hokejových fanúšikov a juniorské majstrovstvá sú v Kanade obyčajne veľká vec. Ale nie tento rok, nie v auguste. A nie popri viacerých sexuálnych škandáloch, ktoré zatienili turnaj,” myslí si Rob Williams, reportér kanadského portálu Daily Hive. Šampionát sa mal pôvodne konať v Edmontone na prelome rokov, no pre šírenie koronavírusu turnaj prerušili. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) napokon turnaj odložila na leto.

Prípadmi sa zaoberá polícia

“Vieme, že ste právom nahnevaní a sklamaní z Hockey Canada. Vieme, že sme neurobili dosť, aby sme riešili správanie niektorých členov národného juniorského tímu z roku 2018. Za to sa bezvýhradne ospravedlňujeme,“ napísala organizácia vo svojom vyhlásení.

image

Slovenskí hokejisti proti Lotyšsku na MS do 20 rokov.

Jason Franson/Tasr

V Kanade už vyšetrujú aj prípad z roku 2003, keď sa objavili iné obvinenia zo sexuálneho napadnutia ďalšieho kanadského juniorského tímu, ktoré sa údajne odohralo v kanadskom Halifaxe.

image

Znásilnenia a krvavé hry v aréne. Po dvoch rokoch znovu vypustili býkov do ulíc Pamplony

Kanadská vláda pozastavila financovanie zväzu, niektorých členov federácie vypočúvali v parlamente v kanadskej Ottawe a prípad rieši polícia. Michael Brind’Amour, ktorý pracoval vo vedení Hockey Canada, na začiatku augusta odstúpil z funkcie. „Myslím si, že v súčasnosti je pre kohokoľvek v Kanade náročné dôverovať komukoľvek v Hockey Canada,“ odpovedal kanadský premiér Trudeau novinárom.

image

Ruku mal pri mojich nohách a fotil si ma pod sukňou. Letný fenomén sexuálneho obťažovania je stále častejší

Turnaj sa koná v netradičnom termíne od 9. do 20. augusta. Na šampionáte sa predstavili aj slovenský mladíci. V skupine B narazili na domácu Kanadu, Fínsko, Česko a Lotyšsko. Lotyši nastúpili na turnaj ako náhrada za vylúčených Ruských hokejistov. Len s jednou jedinou výhrou nad Lotyšskom 3.2 po nájazdoch, sme nepostúpili zo skupiny a z desiatich tímov sme sa umiestnili na deviatom mieste. Našťastie tento rok z turnaja nikto nevypadáva do nižšej divízie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:09