Feministky protestujú.Twitter/annepaq/
StoryEditor

Feministky protestujú! Žiadajú odvolanie ministrov podozrivých zo znásilnení

TASR20.06.2022., 16:30h

Feministické zoskupenie #NousToutes (My všetky) zvoláva na pondelok do centra Paríža protesty, ktorými bude žiadať odvolanie dvoch členov vlády obvinených zo sexuálneho násilia. Obaja ministri boli totiž v nedeľu znovuzvolení.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako informoval denník Le Parisien, protest sa týka Damiena Abada, ministra zodpovedného za politiku pre zdravotne postihnutých a sociálnu starostlivosť, a Géralda Darmanina, ktorý vo vláde zodpovedá za ministerstvo vnútra.

Feministické aktivistky vo svojom vyhlásení upozornili, že chcú žiadať odvolanie oboch ministrov z vlády. Prezidentovi Emmanuelovi Macronovi pritom vytýkajú, že sa snaží ututlať ich kauzy spojené s obvineniami zo sexuálneho obťažovania. Verejnosti podľa nich vysiela katastrofálny odkaz o kultúre znásilňovania a beztrestnosti zaň.

{embed_vast_YT}https://youtu.be/yEaTHxS3dik{/embed_vast_YT}

V máji, krátko po vymenovaní do vlády, sa voči Abadovi objavili dve obvinenia zo znásilnenia, ktoré rázne poprel. Pred niekoľkými dňami investigatívny web Médiapart informoval, že obvinenie z pokusu o znásilnenie voči Abadovi vzniesla ešte jedna žena. Skutok sa údajne stal v roku 2010. Aj toto tvrdenie poprel.

{article}68479{/article}

Darmanin v roku 2020 čelil vyšetrovaniu v súvislosti s prípadom spred desiatich rokov, v ktorom bol podozrivý zo znásilnenia. Keď sa v júli roku 2020 stal ministrom vnútra, viaceré organizácie bojujúce za ochranu práv žien vo Francúzsku boli pobúrené jeho vymenovaním do funkcie.

Darmanin sa stal v čase hnutia #MeToo najvyššie postaveným francúzskym štátnym úradníkom obvineným zo sexuálneho obťažovania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:21