Facebook/Bielik Knives
StoryEditor

Juraja práca advokáta nebavila. Začal vyrábať jedinečné nože, každý jeden je unikát

TASR01.08.2021., 17:06h
Považskobystričan Juraj Bielik vyštudoval prvý stupeň vysokoškolského štúdia na právnickej fakulte. Ťahalo ho to však iným smerom.
Lajkuj Brainee.sk na

Viac ako dva roky pracoval v bratislavskej advokátskej kancelárii, no napokon advokátske remeslo zavesil na klinec. Zlákala ho výroba nožov, ten prvý si vyrobil pre seba. Záľuba prerástla vo vášeň a dnes je na Slovensku jedným z mála profesionálnych výrobcov nožov z damaškovej ocele.

„Často som chodieval so psom do prírody a raz som si uvedomil, že nemám žiadny nôž. Drahý som si nemohol dovoliť kúpiť, tak som si v otcovej dielni vyrobil vlastný. Spočiatku som si damaškovú oceľ kupoval ako polotovar. Postupne som sa z otcovej dielne presťahoval do väčších priestorov a zabezpečil som si vybavenie, aby som sa mohol venovať aj výrobe damaškovej ocele,“ priblížil nožiar.

Damašková oceľ v dnešnej podobe je podľa neho už len napodobeninou pôvodnej damaškovej ocele. „Recept“ na jej výrobu sa nezachoval. Dnešná damašková oceľ vzniká prekladaním dvoch alebo viacerých ocelí do jednej čepele.

Facebook/Bielik Knives

„Tmavá oceľ je tvrdá s vyšším obsahom uhlíka, svetlejšia oceľ zabezpečuje húževnatosť a optický kontrast výsledného produktu. Z môjho pohľadu je v dnešnej dobe už dôležitejší ten výsledný efekt – vzor damaškovej ocele. Pretože moderné práškové ocele už túto technológiu prekonávajú,“ skonštatoval Bielik.

Juraj Bielik vyrobí ročne 80 až 100 damaškových nožov. Každý z nich je unikátny. Nožiar, ktorý sa chce presadiť, sa podľa neho snaží svojim výrobkom dávať vlastné špecifiká.

Facebook/Bielik Knives

„Ručne robené nože majú väčšinou lepšie tepelné spracovanie, čiže kalenie a z toho vyplývajúcu lepšiu výdrž ostria. Remeselníci na rozdiel od sériovej výroby dbajú na najmenšie detaily. Ručne vyrábané nože sú jedinečné a každý jeden má špecifiká, podľa ktorých je poznať výrobcu,“ doplnil Bielik.

Mladý nožiar vyrába nielen damaškovú oceľ a z nej nože, ale aj rúčky zo stabilizovaného dreva a púzdra na nože. Tie sú väčšinou kožené, na tradičné japonské nože sú z dreva. Spočiatku vyrábal najmä lovecké nože, v poslednom čase sa venuje viac výrobe špeciálnych kuchynských nožov.

​Nože robí pre solventnú i menej solventnú klientelu. Najdrahší nôž, ktorý vyrobil, mal cenu 2300 eur. Bol vykladaný 14-karátovým zlatom, rukoväť bola z fosílneho mrožieho kla.

„Výber noža je absolútne individuálna záležitosť. Niekto potrebuje mať 40-centimetrovú mačetu ako Krokodíl Dundee, ale z môjho pohľadu veľkosť nerozhoduje. Ak má človek malý kvalitný nôž, dá sa s ním urobiť rovnaká práca ako s veľkým. Samozrejme, ak chce niekto sekať drevo, je lepšie mať veľký nôž,“ uzavrel Bielik.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:22