Unsplash/Ishan @seefromthesky
StoryEditor

Na čo dávajú peniaze najbohatší ľudia sveta? V zozname nechýbajú zlaté toalety, fosílie či ostrovy

Miroslav Kamody17.05.2021., 16:00h
Pilulky, ktoré zmenia farbu tvojho výkalu na zlatú sú tou najlacnejšou položkou, ktorú v tomto zozname nájdeš.
Lajkuj Brainee.sk na

Nebudeme si klamať, každý z nás túži po tom, aby bol bohatý. Pred spaním si často predstavujeme, čo všetko by sme si kúpili a do čoho by sme investovali, keby na našich účtoch svietili aspoň sedemmiestne sumy peňazí.

Pár vyvolených na svete si však nemusí predstavovať. Milionári a miliardári sa dostali do stavu, kedy majú toľko peňazí, že nevedia čo s nimi. A preto nemajú problém „vysoliť“ nehorázne sumy za neskutočné bizarnosti. My sme si pre teba pripravili prehľad tých najväčších. 

Súkromné lietadlá

Investovanie do privátneho tryskáča je voľbou hlavne pre tých, ktorí radi cestujú a potrpia si na náležitý luxus. Cena takéhoto lietadla sa pohybuje niekde medzi dvomi až 100 miliónmi amerických dolárov a všetko sa samozrejme odvíja od vybavenia a kapacity. 

Bill Gates sa napríklad môže pochváliť modelom Bombardier BD-700 Global Express za skromných 40 miliónov dolárov, no ruský podnikateľ Ališer Usmanov je úplne iná liga. Jeho 277-miestny Airbus A340-300 stál až 350 miliónov

Unsplash/Yuri G.

Let do vesmíru

Letová výška lietadla niektorým boháčom očividne nestačí, a preto vzhliadajú priamo ku hviezdam. Richard Branson, zakladateľ spoločnosti Virgin Galactic ešte v máji 2018 tvrdil, že sú tri skúšobné lety od spustenia mimozemských letov, no už asi tušíš, že to nebola úplne pravda.

Nám to môže byť jedno, koniec koncov, asi nikto z nás si lístok na tieto lety nekupoval. Medzi nahnevanými čakateľmi na dobrodružstvo vo vesmíre však patria napríklad Ashton Kutcher či Katy Perry.

Unsplash/SpaceX

Fosílie

Množstvo najbohatších ľudí sveta si robí gigantické kolekcie umeleckých diel či automobilov, fosílie sú však úplne iná liga. Za lebku mongolského dinosaura sa v roku 2007 strhla veľká prominentná bitka. Nakoniec z nej úspešne vyšiel herec Nicolas Cage, ktorý sumou 276-tisíc dolárov preplatil kolegu Leonarda DiCapria. 

Dlho sa z nej ale netešil, pretože vysvitlo, že bola kradnutá a Cage ju tak musel odovzdať úradom. V roku 2014 si zase manažér Steve Cohen zaobstaral zakonzervovaného žraloka za nešpecifikovanú sumu, ktorá sa pohybovala niekde medzi 8 - 12 miliónmi dolárov.

Unsplash/Jon Butterworth

Ostrovy

Pri nákupe súkromných ostrovov už však DiCaprio nezaváhal. Pri pobreží Belize si za necelé dva milióny dolárov kúpil malý ostrovček s názvom Blackadore Caye. Na ňom sa rozhodol vybudovať ekologický rezort, ktorý bude energeticky úplne sebestačný. 

Spoluzakladateľ spoločnosti Oracle Larry Ellison však pustil pri nákupe ostrova omnoho viac peňazí. 97 percent ostrova Lanai ho vyšlo na 300 miliónov, no investícia sa mu rozhodne vyplatila. Na ostrove sa totiž vypestuje približne 75 percent svetovej produkcie ananásov.

Pasy

Získať občianstvo v drvivej väčšine krajín je mimoriadne náročné. No potom sú tu krajiny, kde si ho môžeš jednoducho kúpiť. Patria medzi ne karibské ostrovy, Cyprus, Malta, Turecko a prekvapivo aj Rakúsko.

Stať sa obyvateľom Malty ťa bude stáť približne milión dolárov, na Cypre zaplatíš takmer 2,5 milióna. Najviac peňazí si musíš pripraviť za rakúsky pas, ktorý stojí takmer 24 miliónov.

Zlaté záchody a kúpeľne

Prečo nie? Luxusný zlatník z Hong Kongu zaplatil až 3,5 milióna dolárov za kúpeľňu, ktorá je vybudovaná kompletne zo zlata a drahokamov. Aj keď bola postavená v roku 2001, dodnes drží Guinnessov rekord pre najdrahšiu kúpeľňu na svete. 

Zahanbiť sa nedal ani Mike Tyson, ktorý si svojho času zadovážil luxusnú vaňu z 24-karátového zlata za sumu 2,2 milióna dolárov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo neskôr zbankrotoval. Mimochodom, za 425 dolárov si vieš kúpiť zlaté pilulky, ktoré premenia farbu tvojho exkrementu na zlatú farbu.

BONUS - Meno viditeľné z vesmíru

To samozrejme ani zďaleka nie je všetko. Elon Musk je milovník predmetov z nakrúcania filmov, a preto sa rozhodol kúpiť si Lotus Esprit z Bondovky The Spy Who Loved Me. Ten sa vo filme vedel premeniť na ponorku. Bohužiaľ, Musk neskoro prišiel na to, že samotné auto to nedokáže. 

O ešte väčší bizár sa však postaral arabský šejk Hamad Bin Hamdan Al Nahyan. Ten sa totiž rozhodol napísať svoje meno do piesku, no ani zďaleka nie tak, ako si ty zvyknutý na dovolenke v Chorvátsku. Dielo stálo približne 22 miliónov a bolo dokonca viditeľné až z vesmíru. Neskôr však bolo odstránené. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:58