Paramount Pictures
StoryEditor

100-tisíc vojakov v ruskom filme a najkrvavejšie momenty. Toto sú najdrahšie filmové scény

Miroslav Kamody28.07.2021., 08:00h
Sú filmy, pri ktorých si tvorcovia poriadne uleteli a natočili množstvo efektných scén. Niektoré z nich zhltli šialené sumy peňazí a my ti dnes ukážeme tie úplne najdrahšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Len nedávno sme ti priniesli článok o najdrahších filmoch, aké kedy vznikli. Tentokrát sme sa rozhodli pozrieť špeciálne na tie najdrahšie scény. Možno budeš prekvapený, no ani jeden z filmov nenájdeš v oboch rebríčkoch.

Hneď na úvod tu pre teba máme jednu zaujímavosť. Najdrahšia scéna, ktorá sa nikdy nedostala do konečného zostrihu, bola natočená pre komiksovku Superman sa vracia a stála 10 miliónov dolárov. Vidieť v nej môžeš návrat superhrdinu na svoju domovskú planétu Krypton. Tvorcovia ju aj tak vo filme nepoužili.

Zachráňte vojaka Ryana (1998)

Steven Spielberg nám vo svojom vojnovom filme ukázal jednu zo svojich najdlhších, najkrvavejších a najbrutálnejších scén, aké kedy vytvoril. Ide o úvodnú sekvenciu vylodenia v Normandii.

Celá scéna sa nakrúcala štyri týždne, pracovalo na nej viac ako 750 členov štábu a stála 12 miliónov dolárov. Svojou surovosťou a dĺžkou 25 minút sa navždy zapísala do histórie a režisérovi vyniesla Oscara za najlepšiu réžiu.

Swordfish (2001)

Snímka, ktorá sa u nás distribuovala s podtitulom Operácia Haker, nepatrí k príliš obľúbeným. Zahrali si v ňom herci, ako John Travolta, Hugh Jackman či Halle Berry a vo filme uvidíš aj scénu za 13 miliónov, v ktorej helikoptéra letela so školským autobusom cez mesto.

Okrem scén s hercami ide o skutočné zábery. Tvorcovia riskovali, lebo stačil jemný vietor a helikoptéra sa mohla stať neovládateľná. Dnešná verzia filmu je už ale odlišná – pôvodne autobus narazí do budovy, no film uverejnený tesne pred útokmi z 11. septembra museli prestrihať.

Transformers: The Last Knight (2017)

Séria Transformers je mimoriadne obľúbený aj napriek tomu, že kvalitatívne toho príliš veľa neponúka. Režisér Michael Bay sa pri nej ale poriadne vybláznil a ako blockbuster spĺňa všetko, prečo radi zájdeme do kina.

O to viac prekvapí, že jednou z najdrahších scén je tá, ktorá sa odohráva v poslednom filme na vrakovisku. Stála 15 miliónov a točilo sa v arizonskej púšti. Nechýba v nej množstvo počítačových efektov a výbuchov, no oproti ostatným scénam v rebríčku jej akosi niečo chýba. Veď posúď sám.

Nebezpečná rýchlosť 2 – Zásah (1997)

Prvý film so Sandrou Bullock si ľudia zamilovali, jej úspech sa už však v pokračovaní zopakovať nepodarilo. Nás však teraz omnoho viac zaujíma finálna sekvencia filmu. Zatiaľ, čo si tvorcovia počas nakrúcania vo veľkej miere pomáhali VFX, záver chcel režisér čo najrealistickejší.

Scéna, v ktorej veľká loď narazí na obývané pobrežie, je teda celá skutočná a stála závratných 25 miliónov. Pre porovnanie, rozpočet celého prvého filmu bol 30 miliónov dolárov.

Matrix: Reloaded (2003)

Filmová séria Matrix priniesla množstvo inovácií do filmového priestoru. Masívny rozpočet umožnil tvorcom robiť veci, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Spomeňme napríklad filmovú scénu na diaľnici, pre ktorú kompletne vytvorili niekoľkokilometrový úsek cesty.

Finančne najdrahšou scénou sa však stala tá, ktorej sme sa dočkali v tretej časti. Ide o súboj Nea a Agenta Smitha, ktorý síce už dnes nevyzerá až tak oslnivo ako pred rokmi, stále je unikátom. Mimochodom, premiéry štvrtej časti série by sme sa mali dočkať ešte tento december.

BONUS - Vojna a mier: 1812 (1967)

Na záver tu pre teba máme ešte jeden bonus. Ide o ruskú snímku Vojna a mier, konkrétne o jej tretiu časť, ktorá sa zameriava na bitku pri Borodine. Táto časť adaptácie knižného eposu má najmenej deja, pretože obsahuje až hodinovú bojovú scénu.

Tá je prepracovaná, aj po rokoch vyzerá fantasticky a zúčastnilo sa jej viac ako 100-tisíc vojakov Červenej armády. Film financovala aj vláda a zdroje sa líšia v tom, koľko naozaj táto hodinová scéna stála, no je pravdepodobné, že po inflácii by jej cena dnes presiahla 100 miliónov dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:56