Scéna z filmuNetflix
StoryEditor

RECENZIA: Spoločenská satira do smiechu i do plaču. Don't Look Up nastavuje zrkadlo našej dobe

Lukáš Kovalčík27.12.2021., 16:00h
Film roku ku nám prišiel na jeho absolútnom konci.
Lajkuj Brainee.sk na

Predstav si, že by mal koniec sveta prísť už čoskoro. Že sa príbeh planéty Zem, starej viac ako štyri miliardy rokov, ocitol v tragickom finále. Popravde, v súčasnom období celosvetovej pandémie covid-19, klimatickej krízy a mnohých ďalších hroziacich globálnych katastrof, táto predstava vôbec neznie bohvieako nereálne. 

Ako by sme sa však zachovali, ak by sme vedeli, že kataklizma je za rohom? 

Don't Look Up

Režisér Adam McKey natočil hviezdami nabitú politickú a sociálnu satiru, ktorá tne do živého. Dej filmu sa sústredí na dvoch vedcov, v podaní Leonarda DiCapria a Jennifer Lawrence, ktorí objavia obrovskú kométu, ktorá sa valí na Zem. Je isté, že ľudstvo pád kométy neprežije a tak astronómovia vyrážajú na mediálnu púť, s cieľom varovať ľudí pred blížiacou sa apokalypsou. Nikoho to však nezaujíma.

Svižný a neraz vtipný film osciluje medzi komédiou a vážnou spoločenskou satirou, z ktorej je viac do plaču, ako do smiechu. Globálna katastrofa, znevažovanie vedcov, populizmus v politike a ľudia stratení v dezinformáciách. Nepripomína ti to niečo? 

Postfaktuálna doba

Film je skvelou paralelou k najväčším udalostiam posledných rokov. Myslím tým pandémiu koronavírusu, klimatickú krízu, obrovský rozmach hoaxov a konšpirácií na sociálnych sieťach či otupenosť ľudí, rozhýčkaných bezbrehým konzumom. To však nie je všetko. Dielo si toho na paškál berie ešte oveľa viac, pozorný divák si všimne napríklad reflexiu rastu duševných chorôb či rasizmu. 

Film Herci vo filme Netflix

Vedci už od začiatku filmu narážajú na bagatelizovanie a dezinterpretáciu „globálnej katastrofy“ zo strany politikov či médií. Prezidentka v excelentnom podaní Meryl Streep, je akousi zmesou Donalda Trumpa a Georgea Busha v sukni. Je to populistka, ktorá ich zistenie najprv bagatelizuje a neskôr, keď vytuší, že boj s katastrofou by jej mohol vyniesť politické body, rozhodne sa konať, avšak jej kroky sú prinajmenšom pochybného charakteru. Pri pozeraní, sa človeku vybaví paralela s ďalšími politikmi, pretože o populizmus nemáme núdzu ani doma.

​​Reakcia médií tiež nie je o nič rozumnejšia. Potom, čo vedci vystúpia v obľúbenej TV relácii s cieľom informovať o katastrofe, strhne sa na hlavu objaviteľky kométy Kate, neprimeraná kritika za to, že neudržala svoje emócie na uzde v živom vysielaní. Kate sa okamžite stáva terčom zosmiešňovania na internete a do pár hodín, z nej ľudia na internete vyrobia chodiaci mém a reklamu na šialenstvo.

Jej kolega profesor Mindy sa naopak dostáva do priazne médií, avšak nie kvôli svojej odbornosti, ale kvôli vzhľadu a príjemnému vystupovaniu. Čo tam po apokalypse, keď tu máme sexi vedca. No nie?

Herecky najviac zaujme pravdepodobne Leonardo DiCaprio v roli vedca, ktorého náhle spozná celý svet. V tesnom závese za ním kráča Jennifer Lawrence ako doktorandka astronómie, neprehliadnuteľnými sú však aj Meryl Streep či Cate Blanchett, vo vedľajších úlohách. Pozitívom je rovnako dynamický strih snímku a presná hudba Nicholasa Britella.

Streamovací gigant Netflix nám na konci roku 2021 prináša film, ktorý je vztýčeným prostredníkom ľudskej hlúposti, nekompetentnosti a populizmu.

Don't Look Up je skrátka filmom, ktorý by ti nemal uniknúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:34