Unsplash/Guillermo Ferla
StoryEditor

Veda zábavnou formou. Toto video ti ukáže, čo sa stane, keď zhodíš loptu na rôznych planétach

Miroslav Kamody21.07.2021., 14:00h
Veda nemusí byť len nudná. Nasledujúce video ukazujúce vesmírnu gravitáciu na rôznych planétach ťa o tom presvedčí.
Lajkuj Brainee.sk na

Vesmír je pre nás obrovské a neprebádané miesto. I keď ľudstvo smeruje k tomu, aby sme ho pomaly začali dobývať, čaká nás ešte poriadne dlhá cesta. Jej základom je pochopenie toho, ako funguje, pretože takmer nič v ňom sa nedá porovnať s našou planétou. 

Vesmírne odbory sú mimoriadne náročné, no niektoré veci môžeme jednoducho pochopiť zábavnou formou. Stará sa o to planetárny vedec Dr. James O'Donoghue, ktorý na svojom YouTube kanále pravidelne zverejňuje zaujímavé videá, vďaka ktorým sa rýchlo a jednoducho dozvieš množstvo zaujímavostí. 

Jedným z jeho posledných kúskov je video, ktoré ukazuje, ako dlho by trval dopad loptičky padajúcej z 1 kilometra na povrch viacerých objektov za predpokladu, že nie je k dispozícii odpor vzduchu. Ako môžeš vidieť nižšie, dopad na Slnku trvá 2,7 sekundy, zatiaľ čo na Zemi je to až 14,3 sekundy.

„To by malo poskytnúť predstavu o príťažlivosti, ktorú by ste cítili na každom objekte,“ povedal O'Donoghue. Vedec spolu s príspevkom astronóma Ramiho Mandowa použil pri tvorbe videa planetárny informačný list NASA .

Okrem toho však spomenul aj skutočný a slávny experiment astronauta Davea Scotta na Mesiaci. V ňom zhodil na jeho povrch kladivo a pierko, pričom oba predmety dopadli v rovnakom čase. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:30