Instagram/laurent_simons
StoryEditor

11-ročný vedec chce ľudí spraviť nesmrteľnými. Je najmladším človekom s diplomom z kvantovej fyziky

Ľubomíra Somodiová09.07.2021., 16:00h
Na strednú školu „Malý Einstein“ nastúpil, keď mal iba šesť rokov. Dnes je najmladším človekom, ktorý získal diplom z kvantovej fyziky.
Lajkuj Brainee.sk na

A ty si v školských laviciach pochopil základy kvantovej fyziky? Jedenásťročný Laurent Simons s tým nemá najmenší problém. Prezývka „Malý Einstein“ mu neprischla len tak náhodou. Vo svojich 11 rokoch je najmladším človekom, ktorý obdržal diplom z kvantovej fyziky. Píše portál The Age.

Laurent, ktorý je na pol Belgičan na pol Holanďan, nedávno získal bakalársky diplom na Atwerpskej Univezite. Trvalo mu to len 18 mesiacov.

Teraz ho čaká doktorát, ktorý by si mal robiť v niekoľkých krajinách. Okrem rodného Belgicka bude študovať v USA, Izraeli či Veľkej Británii.

Nesmrteľnosť

V skutočnosti ma nezaujíma, či som najmladší, pre mňa je to celé o tom, že získavam vedomosti,povedal v jednom z rozhovorov.

Tvrdí, že je to jedným z krokov k tomu, aby dosiahol svoj celoživotný cieľ. Ten je síce fascinujúci, no niekomu môže naháňať aj strach. Chce vynájsť „nesmrteľnosť“ alebo lepšie povedané, vytvoriť technológiu, ktorá umožní ľuďom žiť večne. „Chcem nahradiť čo najviac časti tela umelými orgánmi, zmapoval som cestu, ako sa tam dostať. Kvantová fyzika - štúdium najmenších častíc - je prvým dielom puzzle,“ povedal pre holandskú televíziu.

so
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Laurent Simons (@laurent_simons)

Jeho rodičia často čelia kritike, že ich syn by mal mať aj trocha zábavy, nie len študovať.

„Viem si predstaviť, že veľa ľudí si myslí, že 'nechaj ho tak, je ešte mladý',“ povedala jeho mama. „Ale ľudia, ktorí to tvrdia, nemali dieťa ako Laurent,“ dodala.

Porovnávanie s Einsteinom mu lichotí

Čo hovorí malý vede na to, že ho prirovnávajú k takému velikánovi vedy, akým bol Einstein. „Považujem za lichotivé, že ma ľudia porovnávajú s Einsteinom,“ uviedol Laurent, ktorý má IQ 145. „Myslím si však, že každý je jedinečný. Einstein je len Einstein a ja, Laurent, som len Laurent,“ uzavrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:44