Foto: IlustračnéTASR/AP
StoryEditor

Kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer generuje robustnú imunitnú reakciu. V akom poradí?

Dominika PacigováTASR29.06.2021., 11:00h
Prvá dávka vakcíny AstraZeneca nasledovaná dávkou Pfizeru priniesla najlepšie výsledky, pokiaľ ide o T lymfocyty.
Lajkuj Brainee.sk na

Najnovšie výskumy naznačujú, že kombináciou dávky vakcíny Oxford/AstraZeneca s očkovacou látkou Pfizer/BioNTech sa vytvára silná imunitná odpoveď proti koronavírusu SARS-CoV-2, informuje agentúra AFP.

Vedci Oxfordskej univerzity v rámci štúdie Com-COV skúmali možnosť podať človeku dve dávky vakcíny od rôznych výrobcov. Tieto vakcíny podali 850 dobrovoľníkom s odstupom štyroch týždňov.

Vysoké koncentrácie protilátok 

V štúdii sa píše, že očkovanie vakcínou spoločnosti Pfizer/BioNTech, a následné podanie druhej dávky vakcíny Oxford/AstraZeneca - alebo aj v opačnom poradí - indukuje vysoké koncentrácie protilátok.  

Tieto zistenia by mohli umožniť flexibilitu očkovania v Británii aj v očkovacích kampaniach v iných štátoch, lebo ľudia by sa mohli dať zaočkovať akoukoľvek dostupnou vakcínou, a nemuseli by čakať na podanie vakcíny rovnakej ako bola ich prvá dávka.

Vakcíny podávali v štvortýždňovom intervale 

Profesor Matthew Snape, docent pediatrie a vakcinológie na Oxfordskej univerzite a hlavný riešiteľ štúdie, uviedol, že „štúdia Com-COV hodnotila kombináciu vakcín Oxford a Pfizer, aby sa zistilo, do akej miery sa tieto vakcíny môžu zamieňať, čo by v Británii i inde vo svete potenciálne umožnilo flexibilitu pri očkovaní“

Z výsledkov podľa Snapea vyplýva, že keď sa kombinácie vakcín podávajú v štvortýždňovom intervale, indukujú imunitnú reakciu, ktorá „je nad stanovenou prahovou hodnotou podľa štandardného očkovacieho plánu Oxford/AstraZeneca“

Poradie hrá rolu 

Riešitelia štúdie tiež dospeli k záveru, že podanie vakcín Pfizer a AstraZeneca v akomkoľvek poradí prináša lepšie výsledky ako dve dávky očkovacej látky od AstraZenecy. Ak by sa však vakcína od AstraZenecy brala ako prvá dávka, a nie ako druhá dávka, prinieslo by to ešte lepšie výsledky.

Dve dávky Pfizeru priniesli najlepšie výsledky na úroveň protilátok - proteínov, ktoré pomáhajú neutralizovať vírusy pri vstupe do tela. 

Prvá dávka vakcíny AstraZeneca nasledovaná dávkou Pfizeru priniesla zasa najlepšie výsledky, pokiaľ ide o T lymfocyty - typ bielych krviniek, ktoré napádajú cudzie látky v tele vrátane vírusov.

Reuters

​Autori štúdie zdôraznili, že ich doterajšie výsledky sú založené na štvortýždňovom intervale medzi prvou a druhou dávkou vakcíny. Ďalšie výsledky - s použitím 12-týždňového intervalu - budú k dispozícii v júli. 

Iné štúdie už dávnejšie preukázali, že vakcína AstraZeneca mala vyššiu účinnosť, ak sa jej druhá dávka podala osem až dvanásť týždňov po prvej. 

Kombinácia dávok 

Niektoré krajiny už používajú kombinované dávky vakcín. Španielsko a Nemecko ponúkajú mladším ľuďom, ktorí dostali prvú dávku vakcíny AstraZeneca, druhú očkovaciu látku od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna, informuje portál BBC.

Na Slovensku zatiaľ nie je dovolená kombinácia vakcín. „Ak vám príde SMS na inú vakcínu s číslom jeden, túto ignorujte. Počkajte na novú SMS s číslom dva a správnym typom vakcíny,“ upozornilo začiatkom júna NCZI na sociálnej sieti.

Posilňovacia dávka pred zimou  

Ďalšia štúdia, ktorá bola taktiež publikovaná v pondelok, naznačuje, že tretia dávka vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktorá bola podaná po viac ako šiestich mesiacoch po druhej, posilňuje imunitný systém.

Odborníci však tvrdia, že je príliš skoro na posúdenie toho, či ľudia budú potrebovať posilňovaciu dávku pred zimou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 01:25