TASR/AP
StoryEditor

Situácia v Rusku sa zhoršuje. V Moskve zaznamenali rekordný počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom

TASR27.06.2021., 14:42h
K zhoršujúcej sa epidemiologickej situácií v krajine pravdepodobne prispieva aj delta variant či nízka miera zaočkovanosti obyvateľstva.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruská metropola Moskva zaznamenala v nedeľu za posledných 24 hodín 144 úmrtí súvisiacich s chorobu covid-19, čo je najviac od začiatku pandémie. Vyplýva to z oficiálnych údajov miestnych úradov.

Vysoko nákazlivý variant delta 

Ako píše agentúra AFP, správa prichádza deň po tom, ako rekordný počet úmrtí zaznamenali aj v meste Petrohrad, kde sa v piatok pred tisíckami fanúšikov odohrá semifinále majstrovstiev Európy vo futbale (Euro 2020).

Predpokladá sa, že za prudký rast nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Rusku je zodpovedný vysoko nákazlivý variant delta. Starosta Moskvy Sergej Sobianin v sobotu uviedol, že tento variant, ktorý prvýkrát zaznamenali v Indii, predstavuje takmer 90 percent nových prípadov v ruskom hlavnom meste.

K zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii v krajine prispieva aj nízka miera zaočkovanosti obyvateľstva. Do soboty dostalo najmenej jednu dávku proticovidovej vakcíny 21,2 milióna zo 146 miliónov obyvateľov Ruska, teda približne 14,5 percenta, vyplýva z údajov webového servera gogov.ru.

Nakazili sa aj fanúšikovia 

V Petrohrade sa minulý týždeň nakazili desiatky fínskych fanúšikov po tom, ako si do mesta prišli pozrieť prehru svojho národného tímu s Belgickom, pripomína AFP.

V celom Rusku zaznamenali za posledných 24 hodín 20 538 nových prípadov nákazy a 599 súvisiacich úmrtí. Od vypuknutia pandémie v krajine podľa oficiálnych údajov zaznamenali dokopy 5,4 milióna nakazených a 133 282 súvisiacich úmrtí. 

Východiskom je rýchle a rozsiahle očkovanie 

Najväčšie ohnisko nákazy sa nachádza práve v Moskve, kde je podľa starostu Sobianina s chorobou denne hospitalizovaných približne 2000 ľudí.

„Zriadili sme 20 000 nemocničných lôžok a 14 000 z nich je momentálne obsadených. To je veľa,“ priblížil v sobotu večer starosta hlavného mesta.

„Jediné východisko z pandémie je rýchle a rozsiahle očkovanie. Iné riešenie dosiaľ nikto nevymyslel,“ uviedol Sobianin pskočas prejavu v štátnej televízii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:17