Shutterstock
StoryEditor

Prvý záznam umierajúceho ľudského mozgu ukazuje aktivity podobné snívaniu. Kedy končí život?

som23.02.2022., 16:00h
Prvé pozorovanie mozgu umierajúceho človeka nahlodáva naše doterajšie chápanie toho, kedy presne končí život a vytvára otázky týkajúce sa napríklad načasovania darcovstva orgánov.
Lajkuj Brainee.sk na

„Celý život sa mi premietol pred očami.“ Známa fráza, ktorú často vyslovujú ľudia so zážitkom blízko smrti, zrejme našla svoj vedecký „základ“.

Veci nedávno prvýkrát zaznamenali aktivitu umierajúceho ľudského mozgu a odhalili vzory mozgových vĺn súvisiace s procesmi ako je snívanie a vybavovanie si pamäti. Svoje zistenie publikovali v časopise Frontiers in Aging Neuroscience.

Výskumu napomohla náhoda

Zaujímavosťou je, že tomuto zisteniu pomohla náhoda. Vedci pôvodne nemali v pláne merať aktivitu mozgu v procese umierania, ale nepretržite monitorovali mozgové vlny 87-ročného pacienta s epilepsiou pomocou EEG, aby sledovali záchvaty. Počas toho však pacient náhle dostal infarkt a zomrel.

Výskumníkom sa podarilo zaznamenať 15 minút mozgovej aktivity okolo času smrti. Zamerali sa na 30 sekúnd pred a po tom, čo pacientovo srdce prestalo biť. Všimli si zvýšenú aktivitu oscilácie tzv. gama mozgových vĺn.

Mozgové vlny sú rytmickou elektrickou aktivitou v normálnych živých ľudských mozgoch a rôzne typy týchto vĺn sú spojené s rôznymi stavmi.

Sústredenie a odstránenie rušivých zmyslových informácií

Citujúc príklad - vedci uviedli, že gama oscilácie sú spojené s vysoko kognitívnymi funkciami ako je sústredenie, snívanie, meditácia, získavanie pamäte a vedomé vnímanie ako sú tie, ktoré sú spojené s pamäťovými flashbackmi.

Štúdia tiež ukázala, že alfa vlny, ktoré oscilujú vo frekvencii 8-12 Hertzov, by mohli hrať úlohu pri odfiltrovaní rušivých zmyslových informácií a pomôcť pri pozornosti.

Posledné spomínanie na život

Na základe existujúcich poznatkov o činnostiach spojených s rôznymi mozgovými vlnami vedci predpokladajú, že umierajúci 87-ročný človek si možno „naposledy zaspomínal na život“.

„Vzhľadom na to, že skrížená väzba medzi alfa a gama aktivitou sa podieľa na kognitívnych procesoch a vybavovaní pamäti u zdravých jedincov, je zaujímavé špekulovať, že takáto aktivita by mohla podporiť posledné pripomenutie si života, ku ktorému môže dôjsť v stave blízkom smrti,“ napísali vedci v štúdii.

Kedy presne končí život?

„Tieto zistenia spochybňujú naše chápanie toho, kedy presne končí život, a vytvárajú dôležité následné otázky týkajúce sa načasovania darcovstva orgánov," tvrdí Dr. Ajmal Zemmar, hlavný autor štúdie.

Samozrejme, výsledky treba brať s určitou rezervou, zdôraznil tím. Údaje pochádzajú len z jedinej prípadovej štúdie, a to aj u pacienta, ktorý mal poranený mozog a podstupoval nezvyčajnú aktivitu súvisiacu s epilepsiou.

„Niečo, čo sa z tohto výskumu môžeme naučiť, je: hoci naši blízki majú zavreté oči, ich mozgy si možno prehrávajú niektoré z najkrajších momentov, ktoré zažili vo svojom živote,“ povedal Zemmar.
 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:29