Unsplash/bruce mars
StoryEditor

Najvyšší čas zmeniť svoj život. Osvoj si týchto 10 ranných návykov a naštartuj pozitívne myslenie

kam17.01.2022., 07:00h
Tvoje rána nemusia byť iba mrzuté. Naštartuj sa našimi radami, ktoré ťa nakopnú.
Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ aj ty patríš k ľuďom, ktorí ráno po zazvonení budíka ledva rozlepia oči a nevedia sa nakopnúť k tomu, aby vstali z postele, asi ti je jasné, že niečo nerobíš dobre. Pridanie zdravých návykov do rannej rutiny preukázateľne znižuje stres, zlepšuje spánok, pomáha zvládať čas a vedie k lepšiemu fyzickému a duševnému zdraviu.

Zdravý životný štýl je o oveľa viac, než len jesť zeleninu a dusiť sa pri cvičení, píše portál Your Tango. Dôležité je naučiť sa byť zdravý v spoločnosti, ktorá uprednostňuje postoj zhonu a cvičeniu len kvôli snahe vyhovieť vonkajším a subjektívnym štandardom krásy.

Aj keď to môže byť veľká výzva, týchto desať ranných návykov ťa môže nakopnúť tým správnym smerom. Ak sa ich naučíš všetky robiť pred 10-tou ráno, určite pocítiš príjemnú zmenu, ktorá ovplyvní celý tvoj život.

1. Hneď po prebudení vypi pohár vody

Pitie vody hneď po prebudení rehydratuje tvoje telo po spánku, naštartuje tráviaci systém a celkovo ťa rozprúdi. Ak by si naozaj chcel dosiahnuť lepší účinok, pridaj trochu čerstvej citrónovej šťavy alebo jablčného octu. Pravidelné užívanie si poradí s cholesterolom či vyrovnávaním cukru v krvi.

Pi vodu Unsplash/Giorgio Trovato

2. Nechytaj hneď do ruky telefón

Mnohí z nás začínajú deň tak, že do ruky chytia telefón a sledujú, čo nové sa udialo počas noci. Asi ti nemusíme hovoriť, že je to ten najhorší možný začiatok dňa. Počkaj preto vždy aspoň hodinu, kým začneš scrollovať sociálne siete, vďaka čomu optimalizuješ svoj mozog. Vďaka tomu budeš sústredenejší, čo pomôže aj znížiť stres.

3. Buď vďačný

Priprav si dobrú pôdu pre celodennú pozitivitu. Urob 10 nádychov a výdychov premýšľaním o všetkom dobrom v tvojom živote. Negatívne myšlienky tak budú mať oveľa ťažšie vstúpiť do tvojej hlavy, prevziať kontrolu a pokaziť ti deň. 

4. Hýb sa

To automaticky neznamená, že sa máš ísť rozbiť pri cvičení. Jedným z hlavných kľúčov k zdravému životu je pohyb, a to v akejkoľvek forme, ktorá ťa robí šťastným a pracuje pre tvoje telo a schopnosti. Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zmierniť depresiu, udržať si zdravú váhu či znížiť riziko chronických ochorení.

5. Vyber si jednu dôležitú vec, ktorú chceš v daný deň urobiť

Tim Ferriss, autor bestselleru The 4-Hour Workweek (u nás v preklade 4-hodinový pracovný týždeň), hovorí, že by si sa mal rozhodnúť pre jednu najdôležitejšiu vec, ktorú chceš počas dňa stihnúť. Pokiaľ to bude možné, skús zapracovať na tom, aby si ju riešil ako prvú.

Raňajky Pexels/ready made

6. Zdravé raňajky sú základ

Zabudnime na výrok, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Išlo len o marketingový ťah, ktorý si svet osvojil, ako keby bol pravdivý. Nič to však nemení na tom, že by si ich nemal vynechávať. Stále totiž potrebuješ naštartovať svoj metabolizmus a mať dostatok energie na úvod dňa.

7. Používaj škrabku na jazyk

Možno to znie divne, no používanie škrabky na jazyk po prebudení pomáha zbaviť sa ranného „sviežeho” dychu. Podľa dentálnej hygieničky Teniky Patterson môže tvoj jazyk obsahovať baktérie, ktoré sú škodlivé pre vaše zdravie ústnej dutiny. Okrem toho nakopneš aj svoje chuťové kanáliky, čo určite oceníš pri raňajkách. 

8. Pusti si obľúbenú hudbu / audioknihu / podcast

Počúvanie obľúbenej hudby alebo povznášajúcej, inšpiratívnej audioknihy či podcastu je ďalším skvelým spôsobom, ako nastaviť svoj deň tak, aby bol úspešný. Šancu môžeš dať aj nášmu podcastu Not Sorry to Think (Spotify, Apple Podcasts), prípadne si môžeš typ a tempo hudby nastaviť podľa toho, aký by si chcel mať deň.

9. Dopraj si suchú masáž

Garshana je tradičná ajurvédska suchá masáž, ktorá osviežuje a stimuluje pokožku a lymfatický systém, zlepšuje krvný obeh a uvoľňuje nahromadené toxíny. Je to skvelý a jednoduchý doplnok k zdravému životnému štýlu. Rozhodne sa ju oplatí vyskúšať, aj keď sa ti tento bod možno na prvé počutie zdá podivný.

10. Usmievaj sa na seba pol minúty v zrkadle

Toto cvičenie inšpiruje pozitívny mentálny postoj a je vynikajúcim posilňovačom sebavedomia. Sleduj, ako sa tvoje šťastie odráža v zrkadle s odhodlaným pohľadom, že prežiješ deň podľa predstáv a dosiahneš všetky svoje ciele. Zo začiatku ti to možno bude nepríjemné, no časom to budeš brať ako prirodzenú vec. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 00:26