Troška troska
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Chcel som byť ako Carrie Bradshowová a skončil som pri lekvároch ako Eva Máziková

Troška troska27.07.2021., 08:05h
Ako veľké očakávania prinášajú veľké sklamania.tr
Lajkuj Brainee.sk na

Moje dospievanie do zásadnej miery ovplyvnili tri veci. Kniha Kto chytá v žite, kapela Spice Girls a seriál Sex v meste. V dnešnej dobe môže byť Sex v meste vnímaný ako problémový, pretože sa zameriaval na štyri biele privilegované ženy, ktorým nič nehovorila diverzita a uvedomelý konzum. Avšak pre mňa ako chlapca z katolíckej rodiny bol seriál hotové požehnanie, keďže predstavoval alternatívu k nedostupnej pornografii. Bohu vďaka!

Neboli to však iba sexuálne scény so Samanthou, ktoré mi rozšírovali obzory, zároveň ma fascinovali Carriine duchaplné úvahy o vzťahoch. Keby som bol Spice Girl, tak by som bol Posh a keby som bol postava zo Sexu v meste, tak by som bol Carrie. Možno aj to je dôvod, prečo sa dnes živím písaním a väčšina mojich vzťahov bola fixácia na citovo nedostupných mužov.

Osobne si myslím, že sa na minulosť nemôžeme pozerať dnešnou optikou. Predsa len sa ako spoločnosť neustále posúvame a vtedajší tvorcovia neboli natoľko uvedomelí v oblasti stereotypov, inklúzie a kapsulového šatníka. Čo však seriálu nemožno odpustiť sú kruté ilúzie, ktoré vytváral. Napríklad, Cariin životný štýl je z finančného hľadiska neudržateľný. Carrie napísala jeden stĺpček týždenne a zvyšok času sa rozvážala taxíkmi, pila Cosmopolitany, nakupovala topánky od Manola Blahnika a bývala v byte na Manhattane. Poznám zopár prípadov, keď sa ľudia chvíľu cítili na Carrie a potom skončili s exekúciami.

​Avšak oveľa nebezpečnejšia lož je jej vzťah s pánom Božským. V knižnej predlohe od Candace Bushnellovej sa ich vzťah rozpadol, lebo si uvedomili, že sú nekompatibilní. Scenáristi ale dokázali disfunkčný vzťah natiahnuť na šesť sérií a dva filmy. To, čo Carrie zažíva, nie je romantika. To sa volá sebatrýzeň.

Z tvorivého hľadiska chápem, prečo vzťahy v knihách, filmoch a seriáloch musia byť komplikované. Ľudská myseľ neznáša monotónnosť a preto je základným hýbateľom všetkých dobrých príbehov konflikt. Rozprávky zámerne končia frázou „A žili spolu šťastne, až kým nepomreli“, lebo to, čo nasleduje po šťastnom konci, je kolosálna nuda.

Ale vzťahy v reálnom živote nemusia prechádzať konfliktom, aby sa niekam posunuli. Jedna vec je napätie pri sledovaní filmu s popcornom, druhá vec je napätie vo vzťahu. A ja som si dlhodobo neuvedomoval rozdiel.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Troška Troska (@troska.troska)

Pokiaľ ide o pánov Božských v mojom živote, intuitívne som si vedel vyčíhať najproblémovejšieho muža v okolí, aby som sa beznádejne zamiloval. Niekto ide po vyšportovanej postave, mňa priťahovala mániodepresívna porucha, závislosť na omamných látkach a citová nedostupnosť. Jednoducho, pán Božský v hardcore verzii a bez nehnuteľnosti na Manhattane. Najhoršia ilúzia bola, keď som veril, že láska všetko zmení a na dobre obráti. To však láska nerobí. To robí psychológ.

Psychológa som vyhľadal počas pandémie. Jednak som mal vyhrotené emócie z izolácie, tiež som bol po rozchode a povedal som si, že sa mi opakuje tá istá situácia vo vzťahoch a nerobí mi to dobre. Lockdown som trávil aj tým, že som si študoval prednášky od belgickej sexuologičky Esther Perelovej, ktorá sa venuje súčasným vzťahom.

​Najviac mi od nej zarezonovala myšlienka, že základným problémom našej generácie sú nadmerné očakávania na ideálneho partnera, ktoré by nedokázala naplniť ani celá dedina.

Ďalšia konfrontácia prišla aj od psychológa, keď mi povedal: „Ale podľa vášho správania usudzujem, že vy nechcete vážny vzťah. Vy chcete párty!“

Momentálne som rok vo vzťahu, ktorý ma napĺňa. Ľudia mi hovoria, ako som sa pri frajerovi zmenil. Pravda je ale taká, že v prvom rade som sa musel vyrovnať sám so sebou, až potom mohol prísť normálny vzťah. Hovorí sa, že protiklady sa priťahujú, ale vo vzťahoch skôr platí, že vrana k vrane sadá. Chodil som s problémovými mužmi a ja sám som mal problém. Môj životný štýl bol neudržateľný ako finančné výdavky Carrie Bradshawovej. Nonstop zábava bola akcelerovaná alkoholom a drogami, čím som unikal od reality a pritom som sa snažil nadviazať zmysluplný vzťah v toxickom prostredí.

Našťastie, vďaka terapii postupne prichádzam na to, čo vlastne chcem, kto som a čo ma napĺňa. Už viac ako rok sa vyhýbam drogám a postupne sa mi mení pohľad na veci. Už je to menej párty a viac „nudného“ života. Niekedy mám pocit, že môj život sa začína podobať na Instagram Evy Mázikovej. Vo voľnom čase zaváram lekváre a z času na čas si doprajem nápoj s prírodnými ingredienciami. Čiže s mätou, uhorkou, rozmarínom a ginom.

S odstupom času sa na Carrie Bradshowovú pozerám inak. V danej dobe predstavovala revolučnú ikonu, ktorá sa nebála otvorene hovoriť o sexe, avšak dnes pôsobí ako ikonizácia prehnaného konzumu a toxických vzťahov.

Ale niektoré moje idoly mali aj s odstupom času pravdu. Boli to Spice Girls, ktoré mali nielen diverzitu a feminizmus v kapele, ale aj realistické požiadavky na dokonalého partnera. Je to človek, ktorý vychádza s vašimi kamarátmi, sľúbi vám, že bude pri vás a dopraje vám poriadne zigazig ah.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/troska-troska, menuAlias = troska-troska, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 23:34