TASR/AP
StoryEditor

Pápež František: Byť zaočkovaný je činom lásky. Maďarsko však nebude na omši vyžadovať covid preukaz

TASR19.08.2021., 10:00h
Slováci majú poslednú možnosť zaočkovať sa. Medzitým však Maďarsko oznámilo, že na omši pápeža v Budapešti nebude vyžadovať očkovací preukaz.
Lajkuj Brainee.sk na

Pápež František sa v stredu zapojil do vakcinačnej kampane s cieľom presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. 

„Byť zaočkovaný... je činom lásky,“ zdôraznil 84-ročný pápež vo videoposolstve zverejnenom na stránke vaticannews.va. „A prispieť k tomu, aby väčšina ľudí bola zaočkovaná, je činom lásky. Lásky k sebe, lásky k svojej rodine a priateľom a lásky ku všetkým ľuďom,“ dodal.

Nádej, že pandémia skončí 

„Vďaka Bohu a práci mnohých (ľudí) teraz máme vakcíny na ochranu proti covid-19,“ uviedol pápež v posolstve pre očkovaciu kampaň americkej neziskovej reklamnej agentúry Ad Council s názvom It's Up to You (Je to na tebe).

„(Vakcíny) nám dávajú nádej, že pandémia sa skončí, no len vtedy, ak budú dostupné pre všetkých a ak budeme spolupracovať,“ povedal vo videu určenom pre komunity v Severnej, Strednej a Južnej Amerike, ktoré sa stali ohniskom šírenia koronavírusu. 

Okrem najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi sa do kampane Ad Council zapojili i kardináli a arcibiskupi z Brazílie, Salvádora, Hondurasu, Mexika a Peru. 

Posledná možnosť zaočkovať sa

Ministerstvo zdravotníctva dáva Slovákom možnosť dať sa zaočkovať jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson bez povinnej predchádzajúcej registrácie. Občania, ktorí túto ponuku využijú, budú v čase septembrovej návštevy pápeža Františka plne zaočkovaní, a teda budú mať možnosť zúčastniť sa podujatí. Posledný termín vakcinácie jednodávkovou vakcínou, aby bol človek braný ako plne očkovaný, je v nedeľu (22. 8.). TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

„Nezaočkovaní záujemcovia o účasť na niektorom podujatí počas návštevy Svätého Otca tak majú počas najbližších dní poslednú možnosť zaočkovať sa. Očkovanie je pre návštevníkov starších ako 12 rokov povinné,“ povedala. 

​Rezort uviedol, že v piatok (20. 8.) sa bude bez registrácie očkovať jednodávkovou vakcínou Janssen v Žiline v Epidemiologickej ambulancii, v Michalovciach na parkovisku pred OC Zemplín, v Spišskej Novej Vsi pred OC Madaras, v Banskej Bystrici vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou a v Bratislave v Poliklinike Mlynská dolina. 

Počas víkendu budú záujemcom o očkovanie k dispozícii viaceré očkovacie miesta, kde sa bez registrácie budú môcť zaočkovať jednodávkovou vakcínou. Jednodávková vakcína je určená záujemcom vo veku od 18 rokov. Na očkovanie stačí prísť do vakcinačného centra s preukazom poistenca a občianskym preukazom.

Na omšu pápeža v Budapešti nebudú vyžadovať očkovací preukaz

Situácia v Maďarsku je však o čosi iná. Na omšu pápeža Františka na záverečnom podujatí 52. Medzinárodného eucharistického kongresu, ktoré sa bude konať 12. septembra na budapeštianskom Námestí hrdinov, nebudú maďarské orgány vyžadovať od žiadnych účastníkov očkovací preukaz. V rozhovore pre TASR to uviedol hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, podľa ktorého to však nebude znamenať riziko.

„Domnievame sa, že nebude rizikom, ak návštevníci prídu bez potvrdenia o zaočkovaní či prekonaní covidu. Zdôrazňujem, že postojom maďarskej vlády je, že pandémiu a šírenie koronavírusu možno potlačiť iba očkovaním, ktoré je najúčinnejším a najbezpečnejším prostriedkom. Napriek tomu sme očkovanie ponechali na dobrovoľnosti – ľudia sa môžu slobodne rozhodnúť na základe svojho presvedčenia a svedomia,“ spresnil hovorca.

„Na verejné podujatia eucharistického kongresu maďarská vláda srdečne očakáva každého návštevníka. Čím ich bude viac, tým bude väčšia radosť,“ reagoval Kovács na otázku TASR, či situáciu neskomplikujú nezaočkovaní návštevníci zo Slovenska, ktorí sa namiesto podujatí návštevy najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi na Slovensku s prísnejšími opatreniami rozhodnú radšej cestovať za pápežom do maďarskej metropoly.

Sledujú vývoj situácie 

Hovorca podčiarkol, že maďarský operačný štáb sleduje vývoj koronavírusovej pandémie na dennej báze. „Samozrejme, máme k dispozícii všetky údaje týkajúce sa aktuálnej situácie a možného vývoja šírenia nákazy a jej charakteru. Vládny kabinet v uplynulom zhruba poldruha roku prijímal opatrenia na mesiac či jeden a pol mesiaca dopredu, pretože to je obdobie, na ktoré môže vláda získať komplexný pohľad,“ dodal.

Z dôvodu mimoriadne nízkeho počtu nových prípadov infekcie a covidového ochorenia v Maďarsku sa podľa jeho slov v prípade troch veľkých nadchádzajúcich podujatí vláda rozhodla – pri zachovaní všeobecných opatrení – pozastaviť opatrenia aplikované v rámci aktuálneho stavu epidemiologickej núdze.

Potvrdenia o očkovaní či prekonaní nákazy koronavírusom sa tak nebudú vyžadovať od účastníkov štátnych a regionálnych podujatí osláv štátneho sviatku založenia uhorského štátu jeho prvým kráľom sv. Štefanom v dňoch 18.–22. augusta, ani od účastníkov budapeštianskych Majstrovstiev Európy štvorzáprahov, ktoré sa konajú od 2. do 5. septembra, a ani 12. septembra od návštevníkov záverečnej omše 52. Medzinárodného eucharistického kongresu na Námestí hrdinov v Budapešti.

Podľa Kovácsovho vyjadrenia bolo o zmiernení protiepidemických opatrení možné rozhodnúť na základe výsledkov vedomostí a skúseností, ktoré má k dispozícii operačný štáb.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:20