TASR/AP
StoryEditor

Je mozgom teroristickej skupiny, skrýva sa v Somálsku. Na zozname najhľadanejších zločincov sveta je aj Biela vdova

Eliška Trpíšková02.06.2021., 19:00h
Samantha Lewthwaite oklamala celý svet a uniká spravodlivosti. Pozrite sa, čo spáchalo útle žieňa na čele organizácie Al-Šabáb.
Lajkuj Brainee.sk na

Podieľa sa na výcviku čečenských samovražedných atentátničiek prezývaných Čierne vdovy, ktoré údajne zlákala tým, že im každej dala 300 libier. Z prvého manželstva má dve deti a ďalšie dve má zo vzťahov s členmi organizácie Al-Šabáb. Zaužívaným pravidlom v komunite je splodiť čo najviac potomkov a vychovať z nich budúcich atentátnikov.

​Meno Samantha Lewthwaite sa dostalo prvýkrát do povedomia verejnosti v roku 2005. Vtedy jej manžel Germaine Lindsay spáchal samovražedný teroristický útok na Londýnsku stanicu metra King‘s Cross. Samantha v tom čase čakala ich druhé dieťa a bulvárnemu magazínu predala svoj príbeh za 30 tisíc libier. Vyjadrila sa, že útok odsudzuje a je z neho zdesená.

„Som manželkou Germaina Lindsayho a nikdy som nepredvídala ani sa nedomnievala, že by mohol byť do podobných hrozných činov zapletený.“ Podľa nej bol Germaine milujúci manžel a otec. Blízkym obetí odkázala, že sa jej zrútil celý svet a že jej myšlienky sú s rodinami obetí tejto nepochopiteľnej skazy. Už vtedy na jej výpovediach niečo nesedelo, no nikdy sa jej priame spojenie s útokom nedokázalo. Pri jednom rozhovore s miestnym novinárom sa dokonca objavila celá zahalená v hidžábe, čo bolo na bielu ženu v tej časti Anglicka nezvyčajné. Svojho novonarodeného syna po útoku pomenovala Shadid, čo v arabčine znamená martýr, teda mučeník.

Britská džihádistka

Samantha sa narodila v roku 1983 v meste Banbridge do kresťanskej rodiny. Povráva sa, že bojovné a nenávistné sklony získala počas služby svojho otca na misii v Severnom Írsku, kde pôsobil ako britský armádny vojak. Po jeho odchode z vojenskej služby sa rodina presťahovala do Anglicka. Samantha začala študovať orientálne a africké štúdia na Londýnskej univerzite, avšak školu nedokončila. Veľa času trávila u svojich moslimských priateľov a keď mala 17 rokov, konvertovala na Islam a prijala meno Sherafiyah. Jej rodičia s tým nesúhlasili a na obrade sa nezúčastnili. Krátko nato stretla Germaina, za ktorého sa v roku 2002 vydala. Pár sa zobral pod menami Asmantara a Jamal.

Výbuch v nákupnom centre

Po útoku v Londýne Biela vdova zmizla a objavila sa až o šesť rokov v Keni. Vtedy Kenská polícia dostala tip, že teroristi plánujú útok v Mombase. Keďže Samantha bola už v tom čase spájaná s teroristickou skupinou Al-Šabáb, našli ju v jednom z domov, kde atentátnici bývali. Predstavila sa im pod menom Natalie Faye Webb. Keď polícia zistila, že podobné meno neexistuje, vrátili sa po ňu, no Samantha už bola fuč.

O pár mesiacov ju svedkovia zahliadli v bare Jericho v Mombase krátko predtým, ako bol granátmi vyhodený do vzduchu. Pri útoku bolo zranených 25 ľudí a traja zomreli. V Keni našla polícia aj jej notebook a denník. V notebooku boli Samanthine fotky s jej deťmi a polícia zistila, že používa Facebook, WhatsApp a počúva Beyoncé. Naháňa to strach keď si uvedomíme, že na jednej strane ide o dievča ako každé iné, no na druhej strane vás chce vyhodiť do vzduchu na dovolenke.

Hľadá ju aj Interpol

V roku 2013 sa zopakovalo niečo podobné. Členovia teroristickej skupiny Al-Šabáb vtrhli do nákupného centra Westgate v Nairobi. Atentátnici držali ľudí v centre niekoľko hodín a napokon spáchali samovraždu. Pri tomto útoku zomrelo 71 ľudí a približne dvesto bolo zranených. Aj napriek tomu, že sa nedokázalo priame spojenie Samanthy s útokom, polícia si ju zobrala na mušku a obvinila ju z viacerých trestných činov či teroristických útokov. Odvtedy je na zozname Interpolu ako najhľadanejšia žena sveta.

V Somálsku je v bezpečí

Predpokladá sa, že po útoku v Nairobi Biela vdova utiekla do Somálska. Hranica medzi Keňou a Somálskom je veľmi dlhá a pri dobrých kontaktoch sa dá cez ňu prekĺznuť bez povšimnutia. Veľká časť územia Somálska je okupovaná organizáciou Al-Šabáb čo znamená, že na ich území je Samantha v bezpečí. Za jej prezradenie by členov tejto radikálnej skupiny mohol postihnúť trest smrti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:42