Wikipedia/Wakefield Prison, Unsplash/Mika Baumeister
StoryEditor

Doktor smrť zabil 250 ľudí. Vyžíval sa v smrti starších dôchodkýň, ktorým pichal do žíl heroín

iDnesMiroslav Kamody17.02.2022., 17:00h
Vyberal si staršie ženy, ktorým falšoval zdravotnú dokumentáciu a následne ich predávkoval heroínom. Harold Shipman stovky svojich obetí zabíjal spôsobom, akým videl umierať svoju matku v mladosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Masový vrah desiatky rokov vraždil starších obyvateľov Británie bez toho, aby mu na to prišli. Bola to zrejme práve chamtivosť, ktorá vo veľkom prispela k odhaleniu obrovského množstva vrážd. Poďme však po poriadku.

Videl umierať matku

Celým menom Harold Frederick Shipman sa narodil v roku 1946 v Nottinghame do rodiny patriacej k nižšej vrstve. Otec pracoval ako vodič kamiónu, mama bola ženou v domácnosti. Práve s ňou mal veľmi blízky vzťah, takže ho o to viac zasiahla jej smrť na rakovinu pľúc. 

17-ročný Harold musel sledovať, ako sa jeho matka v posledných fázach choroby doma trápi. Užívala vtedy morfium, čo sa neskôr stalo jeho osobným podpisom pri vraždách. Po jej smrti išiel študovať medicínu a neskôr pracoval v nemocniciach v Pontefracte a Todmordene.

V roku 1975 dostal pokutu 600 libier a nariadené protidrogové liečenie za to, že si sám predpisoval Meperidin, narkotikum s analgetickými účinkami. Nakoniec si v roku 1993 otvoril súkromnú ordináciu a stal sa úspešným a váženým členom lekárskej komunity. 

Prvé podozrenia

Jeho bezstarostný život trval len päť rokov. Vtedy totiž doktorka Linda Reynolds na podnet pracovníčky pohrebného ústavu oznámila polícii, že Shipman má neprimerane vysoké počty úmrtí medzi pacientmi. Polícia začala vyšetrovanie, no keďže na prípad nasadila neskúsených mužov, prípad uzavreli. Keby pátrali ďalej, zomrieť nemuseli tri ďalšie osoby.

Poslednou z nich bola Kathleen Grundy, ktorej telo našli v jej dome 24. júna 1998. Shipman mal byť posledný, kto sa s ňou stretol a zároveň práve on podpisoval jej úmrtný list, kde ako príčinu smrti uviedol vysoký vek. Urobil však chamtivú chybu. Jej závet totiž bol upravený tak, že dedičstvo vo výške 386-tisíc libier (takmer pol milióna eur) malo pripadnúť jemu.

O tom pochybovala Grundyovej dcéra a polícia preto začala vyšetrovanie. Exhumovali jej pozostatky a zistilo sa, že obsahujú stopy po diamorfíne (odborný názov pre heroín). Ten sa však používal iba na tíšenie bolestí u pacientov v poslednom štádiu rakoviny.

Ihla Unsplash/Raghavendra V. Konkathi

​Polícia preto Shipmana 7. septembra 1998 zatkla. Pri zadržaní zaistili aj písací stroj - rovnaký typ, na akom mal byť spísaný falošný závet. Vyšetrovanie odhalilo, že doktor je zodpovedný za smrť pätnástich pacientov, ktorým podával smrteľné dávky heroínu. Následne podpisoval úmrtné protokoly a falšoval lekárske záznamy, aby to vyzeralo tak, že jeho obete mali chatrné zdravie.

V knihe Prescription For Murder (Predpis na vraždu) dvojica novinárov uvádza dve teórie, prečo Shipman sfalšoval závet Kathleen Grundy. Jedna hovorí, že sa chcel nechať chytil, pretože sa mu vraždenie začalo vymykať z rúk, druhá zase, že chcel odísť na dôchodok a opustiť krajinu.

Stovky vrážd

Prvýkrát bol Shipman odsúdený už v januári 2000. Súd mu vtedy preukázal vraždy pätnástich pacientiek, za čo dostal rovnaký počet doživotných trestov. Minister vnútra David Blunkett sa vtedy zaviazal, že zabráni akémukoľvek pokusu prepustiť tohto masového vraha, medzitým známeho ako Doktor smrť, predčasne na slobodu.

Následne na to sa však začali objavovať ďalšie podozrenia a kauzy. Špekulovalo sa, že Shipman mohol zabiť až päťsto svojich pacientov počas 23 rokov. Rozbehlo sa preto nezávislé verejné vyšetrovanie, ktoré viedla sudkyňa Janet Smithová.

Výsledky vyšetrovania, podľa ktorých lekár určite zabil 215 ľudí, Smithová oznámila v júli 2002 v Manchestri. „Je možné, že počas svojho vyčíňania zabil ešte ďalších štyridsaťpäť ľudí,” pripustila Smithová.

Shipman sa tak zaradil na druhé miesto v zozname najväčších sériových vrahov na svete. Prvenstvo patrí „monštru z Ánd”. Túto prezývku dostal Kolumbijčan Pedro Lopez, ktorý bol v roku 1980 uznaný vinným z 57 vrážd. Pripočíta sa mu však ďalších 300 úmrtí mladých dievčat.

Božská túžba

Vyšetrovatelia popisovali Shipmana ako starostlivého, ale arogantného muža, za ktorého zabíjaním bola „božská“ túžba mať moc nad životmi iných. Pri súdnom pojednávaní ale všetko popieral. Bol však usvedčený, že falšoval lekárske záznamy pacientov a uvádzal nepravdivé vysvetlenia ich smrti.

Vláda potom nechala vypracovať správu vychádzajúcu z vyhodnotenia kartoték za roky 1974 až 1998. Záver? Po porovnaní s obdobnými lekárskymi praxami v Manchestri a okolí, kde lekár pôsobil, zomrelo Shipmanovi 297 ľudí navyše.

Podozrenie ešte zvýšila skutočnosť, že až 236 pacientov zomrelo doma, čo je krajne neobvyklé. Väčšinu obetí navyše tvorili ženy staršie ako 75 rokov, ktoré zomreli nečakane a v zhruba rovnakom čase po Shipmanovej návšteve. Všetky ženy sa pri prehliadke ocitli s lekárom osamote. 

Odišiel ako zbabelec

Spravodlivosti sa však pozostalí obetí nikdy nedočkali. Pracovníci väznice vo Wakefielde, kde si odpykával doživotie, ho našli 13. januára 2005 obeseného v cele. „Bol nájdený obesený vo svojej cele, kde sa zdržiaval sám,“ vyhlásil hovorca väznice, podľa ktorého Shipman zomrel deň pred svojimi 58. narodeninami.

„Som nahnevaná. Cítim, že si vybral ľahkú cestu preč,“ povedala televízii Sky napríklad Jane Ashton-Hibbertová, ktorej 81-ročnú matku Shipman zabil v roku 1996. Jeho smrť rozdelila aj britskú tlač. Denník The Sun samovraždu oslavoval, denníky The Guardian a Daily Mirror ho nazvali zbabelcom a The Daily Telegraph obviňoval kráľovskú väzenskú službu z toho, že samovražde nezabránila.

Hovorí sa, že rozhodnutie o svojej smrti urobil po tom, čo o jeho nevine začala pochybovať už aj jeho manželka, ktorá mu mala pár dní predtým poslať list so slovami, nech konečne povie pravdu, akákoľvek bude. Faktom však zostáva, že Doktor smrť sa nikdy ku svojim činom nepriznal a zanechal trpkú a bolestivú pachuť po svojom brutálnom vyčíňaní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:15