Sériový vrah John Wayne Gacy chodil v kostýme klauna tešiť do nemocníc malé deti.murderpedia.org
StoryEditor

Skutočný klaun z hororu To. Zavraždil 33 mladíkov a pochoval ich doma v pivnici

som30.11.2021., 10:17h
Skutočnou predlohou knižného aj filmového klauna Pennywisa bol americký sériový vrah John Wayne Gacy. Väčšinu z 33 mladíkov, ktorých znásilnil a následne zavraždil, pochoval v pivnici svojho domu. Kto bol skutočný vraždiaci klaun?
Lajkuj Brainee.sk na

Zdanie klame. John Wayne Gacy bol navonok úspešný podnikateľ a muž, ktorý chodil v prezlečení za klauna tešiť deti do nemocníc. V súkromí išlo o netvora, ktorý za šesť rokov znásilnil, zavraždil a pochoval pod podlahou svojho domu viac ako tri desiatky mladých mužov. Podľa niektorých zdrojov v ňom Stephen King našiel inšpiráciu pri tvorbe samotného diela.

Nová identifikovaná obeť

Ani po štyridsiatich rokoch od jeho zadržania neboli všetky jeho obete identifikované. Až doteraz. Vďaka analýze DNA sa podarilo polícii v spolupráci s neziskovou organizáciou odhaliť v poradí tretiu z obetí sériového vraha. Bol ňou Francis Wayne Alexander. Francisove ostatky boli v dome Gacyho nájdené 26. decembra 1978 po tom, čo polícia prehľadala vrahov dom. Mladík bol pravdepodobne zavraždený niekedy medzi začiatkom roku 1976 a rokom 1977. Na jeho identifikáciu sa tak čakalo vyše štyridsať rokov až do októbra 2021. Píše The Guardian.

Despotický otec a zneužívanie v detstve

Toto je reálny príbeh jedného z najkrutejších sériových vrahov v dejinách USA. John nepochádzal práve z ukážkovej rodiny. Jeho otec bol alkoholik a svojho syna neustále mlátil. Oporu mal v mame a sestre. Ani to sa jeho otcovi nepozdávalo. Malého Johna často označoval za „slabocha“ a dokonca mu hovoril, že z neho rastie „buzerant“.

Keď John pri výsluchu preberal vzťah so svojim otcom tvrdil, že mu neustále hovoril, že je hlúpy a nič nedosiahne.

To ho malo viesť k tomu, že všetko robil na sto percent. John bol navyše v detstve zneužívaný rodinným priateľom.

Bál sa to však svojmu otcovi povedať. 

Napriek neľahkému detstvu sa John postupne vypracoval na úspešného podnikateľa. V rodnom Chicagu pracoval ako poslíček s novinami, vyrážal k požiarom či nehodám a pomáhal policajtom a hasičom. Pracoval tiež v prospech miestneho kostola a vozil ľudí na nedeľné bohoslužby. To všetko robil pre svojho otca, ktorému to aj tak bolo málo.

John Wayne Gacy znásilnil a umučil minimálne 33 tínedžerov. John Wayne Gacy znásilnil a umučil minimálne 33 tínedžerov. Profimedia

Práca v márnici

Po hádke s otcom sa presťahoval do Las Vegas. Jeho prvá práca v novom meste by sa mnohým až tak nepozdávala. Pracoval ako upratovač v márnici. Zo spisov sa dozvedáme, že tam nielen upratoval, ale dokonca aj prespával. John sa počas neskoršieho policajného vypočúvania priznal, že vošiell do truhly k mŕtvemu mužovi.

Ako dodal, tento zážitok ho vydesil, ale zároveň aj vzrušil.

Neskôr odišiel do Springfieldu, kde pracoval ako predavač. Tam sa stretol s Marlynn Myersovou, s ktorou sa ten istý rok oženil a mal s ňou dve deti.

Prvé uväznenie

Ich manželstvo však zničili Johnové zvláštne chúťky. Roku 1968 bol zatknutý a obvinený zo zneužívania mladistvého Donalda Voorheesa. Sám John sa potom priznal, že mal zneužiť ešte dvoch mladíkov a pozerať sa s nimi na porno filmy. Nakoniec bol odsúdený na 10 rokov väzenia. Ešte v ten istý deň podala Marlynn Gacyová žiadosť o rozvod. John už svoju ženu ani deti nikdy nevidel.

Vo väzení sa opäť premenil na vzorného, ​​pracovitého a aktívneho človeka. Úspešne absolvoval skúšky na získanie diplomu na strednej škole, vyštudoval odbor psychológie, pracoval vo väzenskej kuchyni a navyše podal návrh na vybudovanie minigolfu pre väzňov.

Dvojitý život a prvá obeť

Gacy sa roku 1971, kedy bol podmienečne prepustený za dobré správanie, presunul do Chicaga a založil firmu na maľovanie, zdobenie a údržbu. O rok neskôr sa spoznal s Carole Hoffovou, ktorú si ešte v ten istý rok vzal. Carole mala dve deti z predchádzajúceho manželstva, ku ktorým sa podľa je slov správal veľmi prívetivo.

Ich kríza však začala v roku 1975 , kedy jej oznámil, aby nepočítala s ďalším sexom. Kríza sa prehĺbila ešte viac, keď pred ňou Gacy otvorene komentoval chlapcov pevný zadok. Dňa 2. marca 1976 sa obaja manželia po vzájomnej dohode rozviedli.

John Wayne Gacy Sériový vrah John Wayne Gacy chodil v kostýme klauna tešiť do nemocníc malé deti. murderpedia.org

​John však začal vyčíňať už počas ich manželstva. Jeho prvou obeťou sa v roku 1972 stal iba 16-ročný chlapec menom Timothy McCoy. John zahliadol chlapca na autobusovej zástavke.

Ten vraj cestoval z Michiganu do Omahy. Gacy sa McCoya spýtal, či nechce stráviť noc v jeho byte, a chlapec súhlasil. Obaja v dome popíjali a užili si spolu sex.

Potom obaja zaspali a na druhý deň sa mal McCoy prebudiť a ísť do kuchyne. Mala nasledovať drobná šarvátka, pri ktorej bol John pobodaný (na dôkaz ukázal Gacy pri výsluchu jazvu na paži). Potom mal chlapcovi vytrhnúť nôž z ruky a bodnúť ho do hrude, čo ho malo zabiť. Gacy sa priznal, že ho jeho smrť vzrušila. Telo potom vzal do pivnice a pochoval v podlahe.

Dve alter egá

Netvora, ktorý sa skrýval v Gacyho tele, začiatkom sedemdesiatych rokov stále nikto nevidel. Zatiaľ čo osobný život sa Gacymu postupne rozpadal, v podnikaní sa mu darilo. V miestnej komunite bol veľmi obľúbený. Organizoval kultúrne udalosti, bol aktívny v politických organizáciách. V roku 1975 dokonca Jacey vstúpil do miestnej bunky Demokratickej strany.

Jedným z dôvodov, prečo Johna malo okolie rado, bola aj jeho charitatívna činnosť. Bol členom miestneho klubu klaunov. Veľmi často v klaunskom oblečení vystupoval na detských oslavách, pri charitatívnych udalostiach či nemocniciach. Vymyslené mal hneď dve alter egá - veselého klauna nazvaného Pogo a trochu vážnejšieho klauna Patchesa. Práve táto záľuba mu po odhalení jeho hrozných zločinov priniesla prezývku Klaun zabijak.

Svoje obete prakticky oklamal. Lákal ich na finančnú odmenu za dohodnutú prácu v rámci jeho vymysleného vedeckého výskumu. Svoje obete najprv pozval k sebe domov. Tam sa táto beštia v ľudskej koži prezliekla opäť za šialeného Poga. Vraždiaci klaun prikázal svojim obetiam, aby si nasadili putá. Inokedy sa vydeseným mladým mužom vyhrážal zastrelením, pokiaľ sa nespútajú. Následne nastalo peklo pri mučení a znásilňovaní. To však nebolo všetko. Vrcholným číslom hororového predstavenia bol „trik s povrazom“ –  cirkusové  číslo s rozsudkom smrti. Čo v praxi znamenalo, že John, preoblečený za vraždiaceho klauna, svoje obete uškrtil.

Ilustračná foto Ilustračná foto Flickr/ Nataraj Hauser

Miznúci chlapci

Aj keď v sedemdesiatych rokoch začali v Chicagu miznúť mladíci, nikdy nič nenaznačovalo, že by v meste mohol vyčíňať vraždiaci šialenec. Mladí muži, po ktorých sa zľahla zem, patrili medzi tú vrstvu ľudí, kde sa dal útek z domu očakávať.

Niekoľko z nich malo dokonca priame napojenie na Johna, vyšetrovateľom sa ale buď nechcelo, alebo nedarilo preukázať, že by so zmiznutím mladíkov mohol mať niečo spoločné. Medzi nezvestnými boli napríklad aj Johnovi zamestnanci, tým o nich ale tvrdil, že utiekli. Podklady pre jeho zadržanie nepriniesli ani dve obvinenia zo znásilnenia z prvej polovice sedemdesiatych rokov.

​Až prišiel december 1978. Jedenásteho decembra začali rodičia hľadať pätnásťročného Roberta Piesta. Matka na polícii ohlásila, že svojho syna naposledy videla v predajni, kde pracoval. Nechal tam odkaz, že ide kvôli možnej brigáde na stretnutie s Gacym.

Polícia mu zavolala či uňho chlapec náhodou nenachádza. On im povedal, že sa s chlapcom vôbec nepoznal, a zavesil. Policajti sa napriek tomu rozhodli preveriť jeho totožnosť v centrálnom registri a zistili, že bol raz trestaný za zneužívanie mladistvého.

Šokujúca domová prehliadka

Ku Johnovi prišlo policajné auto a bola u neho vykonaná domová prehliadka. Okrem osobných vecí boli nájdené podozrivé predmety: prsteň pre absolventa strednej školy z roku 1975, vodičské preukazy cudzích osôb, putá, oblečenie veľmi malé pre Gacyho, potvrdenka z lekárne, kde Robert Piest pracoval, kazety s homosexuálnymi filmami a niekoľko ďalších vecí.

Nakoniec začali kopať v pivničných priestoroch a objavili asi tridsiatku ľudských kostí a ľudských pozostatkov. John sa na mieste priznal, že zabil 33 mladých mužov a chlapcov. Niektorí boli na sebe doslova nalepení.

Telo Roberta Piesta však v pivnici nájdené nebolo. Gacy sa priznal, že jeho telo hodil do rieky, pretože v pivnici už nebolo miesto a údajne ho z pochovávania bolel chrbát. Súdny proces s Gacym začal 6. februára 1980. Gacy bol uznaný vinným zo všetkých 33 vrážd aj príčetným a odsúdený na trest smrti prostredníctvom smrtiacej injekcie. So svojím právnikom začal pracovať na odvolaní,  dátum  popravy bol  stanovený na 10. mája 1994 .

Pokus o útek

Počas pobytu vo väzení sa Gacy naučil maľovať. Jeho obľúbenou témou boli klauni. Celkom vytvoril asi 30 obrazov. Tie sa na aukciách predávali až za 20-tisíc.

Dňa 10. mája 1994 bol Gacy v Menardovom nápravnom ústave v Crest Hill v Illinois popravený.
Keď si ľahol na lôžko a mal dostať smrtiacu injekciu, personál musel vymeniť striekačku , jedna z ihiel totiž praskla. Gacy to využil a pokúsil sa o útek. Celá procedúra tak trvala skoro 18 minút, pričom obyčajná poprava smrtiacou injekciou trvá zhruba len 4,5 minúty.

Niektorí ľudia oslavovali jeho smrť, jeho posledné chvíle počítali rovnako, ako sa odpočítavajú posledné sekundy starého roka. Gacyho posledné slová boli: „Pobozkajte mi zadok“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:06