Odvolali režiséra otváracieho ceremoniálu hier v Tokiu (ilu)TASR
StoryEditor

Olympiáda začína škandálom. Režisér otváracieho ceremoniálu vtipkoval o Holokauste

Radka Rosenbergová22.07.2021., 13:00h
Pre tento vtip tak prišiel o svoj post len deň pred konaním olympijských hier. Svoje konanie už oľutoval.
Lajkuj Brainee.sk na

Kentaro Kobajaši, posledný člen tímu otváracej akcie sa za „mimoriadne nevhodné“ správanie ospravedlnil. Nedávno sa totiž objavili na internete zábery z jeho minulosti, v ktorých si zrejme robí srandu z holokaustu. Vo videu sa spolu s ďalším komediantom vydávajú za dvojicu známych detských televíznych zabávačov. Keď majú vymyslieť pre deti hru z papiera, Kentaro ukáže na papierové bábiky  a tvrdí, že to sú „tie z tej doby, keď ste chceli, aby sme si zahrali holokaust “, čo vyvolalo v publiku smiech. Neskôr dvojica vtipkovala o tom, ako televízneho producenta nahneval takýto návrh aktivity.

Japonský olympijský šéf Seiko Hashimoto uviedol, že sa video vysmieva „bolestným skutočnostiam z histórie“. Z tohto dôvodu ho odvolal, píše portál bbcHry už boli poznačené rôznymi škandálmi. Napríklad anglická olympionička Amber Hill musela odstúpiť kvôli pozitívnym testom na koronavírus. Okrem toho, jeden člen tímu otváracieho ceremoniálu vraj v škole šikanoval spolužiakov so zdravotným postihnutím, kvôli čomu musel odstúpiť z funkcie

V marci odišiel kreatívny šéf Hiroshi Sasaki z funkcie po tom, čo urazil populárnu japonskú herečku Naomi Watanabeovú. Do četu napísal, že by korpulentná herečka mohla vystupovať ako Olympig (olympijské prasiatko). Neskôr sa ospravedlnil. A vo februári Yoshiro Mori tiež odstúpil z postu šéfa organizačného výboru pre sexistické poznámky. Vyjadril sa, že dámy vždy veľa rozprávajú a stretnutia s mnohými vedúcimi predstavenstiev by „zabrali veľa času“.

„Každá osoba, nech je akokoľvek kreatívna, nemá právo zosmiešňovať obete nacistickej genocídy,“ uviedol rabín Abraham Cooper, prodekan a globálny riaditeľ Centra Simona Wiesenthala, skupiny pre ľudské práva v Los Angeles.

„Zistili sme, že pán Kobajaši pri svojom vystúpení použil frázu zosmiešňujúcu historickú tragédiu. Hlboko sa ospravedlňujeme za to, že sme takéto rozhodnutie urobili deň pred otváracím ceremoniálom a že spôsobujeme problémy a starosti mnohým zúčastneným stranám,“ povedala Seiko Hašimotová, predsedníčka organizačného výboru.

Otvárací ceremoniál hier by mali odštartovať v piatok večer. Podujatie sa má konať bez divákov, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu. Zúčastnia sa ho iba niektorí úradníci, hostia a médiá, čo bude približne 950 ľudí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 04:10