Twitter/bobbylilac
StoryEditor

Laurel prepíše históriu olympijských hier. Predstaví sa ako prvá transrodová športovkyňa

Miroslav Kamody21.06.2021., 13:52h
Laurel Hubbardová z Nového Zélandu sa stala vôbec prvou transgender športovkyňou, ktorá sa predstaví na najprestížnejšom športovom podujatí na svete - olympijských hrách v Tokiu.
Lajkuj Brainee.sk na

Na vrcholové športové podujatie sa dostala po výkone 185 kíl. Ako informuje BBC, predchádzalo tomu aj rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru z roku 2015, ktorý transrodovým športovcom umožnil štartovať športovcom na olympiáde, pokiaľ je ich hladina testosterónu pod určitou hranicou. 

Dovtedy Laurel súťažila v mužských kategóriách. „Som vďačná a cítim pokoru za láskavosť a podporu, ktorú mi poskytlo toľko Novozélanďanov,“ uviedla Hubbardová vo vyhlásení, ktoré v pondelok vydal Novozélandský olympijský výbor.

V Tokiu bude súťažiť v kategórii vzpieranie žien do 87 kg. Proti rozhodnutiu sa samozrejme postavilo viacero športovcov aj časť verejnosti. Kritici tvrdia, že jeho účasť na olympijských hrách je pre športovcov narodených ako žena stále nespravodlivá.

Poukázali na biologické výhody tých, ktorí prešli pubertou ako muži. Medzi nimi je napríklad zvýšená hustota kostí a svalov. Nič to však už nezmení na tom, že Laurel sa zúčastní olympijských hier, kde jej métou samozrejme stáť na stupňoch víťazov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:49