TASR/AP Photo/Michael Probst
StoryEditor

Austrália vs Djokovič. Ak nie je zaočkovaný, letí prvým lietadlom domov, tvrdí premiér

iDnesTASR05.01.2022., 15:00h
Srbský tenista Novak Djokovič musí dokázať, že zo zdravotných dôvodov nemôže byť zaočkovaný proti koronavírusu.
Lajkuj Brainee.sk na

V opačnom prípade mu hrozí, že nebude môcť obhajovať titul na grandslamovom Australian Open v Melbourne. Pre Sky Sports to uviedol austrálsky premiér Scott Morrison. Djokovič v utorok prostredníctvom sociálnych sietí informoval, že mu udelili výnimku a bude môcť štartovať v Melbourne.

„Djoker sa zmenil na Jokera a nemravne sa pasoval do úlohy zloducha pred tým, než sa pokúsi ovládnuť tenisový svet,“ pustil sa do prvého hráča sveta denník West Australian.

Novak Djokovič TASR/AP Photo/Bernat Armangue

​Morrison zdôraznil, že pre Srba neplatia žiadne špeciálne pravidlá. „Ak chce Novak Djokovič hrať na Australian Open, musí predložiť dostatočné dôkazy o tom, že zo zdravotných dôvodov nemohol dostať dávky vakcíny proti koronavírusu. Iba v takom prípade môžeme k nemu pristupovať ako k osobe, ktorá je plne zaočkovaná. Ak nepredloží potrebné dôkazy, bude musieť nasadnúť do najbližšieho lietadla a vrátiť sa domov,” zdôraznil Morrison.

Rovnaký názor ako premiér zastáva aj austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová: „Každý jednotlivec, ktorý vstúpi na územie Austrálie, musí dodržať prísne podmienky. Vláda štátu Viktória i Austrálska tenisová federácia môžu nezaočkovanému hráčovi povoliť štartovať v Melbourne. Austrálska vláda však bude trvať na tom, aby sa na hraniciach presadzovali naše požiadavky.”

Tenista má problém s vízami

Srbský tenista Novak Djokovič síce dostal lekársku výnimku, no napokon možno nebude obhajovať titul na Australian Open. Podľa agentúry DPA mal v stredu problémy pri prílete do Melbourne, kde zistili, že 20-násobný grandslamový šampión nemá správne vízum.

O účasti na turnaji a udelení výnimky síce rozhodujú organizátori, ale vstup do krajiny musí odsúhlasiť federálna vláda. Tá je zodpovedná za opatrenia na hraniciach a víza. Rovnako ako všetci nezaočkovaní cestujúci, ktorí chcú na základe výnimky vstúpiť do Austrálie, musel Djokovič doložiť príslušné dokumenty po prílete imigračným úradníkom.

AP/TASR

​A práve v tom nastal problém. Podľa austrálskych médií Djokovičov vstup do krajiny zdržala po prílete chyba vo vízach. Periodikum Age informovalo, že Djokovičov tím podal nesprávny typ žiadosti o vízum. Úradníci na letisku následne kontaktovali vládu štátu Viktória s otázkou, či odobrí jeho žiadanku.

Podľa austrálskeho denníka Herald pohraničná stráž zistila, že Djokovič sa snažil dostať do krajiny s typom víza, ktoré neumožňuje zdravotnú výnimku pre nezaočkovaných. Následne žiadala odsúhlasenie od vlády štátu Viktória, aby formálne umožnila Djokovičovi vstup do krajiny a schválila jeho žiadosť o vízum, ktoré by ho oprávňovalo k "práci" na Australian Open. Ministerka športu Jaala Pulfordová však odmietla žiadosť podporiť. Djokovičovi síce umožnili vystúpiť z lietadla, ale jeho kauza sa tým neskončila.

Kritika z každej strany

Toni Nadal, strýko Djokovičovho dlhoročného rivala a 20-násobného grandslamového šampióna Rafaela Nadala, priznal, že bol prekvapený, že sa srbský tenista neodhlásil z turnaja. Po zverejnení správy o udelení výnimky vyzval Djokoviča, aby vysvetlil celú situáciu.

„Chápem tomu tak, že ak požiadal a bola mu udelená výnimka, tak zatiaľ nedostal žiadnu autorizovanú vakcínu. Takmer šesť miliónov ľudí prišlo o život pre tento prekliaty vírus a mnohé ďalšie milióny dostali vakcínu. Verím, že Novak si je toho vedomý a že vyvráti všetky pochybnosti, čím ukáže svoju ľudskosť a porozumenie.“

​Nad účasťou Djokoviča na Australian Open visel dlho otáznik. Srb odmietal povedať, či je zaočkovaný proti koronavírusu, čo je podmienka hostiteľského štátu Viktória. Deväťnásobný šampión tvrdil, že informácia o očkovaní je jeho súkromná vec. V utorok oznámil, že mieri do Melbourne, kde zabojuje o rekordný 21. grandslamový titul.

Vzhľadom na ochranu súkromia môže detaily a dôvody zverejniť iba samotný tenista, čo by mu odporúčal napríklad aj riaditeľ Australian Open Craig Tiley: „Pomohlo by, keby Novak vysvetlil, na základe čoho o výnimku žiadal a vďaka čomu ju dostal.“

Novak Djokovič TASR/AP Photo/Bernat Armangue

​Pokiaľ tak neurobí, bude sa musieť obrniť pred chladným prijatím, ktoré ho na vzdialenom kontinente čaká. Z vyjadrenia tamojších médií totiž vystupuje iba pobúrenie a rozhorčenie.

„Bohužiaľ, keď ste globálna športová superstar, pravidlá sú iné, aj keď ste nepreukázali žiadny rešpekt voči vírusu, ktorý za posledné dva roky nakazil takmer 300 miliónov ľudí po celom svete,“ píše denník Canberra Times.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:29