TASR/AP
StoryEditor

Spôsobili ekologickú katastrofu. Požiare v Grécku sa konečne podarilo dostať pod kontrolu

TASR13.08.2021., 11:30h
Oheň zničil stovky domov a podnikov na Euboii, v Arkádii i na okraji Atén. Hasiči však majú dobrú správu.
Lajkuj Brainee.sk na

Lesné požiare, ktoré v Grécku vypukli pred vyše týždňom a spôsobili najhoršiu ekologickú katastrofu za posledné desaťročia, sa v piatok podarilo dostať pod kontrolu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu miestneho hasičského zboru. Podľa neho už od štvrtka v krajine nehorí „ani jeden veľký aktívny požiar, iba malé ohniská“. 

Ostávajú na mieste 

Aj keď pri hasení týchto požiarov pomohli aj zrážky a klesajúce teploty, hasiči naďalej zostávajú v pohotovosti pre prípad možného vzplanutia ohnísk v ťažko prístupných roklinách na ostrove Euboia (Evvia) a v regióne Arkádia na Peloponéze, informoval hovorca.

Hovorca miestnej civilnej ochrany Spyros Jeorjiu uviedol, že väčšina početného mnohonárodného tímu, ktorý tento týždeň pomáhal gréckym hasičom, zostáva na mieste, keďže podľa predpovedí v zmienených oblastiach cez víkend očakávajú silný vietor. 

Horelo približne 600 požiarov 

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok označil lesné požiare vo svojej vlasti za „najhoršiu ekologickú katastrofu, akú Grécko za posledné desaťročia zažilo“, a prisľúbil stovky miliónov eur na obnovu.  

V Grécku počas uplynulého týždňa horelo približne 600 požiarov, čo si vynútilo evakuáciu desiatok dedín a tisícov ľudí. Oheň zničil stovky domov a podnikov na Euboii, v Arkádii i na okraji Atén.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 00:05