Twitter/Stop_catcalling_now
StoryEditor

Muž vo vlaku onanoval na 14-ročnom dievčati. Expertka radí, čo robiť, keď stretneš onanistu

Ľubomíra Somodiová15.07.2021., 18:00h
Expertka na sebaobranu Jasmína Houdek radí, čo robiť, keď sa dostaneš do kontaktu s onanistom. Natáčanie agresora podľa jej slov nemusí byť vždy najlepší nápad.
Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré ženy by mohli počítať na prstoch, koľkokrát na nich vytiahol penis neznámy muž a onanoval. Sú prakticky všade - v MHD, na ulici, v parkoch. V lete sa ich výskyt zvyšuje najmä pri jazerách či kúpaliskách.

„Keď sme sa na našom Instagrame pýtali sledujúcich na ich skúsenosti, tak tam boli všetky miesta, vrátane detského ihriska, automobilu alebo stanice,“ hovorí expertka na sebaobranu Jasmína Houdek z Moderní sebaobrany.

Archív/Jasmína Houdek

Len pred troma dňami sa na instagramovom účte stop_catcalling_now, upozorňujúcom na nevhodné sexuálne správanie, objavil príspevok, v ktorom 14-ročné dievča opisuje, ako na ňom masturboval neznámy muž vo vlaku, a pritom sa usmieval. Okoloidúci sa len obzerali.

(video nájdeš nájdeš tu)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @stop_catcalling_now

Spolieha sa na to, že obeť a okolie budú mlčať

Podotýka, že na videu môže byť človek, ktorý je v bežnom živote „slušný a dobrý“, ale rovnako môže byť deviant. „Nech je už realita akákoľvek, on pred sebou vidí obeť, ku ktorej si môže dovoliť takmer všetko. Pravdepodobne to už urobil niekoľkokrát, je si veľmi istý sebou a svojím správaním. Vie, že robí niečo nesprávne, ale pocit moci a poníženia je pre neho silnejší,“ myslí si Houdek.

Expertka je toho názoru, že neznámy muž na videu sa spolieha na to, že obeť, ale aj okolie budú mlčať. „Je veľmi typické, že ľudia sa neradi zapájajú do toho, keď vidia, že sa niekomu niečo deje. Keďže to predátori a agresori vedia, je to pre nich ľahšie. Rada by som odkázala, aby sa ľudia druhých ľudí zastávali, je to nielen na nás, ženách, aby sme s tým niečo robili, ale aj na spoločnosti.“

Päť rád, čo robiť, keď stretneš onanistu

Podľa Jasmíny je časté, že práve obeť sa cíti zahanbená. „Je to absurdné,“ hovorí a zdôrazňuje, že práve páchateľ robí niečo, čo je neprijateľné, protizákonné, no aj napriek tomu hanbu cítime my. „Hanbiť by sa mal iba páchateľ, vy nie ste tá, čo robí niečo zlé, ale on,“ vyhlasuje inštruktorka.

Čo v takomto prípade robiť, aby si si spätne v mysli neprehrávala, čo všetko si mohla urobiť, ale neurobila si to? Prečítaj si 5 rád expertky na sebaobranu Jasmíny Houdek:

1. „Vy tu vyťahujete penis!“ Hlasne pomenujte situáciu.

2. Prestaňte a bežte preč! Dajte mu jasný príkaz.

3. Netočte, nefoťte, mohlo by ho to vyprovokovať.

4. Neposmievajte sa mu, nenadávajte, tiež by ho to mohlo vyprovokovať

5. Zavolajte políciu a pamätajte si, kde sa to stalo a ako ten onanista vyzeral. Deje sa to skoro všetkým ľuďom a väčšina z nás to zažila, ešte keď sme boli deti.

Nastavte si vlastné hranice

Pomenovanie toho, čo sa deje, je podľa expertky najmä signálom pre vaše okolie. Pomenovaním situácie si zaistíte, že každý bude vedieť, čo sa deje. „Keď to neurobíte a dostanete sa s niekým do slovného konfliktu, veľká časť ľudí nebude vedieť, čo sa práve deje a môžete byť pre nich agresorom práve vy. Lebo vy ste tá ukričaná, ktorá niekomu z ničoho nič nadáva,“ vysvetľuje.

Niekto sa môže onanistovi báť povedať, aby prestal, mysliac si, že by to v ňom mohlo vyvolať väčšiu agresivitu, nemusí to byť úplne tak. „Ak sa bojíte násilia, musíte niečo urobiť pred tým, než k násiliu dôjde. Veľa ľudí si myslí, že keď sa ohradí, môže to agresora vyprovokovať, ale to sa nezakladá na pravde. Agresor už svoj plán má v hlave a ak sa rozhodol byť násilný, bude aj bez toho, že sa ohradíme,“ tvrdí expertka a prízvukuje, že násilie by mohli prípadne vyvolať posmešky, zosmiešňovanie atď., nie nastavenie vlastných hraníc.

Podľa expertky to, či zavoláš políciu, je na tebe. „Najväčší dôvod je to, že keď to neurobíte, vyberie si nabudúce napríklad niekoho, kto nie je tak silný ako vy, niekoho, kto nad tým nedokáže mávnuť rukou, niekoho, kto si v sebe roky ponesie traumu,“ hovorí a zdôrazňuje, že exhibicionistu za svoj život stretne veľká časť žien a je to problém, ktorý musíme riešiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:05