Slavěna VorobelováFacebook/Slavěna Vorobelová
StoryEditor

Prezidentku nazýva slúžkou, slovník prokremeľských webov je jej blízky. Kto je Kotlebova náhradníčka?

Lukáš KovalčíkTASR28.04.2022., 12:00h
Nová poslankyňa NR SR Slavěna Vorobelová sa svojimi názormi od Kotlebu príliš nelíši.
Lajkuj Brainee.sk na

Marianovi Kotlebovi (ĽSNS) nedávno zanikol mandát poslanca v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. Do parlamentu len pred pár dňami tak nastúpila Kotlebova náhradníčka Slavěna Vorobelová.

Nová poslankyňa Národnej rady SR Vorobelová, ktorá je bývalou predsedníčkou strany Národná koalícia, zatiaľ plánuje pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Pre TASR tiež uviedla, že nebude súčasťou klubu ĽSNS. Tu sa ponúka otázka – môžeme čakať za Kotlebu výrazne inú náhradu? Vyzerá to, že ani veľmi nie. Slavěna Vorobelová sa totiž svojimi názormi nijako výrazne neodlišuje od krajne pravicových zoskupení na Slovensku.

Slovník dezinformátorov a proruský naratív

Nová poslankyňa je veľmi aktívna na sociálnych sieťach, kde sa pravidelne vyjadruje k rôznym spoločenským udalostiam na Slovensku či vo svete. Vyzerá to však tak, že jej slovník na sociálnych sieťach je, podobne ako u Kotlebu či napríklad Mazureka, nasiaknutý rétorikou dezinformačnej scény.

Krátko pred začatím vojny na Ukrajine napríklad v príspevku na sociálnej sieti označila operácie na východnej Ukrajine za „mierovú misiu". Vládu na Ukrajine nazvala „neonacistickým režimom podporovaným hlavne z USA".

„Zrazu našim údajným demokratom vadí mierová misia Rusov na východnej Ukrajine. Záhadou ostáva, prečo im nevadili „mierové“ misie USA v Juhoslávii, Líbyi, Sýrii, Afganistane, Iraku, Vietname, kde pod rúškom šírenia demokracie vyvraždili americkí demokrati milióny nevinných obetí,“ napísala o deň neskôr – 23. februára 2022 na sociálnej sieti v popise k svojmu článku, ktorý uverejnila na svojom blogu. Článok momentálne na webe nie je dostupný.

Neskôr ohľadom vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, ďalej pokračovala v tvrdeniach, ktoré korešpondujú s tým, čo šíria prokremeľské weby a dezinformačné stránky.

Útočí na vládu aj prezidentku

Ešte predtým, ako získala mandát v parlamente, stihla vystúpiť v konšpiračnej televízii zvtv. „Nestotožňujem sa s proamerickými názormi prezidentky Zuzany Čaputovej,“ povedala v relácii moderátorke Erike Vincourekovej. Tú nadchol Vorobelovej článok na blogu s názvom „Proruskí trollovia verzus proamerickí truľovia“. 

„Mnohí sa smiali z metafor o čipovaní ľudí, ale zamyslime sa nad sci-fi scenárom dnešných dní, možno nie tak vzdialeným od reality. Títo, nazvime ich bioroboti, si sami neuvedomujú, ako ľahko im cez masmediálne prostriedky architekti zamýšľaného postcovidového poriadku nahrali, aktualizovali nový softvér do ich mozgov,“ píše poslankyňa v inkriminovanom článku na margo súčasnej politickej situácie.

Prezidentke sa Vorobelová nevenovala len v relácii, naopak terčom jej kritiky je Čaputová pravidelne. Ju aj vládu napríklad označuje za „sluhov ríše zla, ktorí nás vedú do vojny“. Samozrejme, čo sa týka opozície či Vladimira Putina, tam už taká kritická nebýva.

Hovorkyňa

Vorobelová bola v rokoch 2011 až 2012 hovorkyňou Mestského úradu v Humennom, v tomto čase bola primátorkou mesta Jana Vaľová (56) zo Smeru. Okrem toho bola štyri roky hovorkyňou a päť rokov riaditeľkou kancelárie generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce. V roku 2020 kandidovala ako predsedníčka Národnej koalície do volieb za ĽSNS, píše magazín Plus 7 Dní.

„Nebudem súčasťou klubu ĽSNS. Klub v minulosti opustili viacerí členovia ĽSNS, ale aj ďalší poslanci, a zároveň padlo rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, čím klub ĽSNS zanikol," priblížila pre TASR Vorobelová.

Poslankyňa zdôraznila, že nikdy nebola členkou ĽSNS a ani takúto ponuku nedostala. „Momentálne plánujem pôsobiť ako nezaradená poslankyňa,“ dodala. Napriek tejto voľbe, to však aspoň podľa jej príspevkov na sociálnej sieti vyzerá, že s kotlebovcami by si rozumela. 

Kotlebovi zanikol mandát poslanca v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. Najvyšší súd SR ho odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Odchodom Kotlebu z NR SR zanikol poslanecký klub ĽSNS, keďže počet členov klubu klesol na sedem. Klub poslancov musí mať podľa rokovacieho poriadku NR SR najmenej osem členov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 07:43