VojakTASR/AP
StoryEditor

Nepoučili sme sa. Hrozí nám scenár wehrmachtu, hovorí Putinovo „alter ego" dôstojník Strelkov

jhriDnes25.04.2022., 10:00h
Rusko bez aspoň čiastočnej masovej mobilizácie nemôže vyhrať vojnu na Ukrajine. Jeho vojenským silám hrozí, že na Donbase zopakujú scenár nemeckej armády pri pokuse dobyť Sovietsky zväz. Tvrdí to bývalý minister obrany separatistickej Doneckej ľudovej republiky a dôstojník ruskej tajnej služby FSB Igor Strelkov.
Lajkuj Brainee.sk na

„Musíme sa spýtať sami seba. Garantuje nadradenosť ozbrojených síl Ruskej federácie v letectve a ťažkých zbraniach víťazstvo nad nepriateľom, ktorému sú zrejmé naše útočné plány, ktorý je pripravený sa brániť a má vysokú morálku?“ napísal Strelkov na svojom Telegrame. „Moja odpoveď je nie, nie je tu garancia.“

Rusko tvrdí, že „špeciálna vojenská operácia na Ukrajine“ ide podľa plánu, píše portál iDNES.cz Údajne od začiatku hodlalo v prvej fáze zredukovať „bojové schopnosti“ ukrajinských síl a docieliť tak voľný priestor pre „oslobodenie Donbasu“. „Po začatí druhej fázy špeciálnej operácie, ktorá sa začala doslova pred dvoma dňami, je jednou z úloh ruskej armády nastoliť plnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou,“ uviedol v piatok zástupca veliteľa Centrálneho vojenského okruhu, generálmajor Rustam Minnekajev.

Problémy ruskej armády

Bývalý špión, podozrivý zo zostrelenia civilného letu MH17 v roku 2014, sa ale na údajnú premyslenosť ruskej vojenskej kampane pozerá inak. Neúspešný pokus získať Kyjev skončil „veľkým ústupom“ a ponižujúci scenár hrozí aj ruským silám na Donbase, varuje Strelkov, vlastným menom Igor Girkin. „Z neúspechov v prvých dvoch mesiacoch sme sa nepoučili,“ dodáva.

„Ruské sily krvácajú pri strate opevnených miest na Donbase,“ zhŕňa Strelkov hlavné problémy ruskej armády na východe Ukrajiny. Rusi podľa neho nemajú „dosť síl" na rýchlu ofenzívu a udržanie získaného územia proti ukrajinským záškodníckym akciám.

Hoci je vyhroteným ultravlastencom, Strelkovovo hodnotenie ruskej vojenskej kampane skôr než propagandistickým vyjadrením ruských predstaviteľov zodpovedá názorom západných a ukrajinských činiteľov, že sa Moskva v súvislosti so svojimi vojenskými neúspechmi zúfalo snaží zachovať si tvár.

Britské ministerstvo obrany napríklad usudzuje, že ruský prezident Vladimír Putin nariadil blokádu oceliarní Azovstal v Mariupole namiesto útoku na ne, aby uvoľnil sily na boj inde na východe Ukrajiny. K rovnakému záveru prišiel aj poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

„Nepriateľ môže držať frontové línie blízko Donecku s relatívne malými silami vďaka svojmu excelentnému technickému vybaveniu,“ podotýka Strelkov. Priznáva, že zbrane a vojenské vybavenie dodané Ukrajincom zo Západu zohrávajú významnú úlohu v ruskej neschopnosti prelomiť ukrajinskú obranu.

Nemecký scenár

Podľa neho ruská armáda čelí možnosti, že zopakuje scenár wehrmachtu počas druhej druhej svetovej vojny pri operácii Barbarossa. Príliš rozprestreté nemecké sily strácali personál pri útokoch na nepoddajné mestá a neboli potom schopné sa udržať proti protiofenzíve rezerv Červenej armády zo severu krajiny.

„Pripomínam vám, že takzvaná Ukrajina dokončila tretiu úroveň všeobecnej mobilizácie. Má ľudské zdroje a technické schopnosti nielen udržať dostatočný počet svojich vojakov na fronte, ale aj vytvoriť nové rezervy,“ uvádza Strelkov. Ak chce Rusko vojnu vyhrať, zdôrazňuje, musí samo začať so všeobecnou mobilizáciou a využiť veľkosť ruskej populácie.

„Bez aspoň čiastočnej mobilizácie Ruskej federácie bude nemožné a vysoko nebezpečné začať hlboko strategickú ofenzívu proti takzvanej Ukrajine," napísal. „Musíme sa pripraviť na dlhú a ťažkú vojnu.“

Strelkov už predtým kritizoval ruské vedenie, že „katastrofálne podcenilo“ inváziu na Ukrajinu. S odvolaním sa na svoje zdroje z ruskej armády tvrdí, že Moskva očakávala opakovanie krymského scenára, na ktorom sa podieľal, podľa ktorého sa miestne obyvateľstvo pridá na stranu Rusov, zatiaľ čo ukrajinskí vojaci sa nebudú chcieť angažovať v boji.

Bývalý špión, ktorý sa pýši rozpútaním konfliktu medzi separatistickými samozvanými republikami a zvyškom krajiny útokmi na ukrajinské mestá, sa znepáčil Moskve svojou svojhlavosťou a kritikou ruského vedenia. Strelkov považoval ruské rokovania s Ukrajinou v Minsku za zradu a trval na tom, aby sa separatisti s podporou Rusov pokúsili získať ukrajinské územie už skôr.

Prečo Strelkova počúvať?

Kvôli jeho zatrpknutosti treba brať jeho vyjadrenie s rezervou, hovorí expert na ruské bezpečnostné služby Andrei Soldatov. Dodáva ale, že Strelkovove vojenské analýzy vykazujú vďaka jeho kontaktom v Rusku aj na separatistických územiach dobrú informovanosť a väčšinou bývajú presné.

Podľa komentátora serveru Bloomberg Leonida Bershidského sa Strelkova oplatí počúvať ešte z ďalšieho dôvodu. Myslenie ruského prezidenta totiž začalo byť prakticky na nerozlíšenie od toho Strelkovovho, čo sa týka imperialistických ambícií Ruska aj neuznania samostatnosti Ukrajiny. Bershidsky preto nazýva Sterlkova Putinovým „alter egom“, ktorého poznaním je možné zistiť, aké sú úmysly šéfa Kremľa.

A obraz, ktorý z toho vyplýva, neposkytuje dôvod na optimizmus. „Pre Strelkova porážka nie je abstraktná predstava. Je to existenčná hrozba,“ napísal komentátor. „To platí aj pre Putina.“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 04:58