Od pondelka sa mení COVID automat, v žltej farbe sa vyskytnú dva okresykorona.gov.sk
StoryEditor

Od pondelka sa mení COVID automat, v žltej farbe sa vyskytnú dva okresy

Radka Rosenbergová23.05.2021., 17:51h
Vo viacerých okresoch tak budú platiť iné opatrenia ako doteraz, najmä v Hlohovci a Topoľčanoch.
Lajkuj Brainee.sk na

Od pondelka budú v treťom stupni varovania (bordová farba) okresy Myjava a Sobrance.
V druhom stupni varovania (červená farba) budú okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Turčianske Teplice.

V prvom stupni varovania (ružová farba) budú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica,  Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie,  Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce,  Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen.

V druhom stupni ostražitosti (oranžová farba), ktorý zodpovedá oranžovej farbe, budú okresy Bratislava I - V, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Senec, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce,

Do prvého stupňa ostražitosti (žltá farba) sa od pondelka dostanú okresy Hlohovec a Topoľčany.

Reštaurácie a kaviarne

Podmienky prevádzkovania reštaurácií a kaviarní sa od pondelka upravia. V bordových okresoch nebude možné jesť a piť vo vnútri prevádzok. Povolené sú však letné terasy, kde sa bude môcť jesť len posediačky a mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V červených aj v ružových okresoch, budú podmienky rovnaké ako v tých bordových.

V oranžových okresoch už bude povolené interiérové sedenie a konzumácia jedla a nápojov. Pri jednom stole budú môcť sedieť maximálne štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti. Mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V žltých okresoch bude môcť pri jednom stole sedieť najviac šesť osôb. V zelených okresoch  počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nebude obmedzený. Povinnosť mať na tvári rúško alebo respirátor mimo času konzumácie jedla a nápojov však bude platiť.

Hotely a penzióny

Okrem toho sa menia aj podmienky ubytovania v hoteloch či penziónoch. Kapacita obsadenosti izieb bude bez obmedzenia v oranžových,  žltých a v zelených okresoch. V ružových okresoch budú môcť byť na izbe maximálne dve dospelé osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Rovnaké kapacitné obmedzenie bude platiť pre hotely a penzióny v červených a v bordových okresoch.

Umelé kúpaliská a kabínkové lanovky

Zmeny nastanú aj pri fungovaní umelých kúpalísk a kabínových lanoviek. V bordových okresoch môže umelé kúpalisko navštíviť naraz maximálne šesť zákazníkov. V prípade červených okresov  budú povolení desiati zákazníci. V ružových okresoch môže byť na umelom kúpalisku rovnako maximálne desať zákazníkov naraz. V oranžových okresoch maximálne 30 percent kapacity, v žltých okresoch 50 percent.

Prevádzka kabínkových lanoviek v bordových okresoch bude zakázaná. V červených okresoch bude umožnené kabínkové lanovky s kapacitou do desať osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, kabínkové lanovky s kapacitou nad desať osôb obsadzovať maximálne do 25 percent kapacity alebo členmi jednej domácnosti. Rovnaké podmienky budú platiť aj v ružových okresoch. V oranžových okresoch bude možné kabínkové lanovky s kapacitou nad desať osôb obsadzovať maximálne do 50 percent kapacity. Bez kapacitných obmedzení budú môcť kabínkové lanovky fungovať v žltých aj v zelených okresoch.

Rúška a respirátory

V prvom a v druhom stupni ostražitosti (žlté a oranžové okresy) bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Ľudia okrem rúška môžu použiť aj šál alebo šatku. V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor.

Welness - sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky

V bordových a červených okresoch budú zatvorené, výnimku majú kúpele na základe návrhu lekára zo zdravotných dôvodov. V ružových okresoch môže byť maximálne jedna osoba na pätnásť metrov, najviac však desať zákazníkov. V oranžových okresoch môže byť maximálne 30 percent kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500. V žltých okresoch maximálne 50 percent kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.

Podmienkou pre vstup do interiéru akvaparkov bude očkovanie -  štrnásť dní po druhej dávke mRNA vakcíny, štyri týždne po prvej dávke vektorovej vakcíny, štrnásť dní po prvej dávke, ak osoba ochorenie COVID-19 prekonala za posledných 180 dní alebo testovanie (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový antigénový test).

Divadelné, filmové a ďalšie kultúrne prevádzky

V bordových okresoch zostanú zatvorené, v červených maximálne 50 percent kapacity, najviac však 200 v exteriéri a 150 v interiéri, konzumácia bude možná iba v exteriéri. V ružových okresoch môže byť iba sediace publikum - maximálne však 50 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, konzumácia je možná iba v exteriéri. V oranžových okresoch môže byť maximálne 50 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie maximálne 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia je možná aj v interiéri, maximálne však štyri osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole. V žltých okresoch môže byť maximálne 50 percent kapacity, ale najviac 250 ľudí, pre sedenie v exteriéri maximálne 75 percent kapacity, ale najviac 500 ľudí, pre státie maximálne sto osôb v interiéri a 250 v exteriéri, konzumácia je možná aj v interiéri, maximálne šesť osôb alebo osoby zo spoločnej domácnosti. V zelených okresoch môže byť v interiéri najviac 500 ľudí, v exteriéri najviac 1000 ľudí.

Umelé kúpaliská

V bordových okresoch môže byť maximálne šesť zákazníkov, v červených a v ružových maximálne desať. V oranžových okresoch môže byť maximálne 30 percent kapacity, v žltých 50 percent.

Kabínkové lanovky

V bordových okresoch budú zakázané, v červených a ružových je možné s kapacitou do desať osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti a kabínkové lanovky s kapacitou nad desať osôb obsadzovať maximálne do 25 percent kapacity, alebo členmi jednej domácnosti. V oranžových okresoch sa môžu kabínkové lanovky s kapacitou do desať osôb obsadzovať iba členmi jednej domácnosti, s kapacitou nad desať osôb maximálne do 50 percent kapacity alebo členmi jednej domácnosti. V žltých a v zelených okresoch budú fungovať bez obmedzení.

Ubytovanie v hoteloch a v penziónoch

V bordových, v červených a v ružových okresoch platí kapacita izieb maximálne dve dospelé osoby alebo osoby, ktoré sú členmi jednej domácnosti. V oranžových, žltých a zelených okresoch nie je kapacita izieb nijako obmedzená.

Reštaurácie a kaviarne

V bordových, v červených a  v ružových okresoch nie je možné konzumovať v interiérových častiach prevádzky, povolené sú  letné terasy s dvojmetrovými rozostupmi medzi stolmi, konzumácia jedla a nápojov len po sediačky a povinnosť mať nasadené rúško/respirátor, ak zákazníci práve nekonzumujú. V o
ranžových okresoch sú povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac štyrmi osobami, alebo osoby z jednej domácnosti, odstup dva metre medzi stolmi a tiež povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú. V žltých okresoch sú povolené interiérové sedenie a konzumácia, obsadenie jedného stolu najviac šiestimi osobami alebo osobami z jednej domácnosti, odstup dva metre medzi stolmi a povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú. V zelených okresoch počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený a tiež platí povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Fitness centrá

V bordových a v červených okresoch platí desať zákazníkov alebo jeden zákazník na 25 metrov štvorcových, v ružových pätnásť zákazníkov alebo jeden zákazník na 25 metrov štvorcových. V oranžových okresoch môže byť maximálne 20 zákazníkov alebo jeden zákazník na pätnásť metrov štvorcových. V žltých okresoch 
30 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 metrov štvorcových. V zelených okresoch 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 metrov štvorcových.

Galérie, múzeá, výstavy

V bordových a v červených okresoch budú možné len individuálne prehliadky, v ružových hromadné prehliadky v skupinách najviac do desať osôb, v oranžových hromadné prehliadky v skupinách najviac do pätnásť osôb, v žltých v skupinách najviac do 30 osôb. V zelených okresoch zostávajú prehliadky bez kapacitných obmedzení.

Divadelné, hudobné, filmové a iné umelecké hromadné podujatia

V bordových okresoch zostávajú zakázané, v červených je potrebné prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať dva týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 percent zákazníkov a maximálne 200 zákazníkov v exteriéri alebo 150 zákazníkov v interiéri, minimálne jedno voľné miesto medzi zákazníkmi či osobami z rôznych domácností, zakázané státie obecenstva, neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do desať osôb mimo školských a predškolských zariadení.

ružových okresoch je potrebné prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať dva týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 percent zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne jedno voľné miesto medzi zákazníkmi, resp. osobami z rôznych domácností, zakázané státie obecenstva, neorganizovať pre školopovinné deti, okrem ustálených skupín do 25 osôb v interiéri a 50 osôb v exteriéri mimo školských a predškolských zariadení.

V oranžových okresoch platí povinnosť prekrytia prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať dva týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 percent sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne jedno voľné miesto medzi zákazníkmi, státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch - maximálne štyri osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi dva metre. 

V žltých okresoch je dôležité prekrytie úst a nosa počas celého podujatia, evidovať dva týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka, maximálna kapacita 50 percent sediacich zákazníkov v interiéri alebo 75 percent sediacich zákazníkov. V exteriéri, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri, minimálne jedno voľné miesto medzi zákazníkmi. Maximálna kapacita  do sto osôb v interiéri alebo 250 osôb v exteriéri, konzumácia jedla v kinosálach je zakázaná, konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch maximálne šesť osôb pri stole, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. V zelených okresoch je povinné prekrytie úst a nosa, maximálna kapacita do počtu 1000 účastníkov v exteriéri alebo 500 účastníkov v interiéri.

Svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania

V bordových a červených okresoch sú zakázané, v ružových okresoch môže byť v interiéri do 25 osôb, exteriér do 50 osôb, nemôžu sa uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené. V oranžových okresoch môže byť v interiéri do 50 osôb, exteriér do 100 osôb, v žltých v interiéri do 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb V zelených okresoch môže byť maximálne 50 percent kapacity priestoru na státie, v interiéri maximálne 500 osôb, exteriér maximálne 1000 osôb. Na sedenie môže byť zaplnených do 75 percent kapacity priestoru, interiér maximálne 500 osôb, exteriér maximálne 1000 osôb.

Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (štrnásť dní po druhej dávke mRNA vakcíny, štyri týždne po prvej dávke vektorovej vakcíny, štrnásť dní po prvej dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:05