StoryEditor

Pandémii sa dalo predísť. Nezávislý panel kritizuje svetových lídrov aj WHO

23.05.2021, 16:00
V správe sa konštatuje, že príprava na pandémiu bola nekonzistentná a podfinancovaná a že výstražný systém bol príliš pomalý a málo dôrazný.

Pandémia COVID-19 bola katastrofou, ktorej sa dalo predísť a ktorá nemusela stáť milióny životov, keby svet reagoval rýchlejšie. Tvrdí to Nezávislý panel pre pripravenosť a reakciu na pandémiu, ktorý v máji 2020 založila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Panel skritizoval svetových lídrov a vyzval k zásadným zmenám, ktoré by pandémiu ukončili a zabezpečili, že sa už nebude opakovať. O zverejnenej správe panelu informuje denník the Guardian.

Správa

Nezávislému panelu predsedali bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková a bývalá prezidentka Libérie Ellen Johnsonová Sirleafová. V správe sa uvádza, že sa našli „slabé články v každom bode reťazca“.

V správe sa konštatuje, že príprava na pandémiu bola nekonzistentná a podfinancovaná a že výstražný systém bol príliš pomalý a málo dôrazný. Kritika smerovala aj na WHO, ktorá podľa správy bola nedostatočne výkonná. Autori správy dospeli k záv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. máj 2024 16:26