StoryEditor

Obľúbený podnik Žufaňa sa vracia do gastrosveta. Prezradili termín aj miesto otvorenia, kde ich nájdeš?

Rastislav Orth20.05.2023., 15:30h

Obľúbený podnik Bratislavčanov položila pandémia na kolená. Vyzerá to tak, že šlo len o chvíľkovú záležitosť, lebo po niekoľkých mesiacoch off sa vracia na scénu.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré prevádzky sa po pandémii opäť postavili na vlastné nohy. Jednou z nich je aj bistro Žufaňa. „Covid nás naučil dve veci – opatrne narábať s peniazmi a na vážnejšie rozhodnutie sa dobre vyspať," hovorí Kristína, majiteľka Žufane.

Ako vznikla Žufaňa? Čo ich naučila korona? Odkiaľ berú inšpiráciu na nové recepty? Pre Brainee odpovedala Kristína, jedna z majiteliek Žufane spolu s novou posilou Petrom, ktorý rieši financie v podniku.

Kde to celé začalo? Ako vznikla Žufaňa?

Bistro vzniklo pred takmer ôsmimi rokmi. Ja som túžila vytvoriť z ničoho niečo, z túžby kŕmiť ľudí. Chcela som kŕmiť ľudí verejne. S Evou sme v Žufane dodnes, medzičasom prišla korona, museli sme zatvoriť, vydali sme knihu o jedle, nie teda kuchársku, to je rozdiel. Príbeh pokračuje v bufete, ktorý otvoríme už v pondelok 22. mája na Železnej studničke.

Plánovali ste otvoriť prevádzku v Rači, no zrazu covid. A bolo po plánoch. Dalo vám niečo aj toto obdobie? Ovplyvnilo to nejako vaše zmýšľanie?

Zobrali sme si z toho určite dve veci. Prvá je, že potrebujeme finančného riaditeľa, preto je tu aj Peter, nový člen Žufane. Akonáhle sa to koleso prestalo točiť počas korony, tak sme zistili, že vlastne nezarábame. Druhá vec je trochu viac veci premyslieť. Veľa vieme vymyslieť, ale niekedy ideme do toho bez rozmýšľania, treba sa na niektoré rozhodnutia vyspať. Energia, ktorá je v nás je super, len niekedy nám škodí.

image

Kaviareň sa hrdila tým, že je antikapitalistická. Za obyčajnú kávu účtovali takmer päť eur, po roku skrachovali

Odkiaľ sa inšpirujete, ako tvoríte recepty?

Je to vždy taká kolektívna súhra vecí, ale väčšinou je to tak, že niekto si doma niečo uvarí, začne o tom rozprávať druhým a tam to potom celé vznikne.

Viem o vás, že popri vareniu sa venujete aj iným kreatívnym činnostiam.

Toho času veľmi veľa nezostáva, tá kreativita ide hlavne do jedla. Trochu sa venujem aj marketingu, ale teda oficiálne som vyštudovala módne návrhárstvo.

Peter, ty si na tom ako? Vyzeráš, že sa o seba staráš.

K pohybu som bol vedený od malička, bolo mi to prirodzené. Začal som sa viac venovať výžive a životospráve. Nie som ale nastavený tak, že by som chcel takto variť pre ľudí.

Čo varíte najradšej, aké sú vaše obľúbené jedlá? Peter?

Ja sa najviac teším na obdobie špargle. Tá jar, to je také obdobie, že všetko možné máme z tej prírody, napríklad aj medvedí cesnak.

Viem si vás objednať aj domov, riešite aj catering?

Catering veľmi. Je to jeden z hlavných zdrojov príjmu. Je to menej spomínaná časť našej práce ale veľmi často ju robíme.

Aké sú vaše vízie do budúcna, plánujete sa postupne rozširovať?

Priorita je samozrejme nová prevádzka na Železnej studničke. Do budúcna rozmýšľame aj nad rozšírením, uvidíme časom. Nechceme určite robiť množstvá prevádzok ale do budúcna by sme určite chceli ľuďom sprostredkovať možnosť najesť sa pod strechou, keďže nová prevádzka bude pod holým nebom.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:26