Kaviareň The Anarchist končíInstagram/theanarchistcafe
StoryEditor

Kaviareň sa hrdila tým, že je antikapitalistická. Za obyčajnú kávu účtovali takmer päť eur, po roku skrachovali

Miroslav Kamody16.05.2023., 14:30h

Antikapitalistickú kaviareň otváral s veľkou pompou, nakoniec musel do roka prevádzku zatvoriť.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie každý gastro nápad skončí úspechom. Svoje by o tom vedela povedať aj kaviareň, ktorá sa hrdila tým, že je antikapitalistická. Stačil jediný rok a podnik s názvom The Anarchist musí 30. mája svoje brány definitívne zavrieť.

Na prípad kaviarne s kanadskom Toronte upozornil portál LadBible. Majiteľ kaviarne Gabriel Sims-Fewer správu o zatvorení potvrdil na svojej stránke.

image

Ako vyzerá a chutí McDonald v rôznych štátoch? V Austrálii iné menu, vo Švédsku burger inšpirovaný Texasom

Triedni zradcovia a nerentabilný koncept

„Bola to úžasná skúsenosť, spojiť sa s toľkými skvelými členmi komunity, rozprúdiť zúfalo potrebnú debatu, zvýšiť krvný tlak konzervatívcov (vrátane vás, anarchokapitalistov a libertariánov), splniť sen väčšiny pracovníkov v službách, ktorí nemuseli tolerovať prítomnosť profesionálnych triednych zradcov (prasatá a armáda) a experimentovali so životom a prácou spôsobom, ktorý s nadšením neprijíma čistú mizantropiu kapitalizmu,“ uvádza sa v správe.

„Bohužiaľ, nedostatok generačného bohatstva/zárodkového kapitálu z eticky skrachovaných zdrojov mi spôsobil, že som nemohol prežiť pokojnú zimnú sezónu alebo rásť takým spôsobom, aby som bol dlhodobo udržateľný.“

Portál Daily Hive uviedol, že popri káve a pečive si tu mohli návštevníci dopriať aj „plejádu radikálnych kníh, umenia, nálepiek, šperkov, oblečenia a tašiek“.

Išiel sám proti sebe

Keď pritom Sims-Fewer kaviareň otváral, dúfal, že jeho „antikapitalistický“ obchodný model „motivuje ľudí, aby premýšľali a pýtali sa, čo to znamená“. Veril, že „každý jeden zamestnanec (vrátane neho) má byť platený rovnako, pričom všetky prevádzkové obchodné rozhodnutia prijíma demokracia založená na konsenze bez manažérov alebo inštitucionálnej hierarchie“.

image

Jaro doniesol do Bratislavy doubledecker upravený na kaviareň: Nie sme na dobrom mieste, autobus ničia vandali

Ľudia na internete však dlhodobo celý koncept kritizovali so slovami, že ide proti svojim vlastným hodnotám. Niektorí z nich slovne útočili na podnik za to, že si „účtoval päť dolárov za kávu, ktorej príprava stojí 30 centov“, pretože si mysleli, že je to očividný kapitalizmus.

Majiteľ na to zareagoval so slovami, že existuje prekvapkávaná káva, ktorú si môže objednať ktokoľvek. Vo svojom vyhlásení na rozlúčku Gabriel pochválil všetkých, s ktorými od otvorenia spolupracoval.

Chystá ďalšie projekty

„Rád by som sa tiež poďakoval svojim partnerom, priateľom a rodine za ich obrovské množstvo podpory, bez ktorej by som bol úprimne mŕtvy, alebo by som teraz aspoň nemal bývanie, mojim úžasným dodávateľom za poskytovanie kníh/umenia/tovaru,“ povedal.

The Anarchist bol podľa neho obrovským úspechom vo všetkých smeroch, v ktoré dúfal. „Dal mi toľko inšpirácie a vzdelania, ktoré plánujem využiť v budúcich projektoch,“ dodal na záver. Nám zostáva len dúfať, že v nich nevyužije rovnaký nerentabilný koncept.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:58