StoryEditor

Ľudia sa ma pýtajú, ako chodím na záchod. Chcem ženu, ktorá by ma podporovala a ja ju tiež, hovorí influencer na vozíku

Rastislav Orth30.04.2023., 12:00h

„Som síce na vozíku, no viac vecí mi ide ako nejde. Nebojím sa požiadať o pomoc, ak niečo nedokážem,“ hovorí František, ktorý sa narodil s diagnózou Osteogenesis imperfecta.

Lajkuj Brainee.sk na

Základnou črtou diagnózy sú krehké a deformované kosti, skolióza chrbtice a nižší vzrast. Ako vyzerá každodenný život muža, ktorý sa so svojim hendikepom popasoval vskutku odvážne? Stretáva sa často s hejtermi? Môže cestovať? Na tieto a mnohé iné otázky nám odpovedal v rozhovore pre Brainee, influencer, ktorého na TikToku sledujú desaťtisíce fanúšikov.

Veľa ľudí s podobnou alebo rovnakou diagnózou to má v hlave nastavené úplne inak, čo by si im odkázal?

Snažím sa sústrediť na veci, ktoré mi idú. Síce moje telo nedokáže veľa vecí ale stále mám plne funkčné ruky a hlavu, to ma motivovalo k tomu, aby som začal tvoriť obsah na sociálne siete. Chcem ukázať ostatným ako vyťažiť maximum aj z toho mála čo máme.

Viem o tebe, že rád cestuješ. Dá sa to vôbec bez problémov?

Určite aj keď je človek na vozíku, dá sa plnohodnotne cestovať. Cestujem ako V.I.P keďže v lietadle som ako prvý. Stáva sa, že mi občas poškodia vozík, potom musím riešiť náhradu, keďže vozík je mojou súčasťou.

Aké krajiny si navštívil?

Mám veľmi rád Anglicko. Bol som tam aj na štadióne a tam bolo pekne vidieť, že tá bezbariérovosť je na úplne inej úrovni.

Cítil si sa tam lepšie, ako tu u nás na Slovensku? Keďže stále máme čo dobiehať čo sa týka bezbariérovosti a prepravy imobilných cestujúcich.

image

Herečka Bartalos chce na Instagrame obracať ľudí na vieru. Je členkou pochybného spolku, ktorý nechcú uznať ako cirkev

Slovensko je môj domov a ja sa tu chcem cítiť dobre, chcem aby to tu bolo čo najlepšie. Samozrejme vidím nedostatky, v ktorých by sme sa mohli zlepšovať, napr. verejné toalety, bezbariérová preprava v menších mestách a pod…

Kedy potrebuješ pomoc, pri akých činnostiach?

Je veľa činností, ktoré nedokážem sám urobiť. Aj keď samozrejme ego zohráva svoju rolu, ale nie je to hanba poprosiť človeka, každý z nás niečo nedokáže. Ja potrebujem pomoc s presunom ťažkých vecí, s presunom seba samého. Pomáhajú mi najviac moji rodičia a sestra, pretože oni sú najbližšie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:56