StoryEditor

Stali sa mi aj vtipné príhody so slečnami pod vplyvom alkoholu, hovorí záchranár. Ako vyzerá jeho typický deň?

Dominika Pacigová23.06.2021., 16:00h
V práci sa stretáva aj so smutnými situáciami, keď na mieste spolu s kolegami urobia všetko a najlepšie, ako môžu, no niekedy sa už pomôcť nedá.
Lajkuj Brainee.sk na

Pracuje pre Záchrannú zdravotnú službu Bratislava, ktorá patrí medzi najvyťaženejšie na Slovensku. Mladý záchranár Ján Aľušík sa v práci stretáva aj s rôznymi kuriozitami. Spomína na prípad, keď spolu s kolegom ošetroval mladú slečnu pod vplyvom alkoholu, ktorá mala banálne poranenie. Asi sa jej obaja zapáčili a navrhla im pohlavný styk priamo v sanitnej ambulancii. V práci sa však nevyhne ani smutným situáciám. Aj napriek tomu, že sa snaží nebrať si veci k srdcu, niektoré prípady a ľudia mu ostanú v hlave navždy. 

Poskytol si niekomu prvú pomoc aj pomimo služby?

Samozrejme. Či už ja, alebo akýkoľvek kolega sme v prvom rade zdravotníci a nejde o to, či sme v práci, alebo nie, prvú pomoc nielenže chceme, ale aj musíme poskytnúť. Poskytoval som ju aj pomimo práce, dokonca raz aj pri udalosti, kde človek, ktorému sme sa snažili pomôcť, zahynul.

Dokážeš sa od práce odosobniť?

Snažím sa nebrať si prácu domov, je dôležité sa od nej odosobniť, pretože inak by sa nedala vykonávať. Samozrejme, že niekedy nad situáciami spätne rozmýšľame, či sa niečo dalo urobiť inak, alebo či sa nedalo prísť skôr. Niektoré prípady alebo niektorí ľudia mi však ostanú v hlave navždy. Na druhej strane, viem, že sme na mieste urobili všetko a najlepšie, ako sme mohli, ale niekedy sa už pomôcť nedá.

Keď ti napríklad po službe alebo počas voľných dní zazvoní telefón, nestrhávaš sa, že sa niekomu mohlo niečo stať?

Je to veľmi špecifický zvuk, ktorý sa líši od zvonenia na mobilnom telefóne. Kolegovia majú zvuk nahratý na telefóne a keď ho pustia, sme v strehu. Keď tento zvuk začujem, obzriem sa.

Máš aj prehľad, akou najvyššou rýchlosťou si išiel na výjazd? 

Myslím si, že sanitné vozidlá majú aj obmedzovač rýchlosti, približne do 150 km/h. Ísť však takouto rýchlosťou v centre mesta je naozaj nerozumné, pretože potom je veľmi jednoduché spôsobiť dopravnú nehodu. Človek je omylný, ľudia nemusia sirénu počuť alebo nemusia zareagovať tak rýchlo, ako by bolo potrebné.

Predpokladám, že niektorí vodiči vám robia aj naschvál.

Niekedy je ťažké rozlíšiť to. Niektorí sa nevedia uhýbať, ale deje sa aj to, že niektorí sa nechcú uhnúť. To je už smutné.

Či už smutných, alebo vtipných príbehov z práce máš viac než dosť. Si charizmatický mladý záchranár, stalo sa ti, že by nejaká žena prejavila voči tebe sympatie? 

Klamal by som, ak by som povedal nie. Väčšinou sú to mladé slečny alebo ženy, ktoré sú pod vplyvom alkoholu. Stala sa mi ale jedna veľmi vtipná príhoda – bola to mladá slečna pod vplyvom alkoholu, ktorá mala banálne poranenie a chceli sme ju ošetriť. Asi sme sa jej s kolegom zapáčili a obom nám navrhla pohlavný styk priamo v sanitnej ambulancii. Potom sa snažila nadviazať kontakt aj na sociálnych sieťach.

Viac sa dozvieš vo videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:01