Podcast DigitalkyAlžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Digitalky: Ako prišiel na Slovensko internet a ako dokážu zimné športy „zblbnúť“ iPhony

Alžbeta Harry Gavendová21.01.2023., 11:00h

Uvoľnený technologický podcast Digitalky sa obzerá za uplynulým týždňom a hodí sa pre začiatočníkov aj pokročilejších. Vypočujte si informácie z tech sveta, ktoré by vám nemali ujsť.

Lajkuj Brainee.sk na

Hneď na začiatku podcastu ti odporúčame preskočiť približne desať úvodných minút, aby si nemusel počúvať, ako sa dohadujeme pri žrebovaní. Potom sa to však celkom príjemne rozbehne. Či totiž už patríš k pamätníkom, ktorí mali ako svoj prvý mobil nejakú Nokiu so zeleným displejom, alebo si z Generácie Y, dnešný retro podcast ťa môže zabaviť aj poučiť v jednom.

Zaspomíname si v ňom na niektoré zaujímavé mobilné telefóny, ktoré patria k počiatkom mobilov a zároveň sa obzrieme 30 rokov do histórie Slovenska, pretože práve v tomto období je 30. výročie vzniku Slovenskej republiky a my sme sa v rámci veľkej témy pozreli na to, ako na naše územie dorazil internet. Čo tomu predchádzalo, ako kedysi ľudia spolu komunikovali a čo boli významné míľniky pri budovaní rôznych generácií internetového pripojenia. 

Možno si ešte aj ty pamätáš na to, ako ste mali doma nedostupný telefón vo chvíľach, keď si bol ty alebo tvoj otec na internete a sťahovali ste nejakú pesničku či niekoľkokilobajtový obrázok. Čaro nechceného vyzeralo tak, že keď omylom mama alebo tvoji súrodenci zodvihli telefón, zastavilo sa sťahovanie a ty si musel začať odznova.

Okrem toho ti povieme aj niečo o formátoch fotiek a ich plusoch či mínusoch a zaujať ťa môže aj netradičná situácia, ktorú spôsobujú nové iPhony. Totiž, tie obsahujú funkciu detekcia nárazu a po zaznamenaní „niečoho“ pripomínajúceho jazdu autom a prudký náraz ti automaticky privolajú pomoc. Bohužiaľ, táto užitočná funkcia hádže do jedného vreca s tým aj jazdu na horskej dráhe a najnovšie tiež bežné pády na lyžiach.

Asistenčný systém v amerických lyžiarskych strediskách len počas jedného víkendu v jednom štáte zalarmovala záchranné zložky presne 72-krát. Apple tak bude musieť vymyslieť nejakú formu aktualizácie.

Samozrejme, počas podcastu nezabudneme miliónkrát odbočiť. Prajeme ti príjemné počúvanie.

Alžbeta Harry Gavendová pracuje pre náš web HNonline.sk a má tu na starosti (na radosti) sekciu Technológií a Richard Hombauer sa venuje recenziám mobilov, smartfónov a rôznych podobných vecičiek snáď najdlhšie na slovenskom YouTube.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/podcasty, menuAlias = podcasty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 18:40