Stranger ThingsNetflix
StoryEditor

Skráť si čakanie na novú sériu Stranger Things. Tieto zaujímavosti o seriáli ti vyrazia dych

Miroslav Kamody25.05.2022., 18:00h

Tieto zaujímavosti o populárnom seriáli ťa odpália rovno do sveta Upside Down!

Lajkuj Brainee.sk na

Už 27. mája sa dočkáme novej série extrémne populárneho seriálu Stranger Things z dielne streamovacej platformy Netflix. V tento deň sa dočkáme siedmich epizód a potom si budeme musieť počkať na 1. júl, kedy sa na platforme objavia aj finálne dve epizódy štvrtej série. Pôjde o predposlednú sériu tohto retro dobrodružstva.

Pokiaľ si sklamaný z rozdelenia premiéry epizód, tvorcovia ti to vynahradia samotnou dĺžkou jednotlivých častí. Prvých šesť bude mať v priemere hodinu a štvrť, no potom Netflix rozbehne hotové inferno. Siedma časť bude mať 98 minút, ôsma 85 minút a finálna úplne šialených 150 minút. To znamená, že bude o minútu dlhšia ako napríklad Avengers: Infinity War.

 

Poďme sa však teraz pozrieť na to, čo si o tomto seriáli pravdepodobne (ne)vedel. Máme pre teba kopu zaujímavostí, ktoré skvele ukazujú, prečo je tento seriál klenotom Netflixu.

Štúdiá ich odmietali jedno za druhým

Tvorcovia projektu Matt a Ross Dufferovci mali seriál Stranger Things v hlave už veľmi dlho. Obehli približne dvadsať televíznych staníc, no všetky do jednej ich odmietali. Problém bol, že hlavnými hrdinami seriálu sú deti, no seriál nie je priamo pre túto cieľovku. Televízie mali záujem iba o projekt výlučne pre deti, prípadne seriál pre starších divákov o šerifovi Jimovi Hopperovi, ktorý by vyšetroval paranormálne javy. Potom však prišiel Netflix a mohlo sa začať točiť.

image

Čekuj nový trailer na najdrahší film na Netflixe. Akčný triler s hviezdnym obsadením natáčali aj v Prahe

Ešte predtým však bolo treba nájsť osadenstvo, čo je, hlavne v prípade detí, mimoriadne náročné. Castigom prešlo 906 chlapcov a 307 dievčat, kým sa podarilo namiešať ten správny mix. Hľadanie perfektných hercov prinieslo viacero zaujímavostí. Finn Wolfhard (Mike) napríklad natočil svoj casting na video z postele, pretože ležal chorý v nemocnici. Joe Keery (Steve) sa zase pôvodne uchádzal o postavu Johnathana Byersa.

Millie Bobby Brown (Eleven) si zase spočiatku odmietala oholiť hlavu. Tvorcovia jej ale ukázali Charlize Theron vo filme Mad Max: Fury Road, čo ju nakoniec presvedčilo. Vlasatý Dacre Montgomery (Billy) si zase vyslúžil obdiv divákov za svoj americký prízvuk, pretože je rodený Austrálčan. Priznal však aj to, že v saunovej scéne v tretej sérii svoj prízvuk zabudol zmeniť a doteraz sa za to hanbí. Všetci herci a scenáristi museli v rámci prípravy pred natáčaním povinne sledovať detské filmy z 80. rokov.

image

Stranger Things

Netflix/

Vitaj s Upside Down

Pri vytváraní sveta Upside Down sa tvorcovia vo veľkom inšpirovali prostredím hry Silent Hill z roku 1999. Aj preto majú spoločné to, že svet vyzerá rovnako, ako náš, no značne chátra, je tam hmla a popol vo vzduchu. Upside Down je doteraz pre divákov jednou veľkou záhadou. Bratia Dufferovci však po prvej sérii povedali, že nechcú o tomto temnom svete prezradiť všetko, no vie sa, že napísali 30-stranový dokument o tom, čo znamená a odkiaľ prichádzajú monštrá.

Stranger Things sa pritom pôvodne malo volať úplne inak. Seriál mal niesť názov Montauk - podľa mesta, v ktorom niektorí ľudia veria, že americká vláda vykonávala psychologické experimenty. Svet Upside Down sa mal zase volať Nether, no tvorcovia sa rozhodli názov upraviť, pretože nechceli uraziť Holanďanov (v preklade Netherlands).

Celý seriál je poctou filmom z 80. rokov. A robí to úplne fantasticky a na každom rohu. Hneď v prvej epizóde je na ventilátore vidieť nálepka loga istej banky, ktorá pripomína chlapca na bicykli s košíkom, čím odkazuje na E.T. Mimozemšťana. Veľa odkazov je aj na horor Vec, ktorého monštrum sa nápadne podobá na to zo seriálu. Dustin zase často odkazuje na Star Wars, ktoré inšpirovalo aj tvorcov plagátu ku Stranger Things.

image

Prekabátil policajtov a zavraždil 33 chlapcov. Pred popravou povedal, že nič neľutuje

Láska na pľace

Dustinov „maznáčik” D´Artagnan je v podstate odkazom na Gremlinov a naprieč seriálom nájdeš poctu filmom, ako Blízke stretnutia tretieho druhu, Hlma, Votrelec či Predátor. Keď Hopper zachraňuje chlapcov v autobuse, scéna je točená na štýl Indiana Jonesa a Chrámu skazy. Scéna s Willom a zrkadlom je zase odkazom na finálne seriálu Twin Peaks.

Seriál priniesol lásku aj mimo pľacu. Natalia Dyer (Nancy) sa zamilovala do Charlieho Heatona (Jonathan). Po niekoľkých mesiacoch sa stali partnermi a sú spolu dodnes, čo znamená, že mu zrejme odpustila aj incident na letisku pred premiérou druhej série, kedy mu našli v batožine stopy kokaínu. Poslali ho späť do Londýna a herec priznal, že kokaín naozaj užíval.

image

Stranger Things

Netflix/

Nižšie nájdeš ďalšie krátke zaujímavosti o Stranger Things:

  • Po vydaní seriálu v roku 2016 narástol dopyt po sušienkach Eggo, ktoré si postava Eleven obľúbila. Po premiére druhej série narástol profit firmy Kellogg´s, ktorá ich vyrába, až o 14 %.
  • Zábery zo Starcourt Mall sa nakrúcali v obchodnom dome v Georgii. Zmätení zákazníci preto často zablúdili priamo na pľac.
  • Logo seriálu je vytvorené pomocou fontu ITC Benguiat, ktorý si tvorcovia zvolili preto, aby pripomínal fonty kníh Stephena Kinga z 80. rokov a úvodné titulky filmu Votrelec.
  • Postava Eleven je inšpirovaná japonským seriálom Elfen Lied, ktorý bol zase inšpirovaný seriálom Akira. Jej schopnosti sa podľa bratov Dufferocov mali prejavovať omnoho brutálnejším a krvavejším spôsobom. Okrem toho mala postava v prvej sérii iba 42 replík.
  • Aj keď sa seriál odohráva vo fiktívnom meste Hawkins, no názvy ulíc napovedajú, že je inšpirované rodným mestom bratov Dufferovcov Durhamom.
  • Telefónne číslo Murrayho Baumana je skutočné. Po zavolaní môžeš počuť jeho hlas na záznamníku, ktorý vyzýva všetkých, ktorí nie sú jeho matka alebo Joyce, aby okamžite zavesili a už nikdy nevolali. Bauman chce taktiež Joyce osobne odovzdať určitú správu, ktorá „nie je dobrá, ale je to niečo!”
  • Natáčanie štvrtej série trvalo dva roky a zahŕňalo deväť scenárov, 800 strán a tisíce záberov s vizuálnymi efektmi. Stáť pritom mala neuveriteľných 270 miliónov dolárov. Každá jedna časť vyšla na približne 30 miliónov dolárov, čo zo seriálu robí jeden z najdrahších vôbec.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:20