Amazon Studios
StoryEditor

VIDEO Najdrahší seriál v histórii má konečne názov. Toto zatiaľ vieme o Pánovi Prsteňov od Amazonu

Miroslav Kamody20.01.2022., 16:00h
Amazon do neho investoval zatiaľ približne miliardu dolárov, no zatiaľ sme videli len jeden záber. Zozbierali sme pre teba všetky dostupné čriepky o seriálovom Pánovi Prsteňov. Ešte z nich nie je celá mozaika, no i tak ponúka bližší pohľad na najočakávanejší seriálový projekt súčasnosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Trilógia Pána Prsteňov od režiséra Petra Jacksona patrí k tomu najlepšiemu, čo sme kedy v kinematografii dostali. Trojdielny návrat do Stredozeme skrz Hobita išiel kvalitou o poznanie nižšie, no stále išlo o skvelé dobrodružstvo. Teraz sa príbehy z pera J.R.R. Tolkiena dostanú na obrazovky ako seriál z dielne Amazon Studios

Aktuálne sme sa dozvedeli názov seriálu. Ten znie The Lord of the Rings: The Rings of Power. Štúdio ho oznámilo cez video s podmanivým vizuálom a známymi vetami, ktoré hovorí nová predstaviteľka Galadriel. Informuje o tom portál Engadget„Toto je názov, o ktorom si myslíme, že by mohol žiť na chrbte knihy vedľa iných klasík Tolkiena,“ uviedli showrunneri vo vyhlásení.

„Prstene moci spájajú všetky hlavné príbehy Druhého veku Stredozeme: kovanie prsteňov, vzostup Temného pána Saurona, epický príbeh Númenoru a Poslednú alianciu elfov a ľudí. Doposiaľ diváci videli na obrazovke iba príbeh Jedného prsteňa – ale predtým, ako bol jeden, ich bolo veľa... a my sme nadšení, že sa môžeme podeliť o epický príbeh všetkých.“

Multimiliónový boj o práva

A čo všetko môžeme od seriálu očakávať? Na začiatok sa musíme vrátiť do roku 2017, kedy vrcholil boj o zisk televíznych práv na nakrúcanie ďalších príbehov zo Stredozeme. Netflix aj Amazon mali záujem pustiť sa do seriálového spracovania a čakalo sa, kto nakoniec ponúkne viac. Nakoniec vyhral druhý spomínaný. Štúdio podľa dostupných informácií zaplatilo len za práva 250 miliónov dolárov. 

To je pre porovnanie o 30 miliónov viac, ako celý rozpočet na prvých Avengerov. Amazon si však uvedomoval, že s právami môže vytvoriť množstvo príbehov a dlhé roky tak zásobovať svoju streamovaciu platformu Amazon Prime obsahom, za ktorým sa fanúšikovia pôjdu potrhať. Seriál by mal mať až päť sérií. 

youtube

​To však ani zďaleka nebola najvyššia suma, ktorú v tomto článku spomenieme. Spoločnosť sa totiž rozhodla do tvorby prvej série naliať oficiálne šialených 450 miliónov dolárov. Opäť si pomôžeme Avengers - rozpočet posledného filmu s podtitulom Endgame stál 356 miliónov. Najdrahším seriálom bolo doteraz Game of Thrones so sumou 90 miliónov za poslednú sériu. 

Suma za nakrúcanie premiérovej série na Novom Zélande, kde sa mimochodom pred 20 rokmi točili aj filmy, je teda poriadne závratná. A to nesmieme opomenúť, že vláda tvorcom približne 150 miliónov odpustila na daňových úľavách

Prvá séria by mala mať 20 epizód a odohrávať sa bude v druhom veku Stredozeme. Tá začína vyhnanstvom najmocnejšieho temného pána Melkora/Morgotha do Prázdnoty a končí sa porážkou Saurona, ktorý stvoril prsteň, ktorý vládne všetkým (začiatok filmového Pána Prsteňov). 

​Viaceré zdroje potvrdili, že prvá séria by sa mala zamerať na vzostup a pád Númenoru. Pre tých, ktorý nevedia, ide o mýtický ostrov podobný Atlantíde, ktorý vystúpil z mora a po zničení sa opäť potopil pod vodnú hladinu. Ostrov bol domovom Dúnedainovcov, rasy ľudí, z ktorých niektorí utiekli pred jeho zničením a založili kráľovstvá Arnor a Gondor.

Toto potvrdzuje aj oficiálne video, ktoré Amazon Studios zverejnili na sociálnej sieti a nachádza sa v ňom mapa aj s Númenorom. Iné zdroje zase hovoria, že prvá séria sa zameria na mladosť Aragorna, no my vsádzame kartu na príbeh bájneho ostrova. 

„Táto epická dráma prenesie divákov späť do éry, v ktorej sa formovali veľmoci, kráľovstvá rástli do slávy a rúcali sa, boli testovaní nepravdepodobní hrdinovia, nádej visela na najjemnejších vláknach a najväčší darebák, ktorý kedy plynul z Tolkienovho pera, sa chystal pokryť celý svet v temnote. Seriál začína v čase relatívneho mieru a sleduje súbor hereckých postáv, známych aj nových, ktoré stoja pred dlho obávaným znovuobjavením zla v Stredozemi,” píše sa v oficiálnej synopse

Objednaná je už aj druhá séria projektu, čiže niet pochýb o tom, že Amazon seriálu verí. Podľa posledných informácií sa celé osadenstvo presunie z Nového Zélandu do Veľkej Británie. Nevie sa však, či sa druhá séria bude odohrávať v prostredí, ktoré lepšie zastúpi Británia, alebo ide len o šetrenie nákladov, ktoré sú tu o nižšie ako na Novom Zélande.

​Zásadnou informáciou je, že tvorcovia nesmú za žiadnych okolností upraviť dej kníh. Môže za to dohoda s Tolkien Estate, ktoré vlastní práva na prvý aj druhý vek. Middle-earth Enterprises zase vlastní práva na tretí vek, čiže ani tam si tvorcovia bez povolenia neškrtnú. Pre fanúšikov kníh to však znamená, že s istotou dostanú príbehy, ktoré sú v kinách. 

Nakrúcanie prvej série sa skončilo koncom júla, vtedy Amazon zverejnil aj prvú fotografiu a dátum premiéry očakávaného projektu. Tá je stanovená na 2. septembra 2022. Na zábere sa zase pozeráme práve na Númenor, odkiaľ pochádzajú Aragornovi predkovia. 

Amazon Studios

​Na celom projekte pracujú tvorcovia, ktorí stoja za takými peckami, ako napríklad Game of Thrones, Star Wars: The Last Jedi, The Avengers, Stranger Things, Crimson Peak, Edge of Tomorrow, 10 Cloverfield Lane, Westworld, The Leftovers či Fringe. 

Prvé dve epizódy nakrútil A.J. Bayona, režisér Jurassic World: Fallen Kingdom. O ďalšie štyri epizódy sa postaral Wayne Che Yip (Hunters, Preacher, Doctor Who) a ďalšie dve Charlotte Brändström (The Witcher, The Man in the High Castle, Outlander).

Množstvo hercov, ktorí sa v seriáli objavia, je také veľké, že do jedného článku by sa nám ani nezmestili. Všetkých však nájdeš na tomto odkaze. Musíme povedať, že seriálový Pán Prsteňov zatiaľ vyzerá naozaj famózne a sami sme zvedaví, čo nás už o rok čaká pred obrazovkami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:30