Pexels.com/cottonbro/Anastasia Shuraeva
StoryEditor

Novozélanďania majú nový trend. Na Tinderi nehľadajú lásku, ale partnera, s ktorým sa zložia na hypotéku

pc18.09.2021., 08:00h
Dvom sa skladajú financie ľahšie. Na prvý pohľad bizarná situácia však poukazuje na vážny problém.
Lajkuj Brainee.sk na

Ceny nehnuteľností na Novom Zélande rapídne rastú. Na to, aby si obyvatelia mohli dovoliť kúpiť byt, nemôžu byť sami. Čelia tak novej výzve a na sociálnych sieťach či zoznamkách nehľadajú lásku, ale partnera, s ktorým si vezmú hypotéku, informoval portál The Guardian.

Ceny rapídne rastú 

Zabezpečenie bývania je pre Novozélanďanov prioritou číslo jeden. Uprednostňujú ho pred problémami súvisiacimi s pandémiou, kriminalitou či nákladom na jedlo, vyplýva z prieskumu Consumer NZ.

Ceny nehnuteľností však rapídne rastú. Priemerná suma za byt sa vyšplhala na neuveriteľných 906 532 dolárov, čo predstavuje 22 percentný nárast v porovnaní s minulým rokom. Ak si však chcú vziať hypotéku, banky od nich požadujú minimálne 20 percentnú zálohu.

Našli riešenie 

Novozélanďania sa však vynašli a na Tinderi už nehľadajú lásku, ale partnera, s ktorým by si mohli vziať hypotéku a zabezpečiť bývanie.

Dáta, ktoré poskytol Tinder spoločnosti Suff, hovoria jasne. Počet užívateľov zoznamky, ktorí na svojom profile hľadajú človeka na kúpu domu, medziročne vzrástol 2,6-krát. „Banka mi povedala, že si musím nájsť partnera, aby som si mohol kúpiť dom,“ uviedol jeden z beznádejných romantikov. Ďalší zas žartujú, že hľadajú partnerov, s ktorými by si vzali hypotéku.

Gemma Rasmussen, hovorkyňa spoločnosti Consumer NZ, skonštatovala, že mnohí ľudia sa snažia spojiť finančné prostriedky či už prostredníctvom romantických, alebo platonických vzťahov. Stretáva sa aj s prípadmi, keď sa ľudia združujú do skupín, aby si mohli zabezpečiť nehnuteľnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:36