SeriálTwitter/Felipe Arratia
StoryEditor

Cobra Kai ide bomby: 4. Séria prináša epický turnaj, ale aj nostalgiu

Lukáš Kovalčík13.01.2022., 16:00h
Netflix nedávno fanúšikom obľúbeného seriálu priniesol novoročnú nádielku.
Lajkuj Brainee.sk na

Pamätáš si na filmy či seriály, ktoré si sledoval ako dieťa? Ninja korytnačky, Pokémon, Harry Potter a mnohé ďalšie, sa navždy vryli do našej pamäti, a otlačili do nás kúsok seba. Preto si ich dodnes radi pripomíname. Nostalgia je skrátka silná vec.

Filmoví tvorcovia to dobre vedia, a tak osudy obľúbených hrdinov často neukončujú, aby sa jedného dňa ku nám mohli opäť vrátiť. S kvalitou sequelov či prequelov, to však býva komplikované. Máloktoré sa dokážu vyrovnať pôvodnému dielu, či ho dokonca predčiť. To však nie je prípad seriálu Cobra Kai.

Cobra Kai

Seriál priamo nadväzuje na kultovú karate ságu Karate Kid, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 1984. Tridsaťštyri rokov potom, ako Daniel LaRusso (Ralph Macchio) porazil svojho rivala Johnnyho Lawrencea (William Zabka ) na turnaji bojových umení, sa ich cesty opäť pretínajú. 

​Johnny má spackaný život. Pracuje na čiastočný úväzok ako údržbár, pije a jeho vlastný syn (ktorého opustil), ho nenávidí. Danielovi sa naopak darí. Je majiteľom veľmi úspešného reťazca predajní áut, má vzorné manželstvo a milujúcu rodinu. Po rokoch ich osud znovu spojí dohromady, a ich vzájomná rivalita opäť vyjde na svetlo.

Samozrejme nebude chýbať karate, bitky a aj trochu lásky. Asistuje im pritom veľa mladých bojovníkov, pretože obaja si otvoria vlastné kluby, ktoré zvádzajú tvrdý konkurenčný boj.

Štvrtá séria

Po troch úspešných a kritikmi dobre hodnotených sériách, sme sa na úplnom sklonku minulého roku dočkali štvrtej. Najväčšími zbraňami predošlých sérii bola skvelá práca s nostalgiou, a spomienkami na pôvodnú trilógiu Karate Kid, prepracované a dynamické akčné scény, ale aj sympatickí hrdinovia či nadupaný soundtrack.

Najnovšia séria prináša návrat záporáka Terryho Silvera, spojenectvo medzi Danielom a Johnnym, a epický turnaj, ktorý sme naposledy dostali ešte v prvej sérii. Mimo tohto sa môžeš tešiť na skvelé choreografie bitiek a osemdesiatkové rockové hity.

Čo sa týka záporov, Cobra Kai bol vždy tak trochu guilty pleasure, čiže musíš rátať aj s niektorými cheesy momentmi, či dejom, ktorý je predvídateľný. Ak sa však rád plavíš na vlnách nostalgie, prídeš si na svoje.

​Plus k sledovaniu tohto seriálu vôbec nepotrebuješ mať napozeranú pôvodnú sériu, tvorcovia John Hurwitz, Josh Heald a Hayden Schlossberg, ti totiž všetko potrebné vysvetlia vo flashbackoch, ktoré sa objavujú v každom dieli. 

Zaujmú aj sympaťáci Macchio a Zabka v hlavných úlohách, či mladý Jacob Bertrand ako Eli „Hawk” Moskowitz. Kladom je aj to, že postavy nie sú čiernobiele. Každá má svoje svetlejšie, ale aj temné momenty, a viaceré prejdú prerodom.

Seriál je skrátka skvelou oddychovou zábavou, vhodnou na pozeranie, napríklad po náročnom dni.

Pozrieš si štvrtú sériu?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:09