Netflix
StoryEditor

Skráť si čakanie na finále La casa de papel. Tieto zaujímavosti o populárnom seriáli si možno (ne)vedel

Miroslav Kamody01.12.2021., 11:00h
Populárny seriál od Netflixu sa blíži ku svojmu koncu. Už o pár dní sa dočkáme posledných epizód, ktoré príbeh raz a navždy uzavrú. Skráť si čakanie zaujímavosťami o La casa de papel.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď v roku 2017 dorazil na Netflix seriál La casa de papel (Money Heist / Papierový dom), spôsobil hotové šialenstvo. Príbeh o skupine zločinov pod vedením tajomného Profesora, ktorí sa rozhodnú vykradnúť španielsku mincovňu, sa stal globálnym hitom a na dlhé roky bol najsledovanejším projektom streamovacej platformy, ktorý nebol v anglickom jazyku.

Prvé dve série sa venovali práve krádeži 2,4 miliardy eur, Netflix však so značkou nechcel skončiť a nasledovali ďalšie tri série, ktoré sledovali pokračovanie príbehov našich hrdinov a následnú odvážnu lúpež v Španielskej národnej banke. Tá vyvrcholí poslednými epizódami už 3. decembra.

Skráť si čakanie na ich premiéru zaujímavosťami o tomto seriálovom fenoméne, ktoré sme pre teba zozbierali.

Samozrejmosťou však je, že sú plne spoilerov! Vedel si napríklad, že existujú dve verzie tohto seriálu, alebo že jeden z hercov sa nadaboval aj pre portugalskú, nemeckú, anglickú, francúzsku a taliansku verziu?

Celý seriál prestrihali nanovo

Pôvodne seriál vznikol pre španielsku televíziu Antena 3 a mal deväť epizód v 1. sérii a následne šesť epizód v tej druhej. Pôvodne tvorcovia pracovali s omnoho menším rozpočtom, no všetko sa zmenilo po tom, ako sa do produkcie zapojil Netflix. Ten ho napumpoval obrovskou finančnou injekciou a mohlo sa pokračovať ďalej.

Práve streamovacia platforma môže aj za to, že seriál má dve verzie. Keďže bolo nutné prispôsobiť sa americkému divákovi, ktorý by nevydržal sledovať 70-minútové epizódy, všetko bolo nutné nanovo prestrihať. Prvá séria má preto 13 epizód a druhá deväť.

Nič nie je tak, ako sa zdá

Možno ťa sklameme, no projekt sa neodohráva v skutočnej španielskej mincovni. Tvorcovia to však spočiatku zvažovali. Problém bol nakoniec so samotnými úradmi, ktoré niečo také odmietli pripustiť. Produkčný tím nakoniec ani len nevpustili do budovy, aby ju mohli odkopírovať. Celý interiér sa vybudoval v štúdiu, na scény v exteriéri si filmári prepožičali budovu národnej rady pre výskum v Madride.

​Scenáristi dokonca nemali ani len predstavu o tom, ako bude seriál pokračovať. Zvolili si totiž netradičný štýl tvorby scenára. Režisér Álex Pina v rozhovore prezradil, že nenapísali celý scenár ani jednej série. Urobili to preto, aby zistili, kam to môže viesť príbeh a pomohli vytvoriť chaos a adrenalínové situácie.

Epizódy sa nakrúcali v poradí, čo je tiež netradičné a zároveň dosť nákladné. Herci dostávali scenáre ku každej epizóde až pri natáčaní, takže tiež nemali ani poňatia, aký bude osud ich postavy. Álvaro Morte, predstaviteľ Profesora, povedal, že keď dostali nový scenár, herci si navzájom s nadšením posielali správy a informovali sa navzájom o svojom osude.

Vyše 600 ikonických kombinéz

Seriál prenikol aj do offline sveta, a to hlavne červenými kombinézami a typickým fúzatými maskami. Lupiči v seriáli používajú masku s podobou slávneho španielskeho surrealistického maliara Salvadora Dalího. Umelec  chválil spôsobenie zmätku a neobmedzovanie fantázie – presne to, čo robí Profesor a lúpežnícky gang.

Ikonické červené kombinézy zo seriálu Netflix

​Čo sa týka červených kombinéz, v priebehu piatich sérií sa ich použilo viac ako 600. Podľa kostýmového návrhára seriálu Carloza Dieza však nebolo obliekanie postáv ani zďaleka nudné. „Navrhovanie šatníka La Casa de Papel je taká bohatá skúsenosť, pretože každá postava je odlišná od ostatných. Bola to veľká výzva obliecť všetky postavy jednotlivo a potom znova ako skupinu s touto ikonickou červenou kombinézou,” povedal pre Cosmopolitan

Rekvizity a problémy pod vodou

Omnoho viac ako kombinéz však bolo v seriáli falošných peňazí. Showrunneri nechali vyrobiť 6-tisíc zlatých zlatých prútov ako rekvizitu spolu s miliónom 50-eurových bankoviek, ktoré boli vytlačené pre scénu, v ktorej sú roztrúsené v uliciach Madridu.

Omnoho väčší problém im však robilo zlato v zaplavenom trezore. Náročné bolo nielen stavanie scény, ktorá sa potom musela celá ponoriť do vody, ale komplikácie spôsobili aj molitanové zlaté tehly. Tie totiž začali pod vodou meniť tvar alebo sa vyplavovali na povrch. Vizuálni grafici strávil hodiny a hodiny počítačovou úpravou jednej tehly po druhej.

Scéna so zatopeným trezorom Netflix

Všetky postavy mali umierať

V pôvodnej verzii scenára tvorcovia chceli, aby všetci lupiči mali smrteľné choroby. Práve to malo byť dôvodom, prečo sa spoja a rozhodnú spoločne vylúpiť mincovňu. Nakoniec však scenáristi rozvíjali charaktery postáv iným smerom. Všetci tak, s výnimkou Berlína, mali iné dôvody na zapojenie sa do lúpeže.

Čo však bolo v scenári od samotného začiatku, je Denverov smiech. Jedinečný a pre mnohých otravný element bol v scenári dokonca ešte skôr, ako bol do úlohy obsadený Jaime Lorente. Scenár jednoducho vyzýval k „nechutnému smiechu“ a každý herec, ktorý sa zúčastnil konkurzu, ho interpretoval inak.

Slávna pieseň

Pieseň Bella Ciao bola použitá v seriáli hneď niekoľkokrát, málokto však vie prečo. Ide o partizánsku hymnu, upravenú zo starej talianskej country ľudovej piesne z druhej polovice 19. storočia. Počas druhej svetovej vojny predstavovala taliansky odpor proti Benitovi Mussolinimu.

Na celom svete sa používa ako antifašistická hymna slobody a prežitia v ťažkých časoch. Táto melódia bola znovu nahraná mnohými známymi spevákmi a preložená do mnohých jazykov. Aj dnes ju možno nájsť na protestoch a odbojových zhromaždeniach po celom svete.

Na záver sme si pre teba už tradične pripravili nálož ďalších krátkych zaujímavostí, vďaka ktorým sa na seriál možno budeš pozerať úplne inými očami:

  • Seriál je natoľko populárny, že sa stal inšpiráciou pre mnoho skutočných lúpeží.
  • Tokyo so sebou stále nosí sklenenú guľu v ktorej je figúrka. Tá z Pána Prsteňov, konkrétne ide o bojovníka z Rhunu.
  • Tvorcovia seriálu sa veľmi inšpirovali filmom Gauneri od Quentina Tarantina.
  • Postava Gandíu (José Manuel Poga) používa zbraň od Českej zbrojovky (ČZ P-09).
  • Keď Monica leží postrelená v trezore, má biele nohavičky. O pár epizód, keď jej Denver preväzuje ranu, sú čierne.
  • Chorvátsky herec Luka Peroš (Marseille) daboval svoj hlas pre portugalskú, nemeckú, anglickú, francúzsku a taliansku distribúciu seriálu.
  • Predstavitelia Ria (Miguel Herrán), Denvera (Jaime Lorente) a Alicie Parker (María Pedraza) si spolu zahrali v ďalšom seriáli z produkcie Netflixu s názvom Elita. Leronteho postava je v oboch seriáloch temperamentný kriminálnik a postava Pedrazy je v oboch seriáloch odbojné dievča z lepšej rodiny.
  • Neymar je veľkým fanúšikom seriálu. Aj preto sa objavil v tretej sérii. Paradoxne ho však nevideli všetci. Netflix ho vystrihol v období, kedy bol obvinený zo znásilnenia. Po tom, čo prípad zamietli pre nedostatok dôkazov, ho streamovacia platforma do seriálu vrátila. Je teda možné, že mnohí videli len verziu bez neho.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:04