The Day BeforeGamespot/X
StoryEditor

Ešte nedávno najočakávanejšia hra na Steame konečne vyšla. Je to ale prepadák

Honza SrpiDnes.cz09.12.2023., 15:28h

Online zombie strieľačka The Day Before dlho kraľovala rebríčku najočakávanejších hier platformy Steam. Dlhý vývoj a predovšetkým niekoľko mediálne nešťastných prešľapov vývojárov, samozrejme, jej reputáciu celkom zničili. Dokonca sa dlho špekulovalo, že ide len o sofistikovaný podvod. Nakoniec hra v predbežnej verzii predsa len vyšla. Jej prijatie u hráčov je ale katastrofické.

Lajkuj Brainee.sk na

The Day Before sa dostalo do nelichotivej spoločnosti hier ako Star Citizen alebo Abandoned, pri ktorých sa publikum viac než o ich prípadné kvality a nekvality zaujíma o to, či vôbec niekedy uzrie svetlo sveta. Pritom išlo o najočakávanejšiu hru na Steame, ešte v januári sme ho radili medzi potenciálne hity roku 2023. A to aj napriek tomu, že už minulý rok štúdio Fnatic hasilo menší škandál, keď žiadali fanúšikov, aby im pomáhali pracovať na vývoji bez nárokov na honorár. To bol, samozrejme, len nevinný začiatok, píše sa na portáli iDnes.cz.

image

GALÉRIA Toto tvorcom nevyšlo. Hry, ktoré podľa traileru vyzerali skvelo, ale nakoniec to bola katastrofa

Technické chyby či absencia prvkov

Vydanie bolo odložené o viac než pol roka, profil hry dokonca na čas musel zmiznúť zo Steamu kvôli zhode názvu s mobilnou aplikáciou na správu kalendára. Prvé zverejnené zábery potom pôsobili nudne a lacno, pretože vývojári preukázateľne nakupovali 3D modely na digitálnych trhoch, prípadne ich odkopírovali z iných hier.

Nakoniec ale hra predsa len vyšla, ale len ťažko sa to dá nazvať úspechom. Aj napriek nízkym očakávaniam je totiž väčšina hráčov sklamaná, a tak sa aktuálne môže na Steame „pýšiť“ tragickým skóre – len 15 percent pozitívnych reakcií z viac než desaťtisíc recenzií. Keby sme mali vypísať všetko, čo sa ľuďom nepáči, budeme tu do zajtra, takže len v skratke.

image

The Day Before

Stephen Ford/X

The Day Before je plný technických chýb, neobsahuje mnohé sľúbené prvky, namiesto otvoreného sveta ide len o širší koridor, beží pomaly aj na silných hardwarových zostavách a predovšetkým – nie je ani trochu zábavný. Mnohí ho prirovnávajú k nudnejšej variácii na The Division, čo nie je v roku 2023 nič, čím by sa chcel ktokoľvek chváliť.

Na druhej strane nemôžeme zabudnúť, že hra vyšla v režime predbežného prístupu a stále sa na nej pracuje. Existuje tak šanca, že sa v budúcnosti všetko zlepší. Nebolo by to v hernom priemysle prvýkrát, čo k takej premene zo škaredého káčatka na krásnu labuť došlo. V tejto chvíli ale kúpu rozhodne neodporúčame.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:50