Dlho odkladané hryUbisoft, Neostream Interactive, Daedalic
StoryEditor

Najprv nadšenie, potom smútok. Týchto hier sme sa mali dočkať už minulý rok, no stále na ne čakáme

iDnes.czOndřej Martinů17.01.2023., 16:00h

Vlani sme sa mohli tešiť z pomerne veľkého množstva titulov, ktoré sa na uplynulé mesiace presunuli z rokov 2020 a 2021. Aj tak sa ale nájde celý rad hier, s ktorými sme vlani počítali, avšak aj teraz stále nevieme, kedy majú vyjsť.

Lajkuj Brainee.sk na

Roky 2020 a 2021 si budeme ešte dlhú dobu pamätať kvôli ich herným odkladom, ktoré boli všadeprítomné a mnohokrát veľkým sklamaním. Nedalo sa však nič robiť, svet sa stretával s pandémiou koronavírusu, výpadkom v distribučných reťaziach a celkovo veľmi narušenými pracovnými procesmi.

Veľa hier preto muselo byť presunutých a rok 2022 bol naopak pomerne nabitý titulmi, ktoré mali doraziť skôr, ale stihli sa dokončiť až minulý rok. Uplynulý rok bol tiež do istej miery poznačený celkom zásadnými odkladmi, píše Ondřej Martinů z iDnes.

image

Očakávaný víťaz a vzrušujúce novinky. Takto vyzerali herné Oscary

Čakanie na mnohé tituly

Posunul sa dátum vydania dlho očakávaných titulov, ako je napríklad Starfield, Legend of Zelda: Tears of Kingdom (vtedy ešte pomenované iba „Breath of the Wild 2“) alebo napríklad Hogwarts Legacy. Tieto hry si však asi snáď nikto nezabudol vo svojom hernom kalendári poznačiť a druhá a tretia menovaná má jasný dátum vydania.

Teraz však chcem spomenúť predovšetkým tie hry, ktoré v podstate potichu stiahli svoje pôvodné vyhlásenie o dátume vydania v roku 2022 a stále nie je isté, kedy majú vyjsť. Alebo či to vôbec stihnú tento rok. Možno si na ne už sám zabudli, pretože väčšinou nejde o nejaké zásadné tituly. Aj tak sa mohli nachádzať na zozname očakávaných titulov mnohých z vás.

image

(Ne)známe zaujímavosti o God of War: Tvorcovia sa inšpirovali inou hrou, po severskej mytológii nás možno čaká egyptská

Little Devil Inside

Uvediem to vzorovou ukážkou - Little Devil Inside. Pamätáš si, ako Sony umiestnilo túto zaujímavú indie hru do onoho veľkého streamu na odhalenie PlayStationu 5? Po boku mačacieho titulu Stray, ktorý zabodoval vlani v lete, to vyzeralo na ďalšiu originálnu indie hru, ktorá mala potenciál osloviť budúcich majiteľov tejto (vtedy ešte chystanej) hernej konzoly.

Little Devil Inside sa znovu objavil v prezentácii State of Play ku koncu roka 2021 a autori uviedli dátum vydania 2022. Počas nasledujúceho roka však komunikácia ustala a žiadne ďalšie detaily sme sa nedozvedeli. Po prelome roku tak môžeme konštatovať, že sa hra oneskorila a stále navyše nemáme žiadne nové informácie, či sa vydanie vôbec stihne tento rok.

Lord of the Rings: Gollum

Ešte o trochu problémovejší je dátum vydania trochu zvláštneho projektu zo sveta Pána prsteňov. Chystaný Lord of the Rings: Gollum mal dokonca aj stanovený dátum vydania, konkrétne na 1. septembra 2022. V júli sme sa však dozvedeli, že sa hra dovtedy dokončiť nestihne a autori ju musia „o pár mesiacov odložiť“.

Spomínaných pár mesiacov už ubehlo a ani teraz nemáme nové správy, či už Gollum vyzerá viac k svetu. Autori navyše už vlani sľúbili, že už čoskoro po pôvodnom termíne vydania sa dočkáme aspoň nových informácií, ako to s hrou vyzerá. Zatiaľ však nič nové neprišlo.

Remake Prince of Persia: Sands of Time

Vzhľadom na pomerne čerstvé novinky ohľadom zlých finančných výsledkov Ubisoftu sa dá konštatovať, že neustále odkladanie remaku Prince of Persia: Sands of Time má určite s problémami firmy veľa spoločného. Hoci Ubisoft ešte vlani ubezpečoval, že hra nie je zrušená, zároveň sa rozhodol vrátiť peniaze všetkým, ktorí si ju predobjednali.

Nie sme si veľmi istí, či čakať tento titul aj v tomto roku. Ubisoft má teraz hromadu iných starostí a je otázkou, či projekt, ktorý má zjavné problémy s finálnou podobou a hromadu nespokojných používateľov so zrušenou predobjednávkou, je niečím, čo by firme zachránilo finančné straty. Je však možné, že kanadská pobočka, ktorá má tento projekt na starosť, ešte prekvapí.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Podobné útrapy s neustálymi odkladmi riešia aj upírske Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2. Tento titul mal vyjsť už v roku 2020, avšak problémy počas pandémie spôsobili odklad najskôr na rok 2021 a neskôr už rovno na „nešpecifikovaný dátum po 2021“. Čo vyvolávalo dojem, že by rok 2022 mohol byť tým pravým.

Nakoniec sa tak nestalo a počas minulého roka sme iba čítali drobné čriepky z vývoja hry, ktoré však mnoho nového nepriniesli. Vývojári počas roka utešovali verejnosť, že sa na hre stále pracuje, a ku koncu roka zástupcovia štúdia Hardsuit, ktoré má hru na starosť, uviedli, že dátum vydania v roku 2023 „nie je nemožný“ a že sa viac dozvieme čoskoro.

Netflix a Nintendo

Nejakú dobu si zjavne musíme počkať aj na nástupcu indie hitu Oxenfree. Druhý diel s podtitulom Lost Signals sa po, pre autorov turbulentnom roku 2022, kedy ich odkúpila spoločnosť Netflix, musel posunúť až na 2023. Pritom podľa ukážok to vyzeralo, že je väčšina hry hotová. Autori odklad zdôvodnili tým, že ju ešte musia trochu doladiť a pridať viac jazykových lokalizácií.

Nintendo z neočakávaných dôvodov muselo zrušiť minuloročný termín vydania ťahovej stratégie Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp. Pôvodne mala hra vyjsť 8. apríla 2022, lenže podľa všetkého je vojnová téma hry, ktorá vzdialene pripomína súčasný konflikt na Ukrajine, nevhodná pre marketing počas tejto doby. Nintendo titul teda zrejme „upratalo do šuplíka“ na nejaký vhodnejší čas. Príde už počas tohto roku?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:44