Jonathan Brandis pád kariéry neuniesolWarner Bros., Wikipedia/Airwolfberlin
StoryEditor

Životný príbeh smutnejší ako tragická scéna s koňom. Hviezda Nekonečného príbehu neuniesla kariérny pád, herec sa obesil

Miroslav Kamody26.07.2024., 12:30h

Po úspešnej kariére detského herca začal piť a hovoriť o samovražde. Len málokto ho však bral vážne. Do momentu, kedy svoje slová naplnil a vo veku 27 rokov sa obesil vo svojom dome.

Lajkuj Brainee.sk na

Príbehy detských hollywoodskych hercov nám už príliš veľakrát ukázali, že dospievaním a pubertou v žiari reflektorov sa dá bez ujmy na psychickom zdraví prejsť len málokedy. Svoje by o tom vedeli povedať Macaulay Culkin, Miley Cyrus, Shia LaBeouf, Lindsay Lohan či Amanda Bynes. 

Niektoré detské hviezdy upadli do takého zabudnutia, že si dnes nespomíname nielen na ich mená, ale ani na fakt, že tu už s nami nie sú. Jasným príkladom je aj krátka kariéra Jonathana Brandisa, ktorého svojho času poznalo každé dieťa - aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou nie po mene.

image

Má štrnásť rokov a rozbehnutú spevácku kariéru v USA. Na Grammy si nás fotila Billie Eilish, hovorí Sarah C

Od reklamy až do Hollywoodu

Brandis začínal ako detský model a objavil sa v niekoľkých televíznych reklamách. Ako šesťročný si zahral v seriáli One Life to Live. Všetko vyzeralo tak, že sa mu splní veľký detský sen. Keď mal deväť rokov, spolu s rodičmi sa presťahoval do Los Angeles.

Objavoval sa najmä v televíznych sitcomoch a ďalších seriáloch, napr. Full House, L.A. Law alebo Who‘s the Boss? Jeho najväčšia úloha prišla pomerne skoro - už v 14 rokoch. Tvorcovia ho obsadili ako chlapca Bastiana do filmu Nekonečný príbeh II. 

Je však dôležité zdôrazniť, že pokračovanie vzniklo pod taktovkou iného kreatívneho tímu a všetci herci boli oproti jednotke preobsadení. Azda jediné, čo sa nezmenilo, bola fantastická postava Falca. Viac ako 600 detí sa uchádzalo o role Bastiana (Brandis), Atreya (Kenny Morrison) a Detskej cisárovnej (Alexandra Johnes), keďže herci z prvého dielu jednoducho vyrástli.

Na vrchole

Nekonečný príbeh II sa snažil držať knižnej predlohy a pri jeho tvorbe pracovali s podobnými kulisami, rovnakého pozitívneho prijatia ako prvý film sa rozhodne nedočkal. Diváci kritizovali mnohé aspekty snímky, pričom najväčším fiaskom bolo použitie niekoľkých rovnakých scén Atreya na koni z jednotky.

Okrem nakrúcania tohto filmu stihol v tom istom roku natočiť aj pôvodný televízny film It (To) podľa hororovej knižnej predlohy Stephena Kinga. Neskôr sa ako šestnásťročný objavil po boku Chucka Norrisa v snímke Sidekicks. O rok neskôr si zahral jednu zo svojich najznámejších rolí - počítačového génia Lucasa Wolenczaka v seriáli Strážca mora (SeaQuest DSV).

Tá ho vyniesla medzi tínedžerské idoly. V rovnakom čase tiež prepožičal svoj hlas čarodejníkovi Mozenrathovi v seriáli Aladdin. Okrem hrania neskôr dokonca režíroval aj niekoľko nezávislých filmov. S pribúdajúcimi rokmi však začala jeho kariéra rapídne upadať. 

Našli ho obeseného

Podľa vyjadrení jeho priateľov trpel v súvislosti s hereckým pádom depresiami. V roku 2002 sa po boku Brucea Willisa a Collina Farrella objavil vo filme Hartova vojna. Myslel si, že táto úloha by mohla oživiť jeho kariéru, no prišlo obrovské sklamanie - režisér Gregory Hoblit osekal jeho scény vo finálnom strihu na minimum.

image

VIDEO Najočakávanejšie slovenské filmy sa naplno predstavujú. Pozri si nové ukážky na film o Černákovi aj Lóve 2

Následne začal Brandis vo veľkom konzumovať alkohol a opitom stave hovoril, že má v úmysle zabiť sa. Nikto však jeho slová očividne nebral príliš vážne. 11. novembra 2003 ho našli obeseného na chodbe jeho bytu v Los Angeles. Bol prevezený do nemocnice a nasledujúci deň zomrel. Mal len 27 rokov. 

Herec po sebe dokonca nezanechal ani žiadny list na rozlúčku. V roku 2021 jeho otec poznamenal, že Jonathan pravdepodobne trpel bipolárnou poruchou. Pre People povedal: „Jeho smrť podľa mňa nebola spôsobená zábavným priemyslom. Teraz sa pozerám späť a vo svojich 20 rokoch vykazoval známky maniodepresie. Dúfam, že každý, kto trpí, môže vyhľadať pomoc.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 00:28