Sarah C na červenom koberci.Archív Sarah C/
StoryEditor

Má štrnásť rokov a rozbehnutú spevácku kariéru v USA. Na Grammy si nás fotila Billie Eilish, hovorí Sarah C

Vanessa Parašínová22.07.2024., 10:00h

Venujem sa aj dabingu, začala som kvôli nemu čítať knihy nahlas. Príjemný hlas nestačí, musíš režiséra zaujať, prezradila pre Brainee mladá speváčka.

Lajkuj Brainee.sk na

Sarah Caroline Ondriáš pod umeleckým menom Sarah C je štrnásťročná Slovenka, ktorá zažiarila v USA. Vďaka svojmu hudobnému producentovi z LA má za sebou vystúpenie na Times Square či návštevu slávnostného odovzdávania cien Grammy.

V našom rozhovore sa dozvieš, ktoré americké hviezdy Sarah na červenom koberci stretla, ako sa do USA vôbec dostala, o dabingu a jeho požiadavkách či skĺbení školských povinností na Slovensku s jej plánmi a záľubami.

V USA si úspešne rozbiehaš svoju spevácku kariéru. Čo ťa k spevu vlastne priviedlo?

Milujem spev, venujem sa mu od detstva. Najprv som však hrala tenis a tancovala latino, ktorému som sa neskôr venovala už u Maria Lopeza a profesionálne som začala aj so spevom. Vo svojich jedenástich som začala spievať a navštevovať súkromné hodiny spevu v ZUŠke s muzikálovým hercom a učiteľom Davidom Arvom.

Máš iba 14 rokov a na konte veľa skúseností, úspechov a zážitkov z brandže. Nepovedala by si, že týmto predčasne dospievaš?

Asi áno, ale má to aj svoju pozitívnu stránku. Myslím, že mám k môjmu veku väčší nadhľad. Keď mám čas, stále sa však snažím stretávať sa s kamoškami či na latino tréningoch alebo vonku. Beriem to ako súčasť môjho života a sú to neuveriteľné zážitky.

Prečo práve Amerika? Ako sa vôbec mladá Slovenka ocitne na pódiu v New Yorku?

Začalo to asi pred dvoma rokmi, keď som sa pri dabingu dozvedela o jednom evente v LA. Dabujem v rôznych štúdiách, aj filmy a rozprávky pre Disney+, a práve tam som sa dozvedela o tom, že agenti a skauti z Hollywoodu sa chystajú hľadať nové tváre a talenty v Amerike. Poslala som prihlášku a po pár online kolách ma pozvali do Los Angeles.

O mesiac sme sedeli v lietadle smer USA a po dvoch týždňoch v LA, kde som sa prezentovala v speve, v tanci, v herectve, či v modelingu, som spoznala rôznych ľudí zo showbiznisu a s viacerými som sa rozprávala a zvažovala možnosti. Mala som 23 callbackov, čo znamená, že z približne 100 agentov ma chcelo vidieť až 23. Nakoniec som sa rozhodla pre Mannyho, ktorý je dnes mojím hudobným producentom, žije v LA a má kontakty, ktoré ma dostali na Times Square alebo na Grammy Awards.

image

Sarah so svojím producentom Mannym.

Archív Sarah C/

Tvoj producent ťa dostal na slávnostné odovzdávanie cien Grammy. Aký to bol pre teba zážitok?

Bol to neuveriteľný zážitok plný emócií, za ktorý som naozaj vďačná Mannymu aj svojim rodičom. Idete po červenom koberci a vedľa vás kráča Billie Eilish či Taylor Swift. Alebo sa na ňom fotíte a o pár metrov ďalej robí to isté Ed Sheeran alebo hudobný zázrak Jacob Collier.

image

Žije s autizmom, v 16 rokoch zistila, že je tehotná. Autisti nie sú malí neverbálni chlapci, hovorí Kamila

Ktoré ďalšie známe tváre si tam stretla? Mala si možnosť sa s nejakou hviezdou bližšie porozprávať?

Sedeli sme na galavečere s producentom pri VIP stoloch, z čoho som bola milo prekvapená. Ako som už spomínala, videla som Taylor Swift, Billie Eilish, Eda Sheerana, Dua Lipu alebo Miley Cyrus, ktorá sedela hneď pri vedľajšom stole oproti mne. Taktiež Ice Spice či Kylie Minogue, tá bola úžasná. Hneď pri vedľajšom stole sa usadila krásna Beyoncé s manželom Jay Z. Rozprávať sme sa s celebritami nemohli, jedine ak by nás oslovili.

Bolo niečo, čo ťa na tejto akcii plnej osobností zo šoubiznisu prekvapilo, pozitívne alebo negatívne?

Všetci boli veľmi milí. Billie Eilish si dokonca všimla ako si ju fotíme, zasmiala sa a začala si nás fotiť aj ona. Všetky baby pri stole sme sa smiali, bola veľmi zlatá.

Do školy chodíš na Slovensku, nepremýšľala si nad prestupom práve do USA, kde by si mala k príležitostiam bližšie?

Svoju školu mám rada a práve som sa dostala na bilingválne gymnázium, takže chcem začať školský rok normálne a potom uvidím. Mne sa u nás na Slovensku a v Európe veľmi páči, máme krásnu históriu a nádherne mestá. Uvidím však, čo prinesie budúcnosť. V USA sú veľké možnosti, to je samozrejmé. Keď som bola naposledy v New Yorku vo Washington parku, všimla som si budovu New York University. Hneď som si pozrela ich stránky…to by bolo veľmi zaujímavé.

Ako vnímajú tvoji rodičia rastúcu spevácku kariéru?

Sú nadšení, naozaj ma podporujú a všetci sme prekvapení, kam sa moja kariéra uberá. Nikto to takto neplánoval. Aj napriek tomu, že je to pre nich veľmi náročné, či už časovo alebo aj finančne, venujú mi maximálnu podporu.

image

Rodičia sú veľmi pyšní.

Archív Sarah C/

Akým poslucháčom sú venované tvoje skladby? A o akých témach najradšej spievaš?

V dvanástich rokoch som začala so slovenskými pesničkami a v trinástich dokončila svoj prvý album. Spievam tam o rôznych témach, napríklad o kamošoch, o prírode alebo aby išli decká von, keď skončil covid. Pieseň Love Yourself je o sebeláske, mám aj veľmi vydarený latino song La vida colorida.

O prvých láskach som začala spievať až teraz v anglických songoch. Aktuálne dokončujem moje prvé anglické EP s producentom Mannym v LA a pôjdem s ním aj na moju prvú US tour s ďalšími mladými interpretmi.

image

Spevu sa venuje od detstva.

Archív Sarah C/

Okrem spevu sa venuješ i spomínanému dabingu pre Disney +. Stačí príjemný hlas alebo sa pri dabovaní treba učiť?

Dabujem rôzne postavy a postavičky, nielen pre Disney+ ale aj pre iné produkcie. Väčšinou ide o rozprávky alebo seriály, ktoré sú na rôznych platených platformách. Nestačí len príjemný hlas, musíš režiséra zaujať. Človek musí mať hlavne skúsenosti, aby vedel čo v štúdiu robiť a šlo to od ruky. Učiť sa musím stále, či nové texty alebo piesne.

Je niečo, čo o dabingu mnohí nevedia?

Mňa dabing nesmierne baví, je to však naozaj zodpovedná a náročná práca. Predtým ako idem do štúdia si prechádzam artikulačné cvičenia a samozrejme aj scenár. Keďže v rozprávkach aj veľa spievam, musím si piesne prechádzať pár dní pred dabingom. Začala som viac čítať knihy, niekedy aj nahlas, čo je veľmi potrebné na zdokonaľovanie sa.

Zároveň tancuješ či hráš na klavíri. Nie je občas náročné skĺbiť všetky záľuby, školu i cestovanie?

Zatiaľ to zvládam, aj keď s „odretými ušami", pretože som začala hrať od 1. júna aj hlavnú postavu v muzikáli Takmer pyšná princezná. Hrám mladú princeznú Krasomilu a je to nádherné predstavenie plné hudby a lásky. Vynechanú školu som musela dohánať po premiére v júni. Tance milujem, hlavne latino ako salsa, merengue, či bachatu, klavír chcem taktiež stíhať aspoň raz do týždňa s pani učiteľkou a následne si doma ešte precvičovať noty aj svoje piesne.

image

Katežinka: S Jovinečkom sme ako Adela a Sajfa. Je v poriadku vyjadriť svoj politický názor, ja by som to však nikdy neurobila

Kto je tvojou najväčšou inšpiráciou v hudobnom priemysle?

Mám rada hviezdy, ktoré aj spievajú a aj hrajú vo filmoch. Zo zahraničných je to napríklad Zendaya alebo Lady Gaga. Mám rada aj Taylor Swift, ktorá je v mojich očiach veľmi zodpovedná profesionálka. U nás na Slovensku milujem Majku Čírovú.

image

Okrem iného hrá Sarah aj v muzikáli.

Archív Sarah C/

Čo považuješ za svoj doterajší najväčší úspech?

Neberiem to ako úspechy, všetko sa to deje aj zásluhou mojich rodičov, ľudí na Slovensku a Mannyho v USA. Samozrejme, Grammy awards bolo úžasné a aj to, že ma začali hrať v rôznych, aj veľkých slovenských rádiách je pre mňa úspech. Či získanie postavy Krasomily v muzikáli, na ktorého castingu bolo 150 ľudí. Úspechom je aj to, že som sa dostala na bilingválne gymnázium. Za všetko som veľmi vďačná.

Aké sú tvoje najbližšie plány a ciele?

Plány sú rôzne, čo sa týka hudby tak dokončiť EP v USA a vydať ďalší slovenský singel, ktorý pripravujem. Teraz v lete pôjdem na zaujímavé US turné po rôznych mestách, budem v USA točiť aj ďalšie scény do filmu I hate pirates.

V septembri chcem hlavne začať školu od prvého dňa, aby som spoznala nových spolužiakov, v tom čase začneme opäť hrať aj muzikál. A ak sa to podarí, pôjdem na MTV Video Music Awards do New Yorku...milujem všetko, čo sa mi deje v živote.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. september 2024 13:42